Macht van de dollar neemt af: Rusland verwijdert Amerikaanse munt snel uit het land

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

De westelijke financiële sancties tegen Rusland bespoedigen het verdwijnen van de dollar. Moskou wil in plaats daarvan meer reservevaluta van “vriendelijke” landen aanleggen. Dit zijn o.a. China, India en zelfs Turkije.

Vier jaar geleden begon Moskou er al mee om de dollarreserves van het land successievelijk af te bouwen om zo de kwetsbaarheid tegenover Amerikaanse sancties te verminderen. Een vooruitziende stap, zoals met het oog op al die westelijke financiële sancties inclusief de uitsluiting van Rusland uit het SWIFT-systeem bleek. Het toenemende gebruik van bilaterale handelsverdragen in de desbetreffende landenvaluta verminderde bovendien extra de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar voor de Russische economie.

Een stap, die o.a. door China wordt ondersteund. Waarbij het Rijk van het Midden Amerikaanse staatsleningen in toenemende mate vervangt door het aanvullen van de goudreserves. Terwijl de beide landen dus samen steeds minder Amerikaanse dollars houden, voeren ze hun reserves van het populaire edelmetaal steeds verder op. (zie deze grafiek).

Al deze beveiligingen van Moskou, evenals het feit dat de hoge energieprijzen de inkomsten uit de verkoop van olie en gas blijven laten stromen, hebben er ook voor gezorgd dat de Russische roebel (na een korte daling) tegenover de Amerikaanse dollar zo sterk is als het laatst in het jaar 2018. En dat niet alleen: volgens “Bloomberg” wil Moskou Yuan en andere “vriendelijke” valuta ter waarde van 4,4 biljoen roebel (omgerekend ongeveer $ 70 miljard) kopen. Want de ongeveer $ 300 miljard die door de westelijke sancties zijn bevroren, kan Rusland op dit moment sowieso niet gebruiken.

Alexander Isakov, economisch deskundige voor Rusland bij “Bloomberg”, merkte derhalve op dat “de aankopen Rusland zullen helpen om de unieke kracht van de reële wisselkoers te beperken, die de exporteurs en de inkomsten van grondstoffen van de begroting schaadt. Voor neutrale landen zullen deze aankopen een bepaalde ondersteuning voor de lokale valuta opleveren, eraan bijdragen hun problemen met de lopende rekeningen van de betalingsbalans te verhelpen en bij te dragen aan de financiering van de import van grondstoffen.” Zoals Brad Setser, Senior Fellow van het CFR, tegenover “Bloomberg” opmerkt, zou de Russische Centrale Bank de eerste grote centrale bank zijn die het grootste deel van zijn reserves in valuta van drempellanden houdt. De valuta van “bevriende” landen, zoals de Offshore-Yuan, de Turkse Lira en de Indiase Roepie, worden volgens het bericht allemaal gekocht.

Dit zou de visie van de “multipolaire wereldorde”, zoals die vooral door Moskou en diens bondgenoten gedeeld wordt, wel eens een stap dichterbij haar realisatie kunnen brengen. De hegemonie, die de Amerikaanse dollar sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog (toen deze het Britse Pond afloste) bezat, komt stap voor stap ten einde. En Washington heeft met de unieke financiële sancties tegen Rusland zelf op de “spoel vooruit”-knop gedrukt.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Macht van de dollar neemt af: Rusland verwijdert Amerikaanse munt snel uit het land

  1. hannah zegt:

    Wel een dun riempje om die grote beer te sturen …. fake …

    Like

  2. Boike zegt:

    Herinnert u zich de “zwarte maandag” (19 october 1987) nog ???

    Opeens, als met een donderslag bij heldere hemel, duikelden wereldwijd de koersen van de aandelenbeurzen heel fors omlaag. Niemand had het zien aankomen. En niemand die het begreep. Er dreigde een grote crisis. De wereldeconomie stond op zijn grondvesten te schudden.

    Het was de tijd, waarin Michail Gorbatsjov met Ronald Reagan aan tafel wilde, om de koude oorlog te beëindigen. Maar Amerika hield de boot af. Wat Gorbatsjov ook probeerde, Amerika wilde niet. Toen trok de Russische beer aan de noodrem.

    Tijdens de koude oorlog had Rusland heel stiekem, telkens in kleine aantallen, effecten, aandelen obligaties enzo, in Amerikaanse en Westerse industrieën gekocht. De effectenhandel is in principe anoniem. En kleine aantallen bij deze en gene beurs hier en daar vallen niet op. Al doende had Rusland over de jaren heen een enorm effectenpakket opgebouwd en verdiende daar grote sommen geld (dollars) mee. Feitelijk financierde Amarika Rusland, zonder het te beseffen.

    Toen Amerika dus niet wilde onderhandelen over het beëindigen van de koude oorlog, gooide Gorbatsjov in een paar dagen tijd een groot deel van het efgfectenpakket op de beurs. Het aanbod was zo groot, dat de koersen dramatisch kelderden. En bijna niemand wilde meer kopen. Hierdoor werd de koersdaling nog verder aangewakkerd. Alle economen en deskundigen zaten met hun handen in het haar. Ze snapten er niets van. Wat nu ???

    Één telefoontje van Moscou naar Washington was toen voldoende, om Reagan aan de conferentietafel te krijgen. Na de Amerikaanse toezegging, kocht Rusland de aandalen weer op, zij het tegen een veel lagere prijs, dan waarvoor ze verkocht waren en verdiende er aldus nog eens flink aan. Daarna stabiliseerde de beurs weer.

    Dat was destijds dus politie op hoog niveau. Het is nooit echt in de publiciteit gekomen. Dat was ook niet nodig. Het doel was immers bereikt. En eigen schande hou je uiteraard onder de pet.

    Nu anno 2022 hebben we weer een conflict-situatie tussen Amerika en Rusland. Amerika en bondgenoten proberen Rusland met sancties op de knieën te krijgen. Maar het werkt averechts. Rusland is grotendeels selfsupporting en kan zonder de wereld. De wereld kan echter niet zonder Rusland. Rusland laat zich nu in roebels, goud en andere valuta betalen en houdt de dollar af en Loost zelfs zijn dollars. Daardoor wordt de dollar alsmaar zwakker en de roebel met de dag sterker.

    De dollar is al decennia geleden losgekoppeld van het goud. De waarde van de dollar wordt no bepaald door wat de gek er voor geeft. Feitelijk is de dollar het papier niet meer waard, waarop die gedrukt is. Voor de Euro geldt trouwens hetzelfde. De Roebel daarentegen is wel gefundeerd op goud en heeft dus een intrinsieke waarde. Naarmate de dollar en de Euro aan waarde verliezen, wint de roebel aan waarde.

    Zij, die de strijd willen aanbinden met Rusland, dienen zich er van te vergewissen, dat Rusland een groot en machtig land is. Het is nog nooit iemand gelukt, Rusland op de knieën te krijgen. Dat zal ook nu niet lukken. De economische middelen, die Rusland thans inzet, zijn wellicht nog machtiger dan de militaire middelen.

    Geliked door 1 persoon

  3. koddebeier zegt:

    Wie een kuil graaft voor een ander……………………………………….En dit is pas het begin !

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie