Zweden-democraten zetten koers uit voor regeringswisseling in Zweden

(Vertaling: E.J. Bron)

In alle peilingen ver voor de Moderaterna, in velen zelfs voor de sociaaldemocraten

Volgens de peilingen zullen de Zweden-democraten (sverigedemokraterna – SD) als grote winnaar uit de overmorgen plaatsvindende parlementsverkiezingen tevoorschijn komen. Om de regeringswisseling ook werkelijk te kunnen laten plaatsvinden, heeft de partij nu de koers uitgezet en zal geen aanspraak maken op de functie van minister-president of andere ministersfuncties.

Al maanden lang stijgen de Zweden-democraten (sverigedemokraterna – SD) in de peilingen. Bij alle opinieonderzoeksinstituten staan ze duidelijk voor op de Moderaterna (Moderata Samlingspartiet – M), in veel peilingen zelfs ook voor de Socialdemokraterna (sociaaldemocraten – S). Wanneer er niet toch nog iets onvoorziens gebeurt (tel”fouten” of ander menselijk “falen”), dan zal de partij rondom voorzitter Jimmie Åkesson als grote winnaar uit de verkiezingen tevoorschijn komen. Samen met de conservatieve “alliantie”, het losse bondgenootschap tussen de Moderaterna, de Kristdemokraterna (Christendemocraten – KD) en de Liberalerna (liberalen – L), hebben deze partijen niet alleen de parlementaire, maar ook de rekenkundige meerderheid.

Deze ontwikkeling tekent zich al wekenlang af; desondanks bleef het onduidelijk of zo´n regeringscoalitie te realiseren zou zijn. Vooral de Liberalen storen zich aan de mogelijkheid dat Jimmie Åkesson de nieuwe minister-president van Zweden zou kunnen worden. Een paar standpunten van de SD, vooral met betrekking tot de vreemdelingen- en immigratiepolitiek, wilden de Liberalen zo niet delen.

De SD heeft gisteren in een aankondiging van haar kant de koers uitgezet voor de politieke ommezwaai in Zweden. Mochten de voorspelde uitslagen bevestigd worden en zij sterker dan de Moderaterna uit de verkiezingen tevoorschijn komt, dan ziet de SD af van haar aanspraak de minister-president te mogen leveren. De voorzitter van de Moderaterna, Ulf Kristersson, zou dan de nieuwe minister-president van Zweden moeten worden. De SD zou ook afzien van het recht om ministers te mogen leveren, opdat de wisseling voltrokken kan worden.

Van het voorzitterschap van commissies, vooral echter van de functie van parlementsvoorzitter, wil de partij daarentegen niet afzien.

Bron:
freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zweden-democraten zetten koers uit voor regeringswisseling in Zweden

  1. Oliedom zegt:

    En dan als eerste daad, alle gelukszoekers/ clan-bendes van Verweggistan/ statushouders per direct het land uittrappen

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie