Welk effect kunnen de Leopard-2 tanks in de Oekraïne hebben?

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De levering van Leopard-2 tanks aan de Oekraïne is op dit moment een beheersend thema in de media. Daarbij worden echter belangrijke details verzwegen. Want een Leopard is niet direct een Leopard. De voor Kiev voorziene Leopard-2A4 is afkomstig uit de jaren ´80 – en is nu verouderd.

Westelijke media en politici doen net alsof de levering van 14 Leopard-2 tanks uit Polen en andere Leopard-2 tanks uit Duitsland of enkele Britse Challenger-2 tanks uit Groot-Brittannië van beslissende betekenis in de oorlog zijn. Zeker zullen de tanks een bepaald effect hebben, maar in de eerste plaats is dit alles een PR-actie, want in de Oekraïne is geen infrastructuur en geen personeel om deze tanks te onderhouden en te repareren. De kosten en moeite om dit allemaal op te bouwen om een paar dozijn tanks in stand te houden, worden gigantisch.

Het zou eenvoudiger zijn om Sovjet-tanks aan de Oekraïne te leveren, die Oost-Europese landen in hun arsenalen hebben. Maar dat werd al gedaan, en blijkbaar verliest het Oekraïense leger deze tanks zo snel dat er nu op westelijke modellen teruggevallen moet worden als de Oekraïne binnenkort überhaupt nog tanks in zijn bezit wil hebben.

Maar een Leopard-2 is niet tegelijk een Leopard-2. Polen heeft een van de oudste modificaties van de Leopard-2 tank, de versie Leopard-2A4 (foto), die van december 1985 tot maart 1987 geproduceerd werd. Het gaat dus om een hopeloos verouderde techniek, die niet de moderne bepantsering en andere details van de huidige Leopard-2 tanks heeft. En ook Finland, dat graag Leopard-2 tanks aan de Oekraïne wil leveren, heeft de 2A4 versie in zijn arsenaal.

Deze landen willen blijkbaar veel minder de Oekraïne helpen, maar zijn er veelmeer in geïnteresseerd om van Duitsland moderne tanks voor hun verouderde tanks te krijgen.

Daarover en over nog enkele andere details, zoals over de “successen” van de versie 2A4 in de strijd, heeft de Russische televisie bericht, en ik heb het bericht vertaald:

Polen oefent druk uit op Duitsland, opdat Berlijn Leopard-2 tanks aan de Oekraïne levert. Daarvoor had Warschau zijn wens kenbaar gemaakt om een compagnie van deze tanks naar de Oekraïne te sturen. Vakmensen denken dat het om het model 2A4 gaat.

Met het oog op de honger naar tanks, die het Oekraïense leger op dit moment meemaakt, verandert het dozijn Leopard-tanks niets. Ze zijn enorm groot, intimiderend en verouderd. De Leopard-2A4 is het meest geproduceerde model van de Duitse gevechtstank en werd in de late jaren ´80 geproduceerd.

Ze werden in Duitsland al lang uit de dienst genomen, maar de Polen gebruiken ze nog. Ze hopen op een vernieuwing van hun tanks.

Daarbij schijnt de Leopard-2, wanneer militaire deskundigen lijsten van de beste tanks van onze tijd opstellen, er altijd bij te zijn. Het gaat daarbij echter om nieuwere modellen, die sterk verschillen van de Leopard-2A4.

Wat betreft deze tanks zijn enkele van zijn kenmerken objectief verouderd: de zwakke bescherming, de verticale pantsertoren. En heel banaal zijn afmetingen: hij is drie meter hoog. Dat is een veel te goed doelwit.

Deskundigen zeggen dat het geen zin zou hebben om de Leopard-2A4 met Russische gevechtstanks, in het bijzonder de T-90, te vergelijken. Onze tanks zijn lichter, kleiner, kunnen beter manoeuvreren, en zijn beter beschermd, en de wapens zijn nieuwer en krachtiger.

Maar wat voor Kiev waarschijnlijk nog frustrerender is, is het feit dat zelfs haar eigen Oplot-tanks – een modificatie van Sovjet-tanks waarvan door het Russische leger oud metaal werd gemaakt – in z´n geheel niet slechter zijn dan de Leopard-tanks.

“De producerend elanden verkopen hun beste modellen maar zelden aan andere landen. Tweede en derde soort modellen worden uitgevoerd. Tien Duitse tanks van het een of andere verouderde model zullen niets veranderen”, benadrukte de militaire deskundige en veteraan van de Amerikaanse strijdkrachten Stanislaw Krapiwnik.

En wie moet de tanks in de Oekraïne bedienen en repareren? De Oekraïense tankbemanningen en ingenieurs zijn gewend aan Sovjet-tanks. Ze zullen omgeschoold moeten worden. Maar is daar überhaupt tijd voor?

“De afstemming van de tanks wordt in het Duits gepland, de bevelen worden in het Duits gegeven. De frequenties zijn Duits en hebben geen verbinding met het Oekraïense controlesysteem. Ze hebben een andere brandstofkwaliteit en andere filters. Veel dingen blijven onduidelijk”, merkte d emilitaire deskundige en reserve-kolonel Roman Nasonow op.

Al deze homeopathische “wapeninjecties” zijn alleen maar nodig om te garanderen dat de Oekraïeners blijven sterven voor het misdadige Zelensky-regime. Nu al zijn de verliezen enorm. Het Oekraïense leger heeft nieuw kanonnenvoer nodig. De volgende golf van de mobilisatie in de Oekraïne word tin principe een jacht op mannen op straat.

Ook buitenlandse huurlingen vluchten in groten getale weg van het front, zoals Mark Lindquist, een veteraan van het Amerikaanse leger en Amerikaans huurling, huilend in de camera heeft verteld: “We zijn allemaal moe. Ons geld is op. Er zijn geen wapens waarmee we iets zouden kunnen doen, het enige dat we kunnen doen is in de loopgraven zitten en erop wachten beschoten te worden.”

Het is niet de verwachte safari geworden. Opgehitst door de anti-Russische propaganda heeft de arme Yankee blijkbaar verwacht in de Donbas tegen Papoea´s uit Nieuw-Guinea te vechten. Maar hij kwam niet in een kuuroord terecht, maar in de “gehaktmolen van Verdun”.

Dit is niet de maan, zo ziet de omgeving van Artjomowsk (Bachmoet) er nu uit. De lichte plekken zijn kraters. De Duitse tanks hebben hier niets te winnen, onze tankbestuurders zijn klaar om de westelijke tanks te recyclen.

“We wachten op de Amerikaanse en Duitse tanks om te zien hoe ze branden. Want we kennen hun zwakke plekken en weten waarmee we waarop moeten richten”, zei deze soldaat.

Dat de Leopard-tanks goed branden, weten we. In tegenstelling tot veel andere NAVO-tanks hebben zijn ze in Syrië en Afghanistan ingezet. Het resultaat: de Koerden en islamistische strijders hebben het Duitse militair-industriële complex “gedeclasseerd”.

Alleen al in de slag om de Syrische stad al-Bab verloren de Turkse strijdkrachten een derde deel van de hen ter beschikking staande Leopard-2A4 tanks. En voor deze nederlaag van de angstaanjagende Leopard-tanks hebben zelfgemaakte explosieven en eenvoudige pantserafweersystemen gezorgd.

Dat betekent dat het Russische leger voor een hypothetische jacht op Leopard-tanks niets opnieuw zou hoeven uitvinden of moeten bedenken. Ze worden probleemloos door de Russische pantserafweerraketten Fagot en Kornet evenals panterafweermijnen vernietigd. Om maar te zwijgen van gespecialiseerde gevechtsvoertuigen.

“Wij hebben ´terminators´ ontwikkeld, speciale voertuigen die meerdere tanks tegelijk kunnen vernietigen. We zijn met succes begonnen met de inzet van kamikaze-drones. Ze kunnen elk gepantserd doelwit vernietigen. We zijn in staat om de Leopards zowel vanaf grote afstand als met een direct schot te vernietigen”, aldus Nasonow.

Maar het is niet de techniek die alles beslist, het zijn de mensen. De Russische pantsersoldaten verbeteren onder arbeidsomstandighedenwet dagelijks hun vaardigheden. Ze overwinnen de vijand met succes en doen daarbij unieke ervaringen op.

Deze beelden gaan viraal op internet. Een drone heeft een Russische tank gefilmd, die twee Oekraïense tanks vanuit een afstand van 500 meter in brand heeft gezet. Onze soldaten besloten een geraffineerde zet uit te voeren. Terwijl de ene bemanning een gedurfde actie uitvoerde, werden twee andere gepantserde voertuigen als “jagers” ingezet. De vijand doorzag de manoeuvre en opende zelfs als eerste het vuur op de Russische tank, werd echter vernietigd.

Het is opmerkelijk dat de heldhaftige jongens, die de vijand vanaf korte afstand letterlijk met de handen hebben aangevallen, gisteren nog burgers waren.

Het lijdt geen twijfel dat Duitse tanks, als ze opnieuw op Oekraïens grondgebied rijden, zullen eindigen zoals hun voorgangers 80 jaar geleden.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Welk effect kunnen de Leopard-2 tanks in de Oekraïne hebben?

 1. Olie bol zegt:

  Dit word schroot

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Uit berichten blijkt dat de Duitse Leopard niet eerder als 2024 aan Oekraine kunnen worden geleverd.
  Het zijn feitelijk tanks die al jarenlang in de mottenballen liggen en eerst opgekalefaterd dienen te worden.
  En als ze geleverd gaan worden zal het niet lang duren of het slagveld zal bezaaid liggen met onderdelen van deze leopards.
  Rupsbandje hier koepeltje daar wrak weer ergens anders.

  Geliked door 2 people

 3. bobzelf zegt:

  IK LEES NET DAT DIE LEOPARDS “”EERST OPGEKNAPT “‘ MOETEN WORDEN EN DAT DE EERSTE DUS VOLGEND JAAR 2024 FEBRUARI / MAART GELEVERD KUNNEN WORDEN ..

  DUS STOP EFFE MET DAT GEZEUR .

  VERTELT HET DUITSE REPARATIE BEDRIJF DUS . GA ROTJES BESTELLEN IN CHINA
  EN EEN BEETJE PANG PANG ROEPEN

  WHO IS THE BOSS ???

  Geliked door 1 persoon

  • stradivotsi zegt:

   Tanks moeten nog remblokjes vervangen, remmen ontluchten, nieuw oliefilter, koppakking vervangen enzo…. Dus ja rotjes snellere optie voor schrik effect, koop je wat tijd mee om de boel te repareren LoL…. wat een lozers. Kun je nagaan, mega lucratieve wapenhandel door de regeringen, heb je zelf een van grootvaders tijd schrikpistool in huis, komen ze het je afnemen bij wijze van… NL mitlitair kan er wat van pang roepen in de verte… en eigen kistjes kopen niet vergeten..

   Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    stradivotsi
    stradivotsi

    JA GEINIG TOCH . WE STUREN 14 TANKS ??

    HEEFT IEMAND ENIG IDEE HOE GROOT DAT LAND IS ??

    ALS IK EEN KEERTJE ZO VAN ROND KIEV MET MIJN MEISSIE MET DE AUTO
    NAR NEDERLAND REED,

    WAS IK 6 TOT 7 UUR ONDERWEG.

    DE WEGEN ZIJN ZEG MAAR. ?? NEDERLAND ASFALT MET AF EN TOE EEN GAT

    UKRAINE EN DAN LIEG IK NIET ..

    GATEN GATEN NOG MEER GATEN MET HIER EN DAAR WAT ASFALT .

    DUS DE SPOORWEGEN ONDER RUSSISCHE BOMBARDEER CONTROLE .

    DUS HOE GA JE ZE NAAR HET FRONT BRENGEN

    ,MET EEN RIJNAAK //GOK IK WHAHAHAHAHAHAHA

    HUGGIE OOM BOB

    Like

 4. Léon van Duren zegt:

  De klimaatfascistische corrupte COVID pharma maffia psychopaten te Washington,Brussel en het onzinnige geldverslindende Straatsburg helpen met zekerheid Europa naar de ondergang!!

  https://www.frontnieuws.com/verval-en-ondergang-van-het-door-de-vs-gedomineerde-westen/

  Deze terroristische corrupte NAVO boevenbende denken GOD en gebod te kunnen overtreden maar zullen uiteindelijk aan het kortste einde trekken!!

  Onafhankelijke tribunalen zijn nodig om de de zeer vele geïnstitutionaliseerde terroristische corrupte COVID-19 pharma maffia NAVO oorlogsmisdadigers te kunnen berechten !!

  Like

 5. Oliedom zegt:

  Of die tijger tank nou wel of geen effect hebben, dat politieke tuig is gvd compleet van het padje af, met hun wapens leveren aan die clown, zo duurt die broederoorlog nog langer en daar zijn de gewone bevolking van zowel de ukrainische als de Russische de dupe van.

  Like

 6. Léon van Duren zegt:

  De neonazistische psychopaten van de onbetrouwbare NAVO hebben absoluut niets geleerd van de tweede Wereldoorlog!!

  Het sturen van zware wapens naar de zeer corrupte Oekraïne is een terroristische misdaad!!

  https://teletekst-data.nos.nl/webplus?p=130

  Geliked door 1 persoon

 7. Ravian zegt:

  “Welk effect kunnen de Leopard-2 tanks in de Oekraïne hebben?”

  Escalatie.

  Das alles…

  Geliked door 3 people

 8. Harry zegt:

  En die halve zachte Stoltenberg van de Navo probeert ons wijs te maken , dat wapens aan oekraine leveren , de snelste weg naar de vrede is .
  Als ” wij” ze geen wapens en geld gestuurd hadden , waren ze al uitgevochten en hadden ze inmiddels al bezig kunnen zijn om de schade aan hun huizen te herstellen !

  Geliked door 1 persoon

  • karton zegt:

   @ Harry op 16-1-2023 om 09.29 u.
   Die Stoltenberg is van diverse posten, waar hij was geplaatst, weggeschopt wegens incompetentie, zal hier (NAVO) ook wel gebeuren; onwijze figuren, die op dergelijke posities worden benoemd, denken boven zichzelf uit te stijgen, en de hele wereld te kunnen veroveren.
   In feite zijn ’t heel trieste mensjes, maar ja, zelfs trieste mensjes kunnen óns, u en mij, het leven zuur maken.

   Geliked door 1 persoon

 9. Hovawart zegt:

  Een schip is zo zeewaardig als haar bemanning vaardig is, en daar helpen een paar uurtjes in de simulator je niet van je zeeziekte af…….blub.

  Geliked door 1 persoon

 10. oprechtegeus zegt:

  De tank heeft in de moderne oorlogvoering zijn bijdrage op het slagveld grotendeels verloren. De bestrijding vanaf de grond en vanuit de lucht zijn der mate effectief, dat het grote overwicht zoals het er ooit was als speerpunt voor de infanterie (vooral in de Tweede Wereldoorlog) grotendeels teniet is gedaan. In de tegenwoordige moderne oorlogvoering is de tank slechts een kort leven beschoren. Dus de paar tanks die nu aan Oekraïne worden geleverd zullen weinig gewicht in de schaal leggen.

  Like

  • Ravian zegt:

   De Oekraïners hebben inmiddels al een veelvoud aan moderne anti-tankwapens verschoten van wat de Russen aan tanks hebben ingezet, zonder ook maar een deuk te slaan in het Russische tank wapen.
   Je zou daar iets van opgestoken kunnen hebben…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s