€113 miljard voor de Oekraïne-oorlog? De rekening betalen de Europeanen

(Vertaling: E.J. Bron)

De rollen in de Oekraïne waren vanaf het begin duidelijk verdeeld: goede Amerikanen, slechte Russen en de Oekraïners als het slachtoffer, wier land werd verwoest. De Europeanen zullen deze oorlog echter moeten betalen – en dat in tweeërlei opzicht: ze zullen voorgoed afdalen naar de status van een VS-vazal, economisch leegbloeden en waarschijnlijk steeds dieper deze proxy-oorlog worden ingetrokken. Zelfs tot aan een mogelijke militaire uitbreiding van de oorlog toe. Terwijl de gevolgen voor Europa nu al immens zijn…

In een opmerkelijk interview met de krant “Kurier” heeft de Oostenrijkse econoom en het hoofd van het aan de regering gelieerde Economieonderzoeksinstituut, Gabriel Felbermayer, zich over de economische gevolgen van de Oekraïne-oorlog uitgelaten. Aan het interview zijn data van het “Kiel Instituut voor Wereldeconomie” (IfW) toegevoegd, dat de hulpleveringen van de individuele landen aan de Oekraïne registreert. In totaal becijfert het instituut deze tot nu toe op bijna € 113 miljard.

Europeanen betalen tweemaal zoveel als de Amerikanen

Waarbij opvalt dat de EU de Oekraïne in de eerste plaats financieel, en wel tweemaal zoveel als de VS ondersteunt, de Amerikanen daarentegen meer dan de helft van alle militaire hulp levert. Humanitaire hulp speelt hierbij overigens met nog niet eens 15% van het totale volume slechts een ondergeschikte rol. Niet meegerekend echter de ondersteuning van Oekraïense migranten in de verschillend elanden. Definitief hard te maken zijn deze cijfers weliswaar niet, het gaat daarbij alleen maar om gemaakte uitspraken, maar zelfs wanneer ze geringer zouden zijn, is nog altijd de vraag te stellen wie daarvoor financieel moet opkomen. Felbermayer spreekt daar duidelijke taal over.

Felbermayer: Oekraïne is “de facto failliet”

De Oekraïne, aldus de economie-expert, zou “de facto failliet” zijn. De financiële hulp, zou bestaan uit een mix van leningen en giften. Wanneer namelijk Rusland niet zoals gehoopt verantwoordelijk gemaakt zou kunnen worden voor de oorlogsgevolgen, zouden de Europeanen zeer waarschijnlijk op de kosten blijven zitten. Veel van de kredieten zouden dan of “over een zeer lange periode uitgesmeerd of helemaal afgeschreven” moeten worden. In normaal Nederlands: de belastingbetaler zal uiteindelijk bloeden – en wel enorm. In tegenstelling tot de wapenindustrie zou oorlog voor alle anderen gewoon een verdomd slechte business zijn, aldus de econoom. Zowel uit humanitair als economisch oogpunt.

Amerikaanse wapenindustrie floreert, Europa verarmt

Zo zouden we op dit moment een enorme verschuiving van de welvaart van Europa naar de VS beleven. Schuld daaraan zouden o.a. de afhankelijkheid van Europa van Russische energieleveringen evenals het kapot bezuinigen van haar wapenindustrie zijn. Problemen die de VS niet hebben. Dat Amerika zijn vermeende Europese bondgenoten nu financieel voor de Oekraïne laat bloeden, toonde de systeem-conforme econoom Felbermayer begrip: “Moeten de Amerikanen hun materiaal dan weggeven, dat verlangen we immers ook niet van onze eigen firma´s.” En ook het Amerikaanse fracking-gas zou men niet voor een vriendenprijs krijgen. Waarmee Felbermayer indirect toegeeft dat de Europeanen gewoon vazallen of schatplichtig, maar definitief geen vrienden of zelfs “partners” van de Amerikanen zijn…

Bron:
auf1.info

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op €113 miljard voor de Oekraïne-oorlog? De rekening betalen de Europeanen

 1. delamontagne zegt:

  ……………waren vanaf het begin duidelijk verdeeld: goede Amerikanen, SLECHTE Russen en de Oekraïners als het slachtoffer……………
  / / / /
  ( voordat MH-17 nog moest neerstorten was al bekend wie de dader ZOU ZIJN ……)

  De oorlog in Ukraïne uitgelegd aan kinderen en aan “goetmenschen”…….
  ( wordt het in NL op de NPO-kinderprogramma ook al vertoont ?, je kunt niet vroeg genoeg met indoctrineren beginnen )

  [video src="https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aZDP7PW_460svvp9.webm" /]

  Like

 2. BosscheBol zegt:

  USA gaat de Russen “democracy” brengen. In de vorm van lange-afstand raketten leveren aan oekraïne..
  Ik twijfel geen seconde of de gek zelensky gaat ze meteen gebruiken.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/613502870/live-mogelijk-ook-langeafstandswapens-vs-naar-oekraine

  1) hij houdt zich in. Dan zal Europa afzakken naar een derde-wereld gebied.
  2) hij gebruikt ze. Dan wordt Europa een radio-actieve glasplaat.

  Eén ding is zeker: onze zogenaamde “leiders” zullen zichzelf in veiligheid weten te stellen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Cathja zegt:

  Dat de Europeanen in deze smerige oorlog getrokken worden, welke oorlog ons bakken met geld kost plus de welvaart in onze landen, is nog wel het ergst van alles. Wat hebben wij met een conflict tussen de Russen en de VS te maken? De Amerikanen doen niets liever dan oorlogen opstarten, maar laten anderen voor de gevolgen opdraaien. Verliezen ze die oorlogen (en dat is eerder regel dan uitzondering) dan vertrekken ze met de staart tussen de benen en laten de landen in puinhopen achter.
  Hebben onze ouders en grootouders hiervoor gewerkt? Om hun nageslacht in armoede te laten wegzinken?

  Maar kom allemaal op 4 mei a.s. weer naar de Dam hoor, dan kunnen we weer een toneelstukje opvoeren….. 😦

  Geliked door 2 people

 4. Peter Rissing zegt:

  Nou nee, de EU is geen schatplichtige of vazal. Gewoon het domme broertje. Ook hier bewijst het EU-bestuur niet capabel om voor de belangen van de EU haar democratie en dus haar burgers (U en ik) op te komen. Dommigheid en/of corruptie? Het EU management dient vervangen te worden, dat blijkt ook hier weer.

  Like

 5. Niek zegt:

  Dat Europa een nekslag staat te wachten is heel simpel want de macht komt van de bedrijven en Ngo’s de Navo en ander grote private organisaties. De oorlog daar integendeel wordt betaald met belastinggeld en daar gaat het mis, zo scheef zijn de verhoudingen dat de burgers de prijs betalen hiervoor wat mij een raadsel dat dit kan. De familie Biden bouwt dus hier als winst vermogen op maar de verliezen zijn voor het gepeupel want zodra Biden dit zelf zou moeten sponsoren is de oorlog vanmiddag al voorbij. Het volk wordt met propaganda en nationalisten ingezet maar zouden moeten beseffen dat als zij, en juist zij nee zeggen het ook over is. Europa kraakt in zijn voegen en doet totaal niet waarvoor het is opgericht. De zelfde fouten als in de 2e wereld oorlog toen bedrijven als I.G. Farben de politieke doelstellingen bepaalde, het gaat alleen maar over geld waarbij ik zou willen verwijzen naar de lang durende film die zeer informatief is. “Zeitgeist” waar wordt uitgelegd wat werkelijk de wereld laat draaien.

  Like

 6. Julia zegt:

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/613502870/live-mogelijk-ook-langeafstandswapens-vs-naar-oekraine Vooral doen misschien maken de Russen dan vanzelf een drastisch einde aan de oorlog alsmede de EU. Laat vooral de oren hangen naar de oorlogszuchtige Amerikanen die hebben al laten blijken wat voor een puinbak zij o.a. in het Midden Oosten hebben achtergelaten.

  Like

 7. Peter. zegt:

  VS willen op een eenvoudge maner aan titanium komen .Alleen jammer voor ze dat Putin niet gek is .

  Like

 8. R. zegt:

  Er is volgens mij iets heel anders aan de hand…gewoon een gevoel…
  Biden is te fanatiek met het leveren van wapens aan Oekraïne, Zelensky speelt mee en ruit de boel op in Europa…Europa tuint erin en doet mee met het steunen van Oekraïne ….eh…de VS….maar hebben dit dus NIET door!!! Biden en Co verbergen iets in Oekraïne en verschuilen zich achter een oorlog tegen Rusland! Waarom zijn Biden en Zelensky niet bezig met vrede???

  Gewoon mijn gevoel….Tijd dat Donald Trump in 2024 de wereldvrede weer voor elkaar krijgt!!!

  Like

 9. L. Sevier zegt:

  ….. Maar …. dan heb je ook wat ……
  Wat een (k..) wereld……..

  Like

 10. Wim zegt:

  “En ook het Amerikaanse fracking-gas zou men niet voor een vriendenprijs krijgen.”
  Kijk, ik meen me toch te herinneren dat voor de Maidan coup Oekraïne wel gas voor een vriendenprijs kreeg van Rusland. Zou dat te maken hebben met het verschil tussen vriend en vazal?

  Like

 11. Belozersky zegt:

  De uitlokkers van de Oekraine-oorlog moeten dokken. Daar hoort ook VS,Canada en het VK bij. Het grootste deel voor de EU(schadevergoeding).

  Like

 12. karton zegt:

  Rutte himself heeft verklaard dat deze oorlog “onze oorlog” is, en u weet, nét zo goed als ik, dat wat Rutje zegt, altijd juist is, toch ?
  Dus, draagt geduldig uw last en betaal die arme Oekraïner nou maar, niet zeuren, want u, Nederlanders, heeft niets te klagen…….u zit lekker warm bij de kachel/cv, u heeft voldoende te eten, nou ja de prijzen zijn ietwat gestegen en ’t gas is ietsje duurder geworden, maar voor de rest zit u er toch wel comfortabel bij in NL, onnie dan ?
  Je zou dat hele zootje, zowel in Den Haag als Brussel, over de kling jagen, daarna kielhalen en tenslotte vieren-delen; wát een gajes !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s