Kosovo: Pristina provoceert Servisch talige noorden

(Vertaling: E.J. Bron)

Het opvlammende geweld in Kosovo heeft een voorgeschiedenis. Pristina provoceert al jarenlang het Servisch talige noorden. De wil om een einde te maken aan het conflict is niet te herkennen. Een Kosovaarse nationale identiteit bestaat niet. Haar ontstaan wordt verhinderd.

Het buitenlands-politieke blog “German-Foreign-Policy” heeft de achtergrond voor het opvlammende geweld in Kosovo geanalyseerd.

Derhalve is het conflict terug te voeren op de schending van de belangen en de niet-nakoming van toezeggingen van de regering van Kosovo in de hoofdstad Pristina tegenover de in het noorden levende Servisch talige bevolkingsgroep. De Servisch-talige meerderheid in het noorden erkent de afsplitsing van Kosovo van Servië niet. “German-Foreign-Policy” wijst er aanvullend op dat ongeveer de helft van alle landen in de wereld de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent.

Al in het jaar 2013 heeft Pristina onder druk van de EU op papier toegezegd de oprichting van een autonome bond van Servische gemeentes te accepteren, deze in feite echter gesaboteerd. In plaats van zich in te spannen voor een diplomatiek akkoord werden vorig jaar Servische kentekens verboden. Terwijl het afzienbaar was dat dit als provocatie wordt opgevat. In dit verband kwam het al tot geweld.

Daarna traden vier Servisch talige burgemeesters en talrijke andere employés en ambtenaren uit protest af – waaronder politieagenten en rechters. Dit leidde echter niet tot het inbinden van Pristina. Integendeel. De regering bleef provoceren door Albaneestalige politieagenten op de vrijgekomen plaatsen in te zetten en nieuwe verkiezingen plande.

Deze burgemeestersverkiezingen werden door de Servisch talige bevolking geboycot. De verkiezingsdeelname bedroeg minder dan 3,5%. Hoewel het de aldus gekozen Albaneestalige burgemeesters duidelijk aan welke ondersteuning dan ook ontbreekt, benoemde de Kosovaarse regering hen tegen alle waarschuwingen in. Toen al kwam het tot een groot protest.

Afgelopen maandag nam de weerstand tegen de provocaties uit Pristina toe. Ook in de Servische hoofdstad Belgrado vonden demonstraties ter ondersteuning van de Servisch talige bevolking in Kosovo plaats. Bij de uitbraken van geweld raakten 30 militairen van de in Kosovo gestationeerde NAVO-troepen, tien andere veiligheidskrachten en 50 demonstranten deels zwaargewond. Nu worden de KFOR-troepen uitgebreid tot 700 man.

Het conflict verduidelijkt dat het de EU niet is gelukt om Kosovo te verenigen. De vorming van een nationale identiteit buiten de taalkundige en culturele verschillen om wordt door de Kosovaarse regering verhinderd door de verschillen voortdurend aan te wakkeren.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kosovo: Pristina provoceert Servisch talige noorden

  1. Ravian zegt:

    Die “Albaneestalige” (islamitische) Kosovaren zijn grotendeels Albanese import, en vertegenwoordigen een schoolvoorbeeld van “verovering middels immigratie”, waar de islamieten in de rest van Europa ook hard aan werken.
    Kosovo bied dus een mooi kijkje op de toekomst van Europa, ALS we deze subversieve islamitische veroveringspoging niet snel een halt toeroepen.
    Zodra ze middels (illegale) immigratie en domweg fokken (het enige waar ze goed in zijn) een meerderheid verwezenlijkt hebben veranderen ze je land gewoon in een islamitische staat, en is het voor de oorspronkelijke bevolking bukken of sterven.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie