Taalbescherming op z´n Russisch: Krasnodar verbiedt reclame in vreemde talen

(Vertaling: E.J. Bron)

De Zuid-Russische stad Krasnodar heeft genoeg van niet-Russische reclame in het stadsbeeld. Daarom zal er vanaf september geen reclame in vreemde talen meer toegestaan zijn. Dat deelde het stadsbestuur maandag mee. Uitzonderingen zouden alleen nog bestaan voor geregistreerde merken.

De wetgevers zouden het verbod op buitenlandse begrippen op reclameborden evenals op kraampjes en bij bushaltes ondersteunen, verklaarde burgemeester Jevgeni Naumow. Hij noemde de maatregel “een richtinggevende gebeurtenis” om het architectonische beeld van de stad een uniform karakter te verlenen.

Naumow had het thema al eerder ter sprake gebracht en argumenteert dat zijn stad met uithangborden en reclameborden in vreemde talen overspoeld zou zijn. “We hebben veel borden in het Engels en wie weet in welke andere talen”, zei hij en noemde dat “onpatriottisch”. “In Londen of Washington is 90% van de borden waarschijnlijk niet in het Russisch” zei hij.

De wijzigingen zouden plaatsvinden op basis van de tijdens een openbare hoorzitting geuite wens van de inwoners, vult Vassili Domrin, directeur de stedelijke afdeling voor architectuur en stadsplanning.

Het Russische parlement had in februari al een richtinggevende verordening uitgevaardigd. Derhalve zijn alle openbare en private instellingen ertoe verplicht om in hun officiële communicatie alleen Russische woorden te gebruiken. Als uitzonderingen worden alleen maar woorden geduld die geen Russisch equivalent hebben.

Al in juni 2022 overwoog het parlement bovendien om alle markering in vreemde talen op nationaal niveau te verbieden. Elena Jampolskaja, het hoofd van de culturele commissie van het parlement, verklaarde dat in Moskou het aantal borden met het Latijnse alfabet die in de Russische taal met 30 tot 50% zou overstijgen. Het initiatief stuitte echter op weerstand van ondernemingen, die wezen op de hoge kosten voor nieuwe reclameborden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Taalbescherming op z´n Russisch: Krasnodar verbiedt reclame in vreemde talen

  1. j zegt:

    mogen ze ook in Nederland invoeren waar je tegenwoordig komt je ben als Nederlander verplicht om Engels te spreken. met andere woorden wij Nederlanders worden geassimileerd. Als je als Nederlander gaat emigreren moet je je aanpassen aan de normen waarden taal in het land waar je naar toe gaat behalve hier in Nederland.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie