Bezoek van Yellen aan China is mislukt

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, en de Chinese minister van Financiën, Liu Kun, op 8 juli 2023 in Peking.

(Door: “Moon of Alabama” – Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft China bezocht. Daar probeerde ze de wereldwijd grootste economie in meerdere kwesties onder druk te zetten.

  • Yellen bekritiseert in Peking de behandeling van Amerikaanse ondernemingen door China
  • Yellen roept China tot meer investeringen in de klimaatfinanciering op
  • VS verhogen de druk op China ter bestrijding van de globale Fentanyl-crisis

Geen van deze punten ligt in China´s belang. In de VS worden Chinese ondernemingen slecht behandeld. Door de VS gefinancierde klimaatinvesteringen in het buitenland, die gering zijn, zijn in de regel met extra buitengewone subsidies verbonden, die eerder ten goede komen aan het donorland dan het ontvangende land. China doet dat anders. Fentanyl is geen globaal probleem, maar een specifiek Amerikaans, waarvan de oorzaken algemene sociale problemen zijn, die China en andere landen vermeden hebben.

De laatste eis van Yellen was nog krankzinniger. Ze eiste een volledig toewenden van China naar de neoliberale politiek:

Ik heb hen op onze bezorgdheid over China´s unfaire economische praktijken aangesproken”, zei Yellen en noemde hindernissen voor de toegang van buitenlandse firma´s en problemen met geestelijk eigendom. Ze voegde er aan toe dat een sterke rop de markt georiënteerd systeem in China ´niet alleen in het belang zou zijn van de VS en andere landen. Het zou ook beter zijn voor de Chinese economie´.”

Zou China nu daar zijn waar het is wanneer het zijn bankensysteem en zijn staatsondernemingen geprivatiseerd zou hebben? Zou China rijker zijn wanneer het toegestaan zou hebben dat Amerikaanse gierfondsen Chinese ondernemingen opkopen en failliet gaan? Zou het het land gelukt zijn om 800 miljoen van zijn burgers uit de armoede te bevrijden wanneer het de economische adviezen van de VS, het IMF of de Wereldbank opgevolgd zou hebben?

Het antwoord op deze vragen is natuurlijk een duidelijk “Nee”.

Waarom Yellen denkt indruk te kunnen maken op China met adviezen voor een “op de markt georiënteerd systeem”, hoewel de VS Chinese investeringen blokkeren, Chinese ondernemingen sanctioneren en de verkoop van bepaalde producten naar China beperken, is mij een raadsel.

Het bezoek van Yellen heeft niets opgeleverd. Ze voerde enkele gesprekken met Chinese functionarissen, bereikte echter niets. Ze hield voordrachten en stelde eisen, waarvan in China echter niemand bereid zal zijn deze te vervullen.

De Chinese zijde in ieder geval schijnt niet onder de indruk te zijn van haar optreden:

Yellen noemde meermaals dat de VS streven naar een gezonde concurrentie met China en niet volgens het motto “the winner takes it all” te werk gaan. Dat klinkt weliswaar goed, maar de sleutel ligt erin hoe we “gezonde concurrentie” definiëren. Gaat het om een concurrentie naar Amerikaans voorbeeld, waarbij de geopolitieke trek van de VS bevredigd wordt, terwijl China onvoorwaardelijk coöpereert? Of is ze gebaseerd op wederzijds respect, vreedzame co-existentie en een samenwerking waarvan allen profiteren? De oorzaak voor de uitdagingen in de betrekkingen tussen China en de VS ligt in de foutieve waarneming van China door Washington. Zolang de vraag van de “eerste knoop” niet opgehelderd is, zullen alle nog zo mooie ideeën en wensen niets anders dan luchtkastelen blijven.

Zolang de VS China niet als gelijkwaardig erkennen, zullen de betrekkingen tussen de beide landen niet veranderen. De VS alleen dan met China samengroeien wanneer zij accepteren dat China anders is dan zijzelf en zijn eigen weg naar verdere ontwikkeling heeft.

Omdat beide nu niet het overheersende standpunt is, is een verdere verslechtering van de betrekkingen, overwegend ten nadele van de VS, het meest waarschijnlijke vooruitzicht.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
lewrockwell.com
Door: “Moon of Alabama”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Bezoek van Yellen aan China is mislukt

  1. Henk der Niederländer zegt:

    Eigenlijk wel geinig om te lezen.
    Yellen gaat naar China om de unipolaire wereld te promoten terwijl China samen met Rusland een politiek hebben om de multipolaire wereld te creëeren.
    Dan moet je als tuinkabouter toch wel een heel erg miniem verstand hebben als je je voor dit karretje laat spannen.
    De Muppets zijn er niks bij!!!!!!!

    Geliked door 2 people

  2. saddy zegt:

    Hoe lang moet die oorlog nog gaan duren?

    Germany has come up with a new tank trigger for Russia after its Leopards were gutted. Germany’s biggest arms maker, Rheinmetall, will open an armoured vehicle plant in Ukraine. The company claims it will be able to produce 400 tanks per year at the facility.

    Geliked door 2 people

  3. Andre zegt:

    Volgens Yellen mogen Chinese bedrijven geen materiele steun en hulp bieden aan Rusland om sancties te omzeilen. Hoe meer failliet wil je de US nog hebben.

    Geliked door 2 people

  4. saddy zegt:

    Mag een gevallen kabinet besluiten om F16’s naar oekriene te sturen?

    Is dat een “”lopende zaak” of is dat een nieuwe escalatie?

    Geliked door 1 persoon

  5. BigLJohn zegt:

    Wat een raar gezicht. Een kleuter met de verouderingsziekte Progeria naast die Chinees die zich de kaas niet van zijn brood laat eten.

    Like

  6. Harry zegt:

    Chinezen van twee meter lang zijn héél schaars !

    Like

Plaats een reactie