Parlementsverkiezingen in Spanje: er tekent zich een ruk naar rechts af

(Vertaling: E.J. Bron)

In Spanje tekent zich twee weken voor de parlementsverkiezingen een verdere rechtsruk af. De conservatieve volkspartij (PP) kon haar voorsprong op de regerende socialistische arbeiderspartij (PSOE) volgens een zondag gepubliceerde peiling van Ipsos voor de krant “La Vanguardia” uitbreiden. De peiling bevestigt echter ook nog een andere trend: derhalve komt de PP alleen in een coalitie met de rechtse partij VOX tot een absolute meerderheid van tot 180 zetels in het 350 zetels tellende parlement.

Een coalitie van de beide partijen geldt als waarschijnlijk. Volgens de peiling haalt de PP 35%, de PSOE van minister-president Pedro Sánchez 28%. De links-radicale partij Sumar staat met 13% net voor VOX met 12,6% van de stemmen. VOX heeft o.a. aangekondigd om met een zeeblokkade de aankomst van bootvluchtelingen in Spanje te verhinderen. Dat had echter ook de rechtse Italiaanse minister-presidente Giorgia Meloni voor haar verkiezing in de herfst van vorig jaar beloofd…

De parlementsverkiezingen vinden plaats op 23 juli. Sánchez had op 29 mei verrassend nieuwe verkiezingen uitgeroepen, nadat zijn sociaaldemocraten en hun coalitiepartner Unidas Podemos de regionale en gemeenteraadsverkiezingen hadden verloren. Eigenlijk waren de parlementsverkiezingen in Spanje voor december voorzien.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Parlementsverkiezingen in Spanje: er tekent zich een ruk naar rechts af

  1. bobzelf zegt:

    EVEN EEN GROTE GLIMLACH ….
    VOOR AL DIE IDIOTEN VAN DE LAATSTE TIJD …….

    IK SLA EVEN EEN PLANK MIS …..

    OME VLADYBOB

    Like

  2. Pingback: Spanje schuift op naar rechts | CSTV

Plaats een reactie