Tegenvaller voor het “waardenwesten”: EU dringt bij Latijns-Amerika tevergeefs aan op veroordeling van Rusland

(Vertaling: E.J. Bron)

De eerste grote topontmoeting van de Europese Unie met Latijns-Amerikaanse landen leverde een draai om de oren voor het “waardenwesten” op, omdat er in de gezamenlijke verklaring geen veroordeling van Rusland wegens de speciale operatie in de Oekraïne tot stand kwam. De Europese Commissie werkt er op dit moment aan om tegenover China´s Nieuwe Zijderoute haar eigen project genaamd “Global Gateway” voor het globale zuiden te stellen.

De eerste grote topontmoeting van de Europese Unie (EU) met vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaans elanden sinds acht jaar werd overschaduwd door een ruzie over de verklaring betreffende de Oekraïne-oorlog. Met Rusland verbonden landen zoals Nicaragua, Venezuela en Cuba drukten er bij de tweedaagse bijeenkomst in Brussel door dat de tekst geen veroordeling van Rusland wegens de speciale militaire operatie in de Oekraïne bevat. Nicaragua wilde zelfs uiteindelijk niet eens een minimaal compromis meedragen. De reden was volgens diplomaten dat er in het ontwerp van de EU sprake geweest zou zijn van een “oorlog tegen de Oekraïne” en de “noodzakelijkheid van een rechtvaardige en duurzame vrede”.

De verklaring werd uiteindelijk een tegenvaller voor het Westen. Want de EU had zich ten doel gesteld met de verklaring van de topontmoeting een gezamenlijke boodschap aan de Russische president Vladimir Poetin te sturen. Die moest duidelijk gemaakt worden dat hij in de wereldgemeenschap in toenemende mate “geïsoleerd” zou zijn.

De hoop was bovendien dat machtige Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië bij de topontmoeting op kleinere landen zouden kunnen inwerken om hen tot een veroordeling van Rusland te bewegen. Uiteindelijk kon slechts gezamenlijk vastgesteld worden dat de nog aanhoudende oorlog in de Oekraïne immens menselijk leed veroorzaakt en zo de reële kwetsbaarheden van de wereldeconomie nog versterkt.

De Europese ondernemingen willen, ondersteund door de Europese Commissie, in Zuid-Amerika investeren – bijvoorbeeld in energieprojecten, in infrastructuur en de winning van grondstoffen. De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak van € 45 miljard die de komende vier jaar moeten gaan stromen. Daarmee wil de EU van haar kant blijkbaar China en Rusland de loef afsteken, die eveneens verplichtingen op zich nemen in Latijns-Amerika. In het kader van het “Global Gateway Initiative” van de EU ondertekende Ursula von der Leyen tijdens de topontmoeting een hele serie bilaterale overeenkomsten. Het project “Global Gateway Initiative” is de tegenhanger van de globale bevordering van de economie door de Volksrepubliek China in het kader van de Nieuwe Zijderoute, die China ook naar Zuid-Amerika uitgebreid heeft.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tegenvaller voor het “waardenwesten”: EU dringt bij Latijns-Amerika tevergeefs aan op veroordeling van Rusland

  1. saddy zegt:

    “”Uiteindelijk kon slechts gezamenlijk vastgesteld worden dat de nog aanhoudende oorlog in de Oekraïne immens menselijk leed veroorzaakt en zo de reële kwetsbaarheden van de wereldeconomie nog versterkt.””

    Volgens mij spreken de EU-trekpoppen zichzelf nu tegen.

    Geliked door 3 people

    • Ravian zegt:

      Yep, de grootste bedreiging voor de wereldeconomie zijn de illegale EU sancties tegen Rusland, en ze zijn daar in Zuid Amerika niet helemaal achterlijk…

      Geliked door 3 people

  2. delamontagne zegt:

    ( = VERVOLG op artikel van 12 Juli j.l )

    Latijns-Amerikanen laten de EU bot vangen: Niet geïnteresseerd in de Oekraïne
    Geplaatst op 12 juli 2023 door E.J. Bron

    De Latijns-Amerikanen zijn ook niet geïnteresseerd in een deelname van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de topontmoeting. Deze had oorspronkelijk een uitnodiging van Spanje gekregen. Deze uitnodiging liet men echter na het verzet van de Latijns-Amerikaanse staats- en regeringschefs vallen.

    ARTIKEL
    https://ejbron.wordpress.com/?s=zuid+amerikaanse+landen+en++eu

    Geliked door 2 people

  3. Harry zegt:

    Haha , ze zijn niet overal zo stom !
    Maar straks mogen ze voor straf geen drugs meer leveren .

    Geliked door 1 persoon

  4. Julia zegt:

    Die lamstralen hebben al bepaald dat de proxy oorlog nog zeker vier jaar zal gaan duren zij hebben namelijk voor vier jaar militairen steun toegezegd aan de Oekraïne. Dan maar hopen dat de Russen geen vier jaar meer wachten de ellende voor de burgers wordt door het in stand houden van deze oorlog alleen maar groter.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie