Musk wees verzoek van het Oekraïense leger af om Starlink in de buurt van de Krim in te schakelen

(Vertaling: E.J. Bron)

De “New York Times” is erachter gekomen dat Elon Musk geweigerd heeft om aan de Oekraïense strijdkrachten in de buurt van de Krim Starlink-communicatie beschikbaar te stellen. Het Oekraïense leger zou destijds van plan geweest zijn een drone te starten.

De eigenaar van SpaceX, Tesla en Twitter, Elon Musk, zou vorig jaar geweigerd hebben om de Oekraïense strijdkrachten via Starlink in de buurt van de Krim toegang tot internet toe te staan om een drone met explosieven te sturen die Russische schepen in de Zwarte Zee moest aanvallen. Dit bericht de “New York Times”, zich beroepend op met de situatie vertrouwde bronnen.

In februari van dit jaar had Musk op Twitter benadrukt dat hij het de Oekraïne niet zou toestaan om Starlink voor drone-aanvallen met langeafstandsraketten te gebruiken.

Musk zou Starlink in de Oekraïne ook deels uitgeschakeld hebben, omdat de dienstverleningen niet betaald zouden zijn, aldus bronnen tegenover de “New York Times”. Eind vorig jaar waren 1300 Starlinks-terminals gestopt met hun activiteiten, omdat de regering van het land de te betalen maandelijkse $ 2500,- voor elk apparaat niet had betaald.

Tegelijk zou Musk, zoals Michail Fjodorow, de Oekraïense minister voor Digitale Transformatie tegenover de krant verklaarde, toen Cherson onder controle van het Oekraïense leger gekomen zou zijn, “zeer snel” op een aanvraag gereageerd hebben om internet in dit gebied te verdelen, omdat het Starlink-netwerk niet beschikbaar is in de door Rusland bezette gebieden.

Fjodorow noemde Starlink het “bloed” van de totale Oekraïense communicatie infrastructuur en “een van de fundamentele componenten” voor het succes van Kiev. De minister had zich ook voor Musk ingezet toen deze vorig jaar oktober niet had uitgesloten at de Krim deel van Rusland blijft en niet terugkeert onder Oekraïense controle, waarop de zakenman ervan beschuldigd werd de Russische kant te ondersteunen. Fjodorow letterlijk:

SpaceX en Elon Musk hebben door hun daden laten zien aan welke kant ze werkelijk staan.”

Zoals “Country Politics” schreef, had het Oekraïense leger eind februari vorig jaar toegang tot Starlink gekregen. Fjodorow twitterde rechtstreeks aan Musk, waarop de eerste terminals in het land aankwamen. Op dit moment zijn er in de Oekraïne ongeveer 42.000 Starlink-terminals actief.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Musk wees verzoek van het Oekraïense leger af om Starlink in de buurt van de Krim in te schakelen

  1. Alphons Mantel zegt:

    Ukraine kan beter stoppen met deze niet te winnen oorlog

    Geliked door 1 persoon

  2. Nachtkaarsje zegt:

    42.000 apparaten X 2500 euro = 105 miljoen X 12 = 1.26 miljard per jaar.
    lekker verdienen…

    Like

  3. Ravian zegt:

    Musk wou dus zijn vingers niet aan internationaal terorisme branden…

    Like

Plaats een reactie