Frankrijks Oekraïne in West-Afrika

(Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

Wie in ons land wist eigenlijk hoezeer Frankrijks kerncentrales afhankelijk zijn van de rijke uraniumvoorraden in de straatarme West-Afrikaanse republiek Niger? En dat daar duizenden Franse en Duitse soldaten gestationeerd zijn? En met welk doel? De wijdverbreide onwetendheid over dit alles en nog veel meer heeft een reden: het moderne kolonialisme weet een smerige, maar uiterst winstgevende activiteit goed achter zogenaamde ontwikkelingshulp en versleten frasen over democratie en mensenrechten te verbergen.

Maar nu heeft de militaire putsch in Niger de dichte sluier over deze activiteiten onverwacht vernietigd. De hatelijke tronie van de uitbuiting van belangrijke grondstoffen door westerse staten zoals Frankrijk wordt zichtbaar. Nu wordt er openlijk met geweld gedreigd om het verlies van nog een West-Afrikaanse staat uit de Franse invloedssfeer te verhinderen. En zoals bijna altijd bij zulke ontwikkelingen zijn de VS mee van de partij.

Want de nieuwe machthebbers in Niger hebben niet alleen de onmiddellijke stopzetting van de export van uranium en goud uit het land bevolen, maar staan ook toe dat er in de straten van de hoofdstad Niamey met Russische vlaggen wordt gezwaaid. In de naburige staat Mali is dat zoals bekend al langer het geval, inclusief de aanwezigheid van de gevreesde Wagner-groep. Zover willen het Westen en enkele andere Afrikaanse regeringen met een westerse binding het onder geen enkele omstandigheid laten komen. Daarom wordt er nu een militaire interventie voorbereid voor het geval de afgezette president niet meer aan de macht komt.

Wanneer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, erop wijst dat deze president “democratisch gekozen” zou zijn, is dat niet fout, maar niet te overtreffen aan onwaarachtigheid. Want het waren de VS die er in 2014 met succes alles aan deden en financierden om de democratisch gekozen president van de Oekraïne d.m.v. een gewelddadige omwenteling te verjagen en zodoende het zaad te zaaien voor de huidige oorlog. Blijkbaar is men in Washington en Parijs bereid om opnieuw stromen van bloed te laten vloeien voor westerse belangen.

Want zelfs al mocht het lukken om de militaire putsch relatief snel militair neer te slaan, zal de rust niet terugkeren in Niger. Veel mensen in het land met 26 miljoen inwoners willen een groter aandeel aan de grondstoffenrijkdom van Niger, wiens bevolking als de jongste ter wereld geldt. Onder deze jonge mensen zijn er genoeg die er niet meer mee tevreden zijn dat een kleine bovenlaag zich door de Franse atoomindustrie laat corrumperen, terwijl de meeste bewoners in armoede leven en aangewezen zijn op westerse aalmoezen.

Duitsland heeft weliswaar geen uraniumbelangen in Niger te verdedigen, maar de “feministische” Duitse buitenlandse politiek heeft zich, net als in Mali, door Parijs laten verleiden om het Duitse leger voor de neokoloniale politiek van ons buurland in te zetten. Als het niet lukt om de nieuwe regering in Niamey te verdrijven, zal ook deze inzet een catastrofe worden. En in het andere geval, dus de val van de militaire machthebbers, zullen de westerse krachten in Niger in het vervolg gezworen vijanden hebben. Frankrijk en de VS staan op het punt om voor zichzelf hun speciale Oekraïne te creëren.

Bron:
pi-news.net
Door: Wolfgang Hübner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Frankrijks Oekraïne in West-Afrika

  1. Andre zegt:

    Het gaan interessante tijden worden want Frankrijk is de nummer 1 exporteur van stroom. Larry Fink staat in de hiërarchie boven KlauSS SSwab als speculatie koning. Vorig jaar gingen de kerncentrales dicht in Frankrijk voor onderhoud en natuurlijk om schaarste te creëren bij WEF boy Macron. Ze draaien nu weer vol op maar er is in Rusland iemand die weer boven Larry Fink de speculatie koning staat. Ukraine was ook een dikke vette stroom exporteur maar nu even niet meer. Eind 2024 gaat de gaskraan dicht van de gaspijp over Ukraine wat 5% van de gasvoorziening levert in de EU en dan zitten we weer in het stenentijdperk want die zonnepaneeltjes met een windmolentje van Frans Timmermans gaat m niet worden natuurlijk.

    Geliked door 3 people

  2. delamontagne zegt:

    Een artikel hier:
    Frankrijk beloofd onmiddellijk toe-te-slaan en niet te gaan onderhandelen indien zijn landgenoten worden aangevallen in Niger.
    BRON:
    https://www.opex360.com/2023/07/30/paris-promet-une-reponse-immediate-et-intraitable-en-cas-dattaque-contre-ses-ressortissants-au-niger/

    Like

  3. delamontagne zegt:

    Nou ik wist ’t dan wel, maar woon niet in NL maar in Fr.
    Waarom ik ’t weet.
    Heb begrepen dat in NL de elektriek tot astronomische proporties is gestegen [ en blijkbaar ook weer dalende is ? ]
    Ik krijg hier al sinds jaar-en-dag de stroom van EDF ( France ) en blijkbaar van die atoom centrales [ er staat er hier een niet ver vandaan in Agen, 80km verderop ]
    Één kWh dure periode kost alles inclus ( belasting etc ) Euro 0.2012
    De goedkope iets van Euro 0.18 kWh……..
    Gelukkig maar want heb de laatste tijd mijn AIRCO de hele dag aan en die vreten Stroom.
    Net zo als die omvormers bij jullie in NL die in de winter voor warmte moeten zorgen, nu het gas verboden gaat worden.
    Dus voor de mensen die dat allemaal niet kunnen behappen wordt het deze winter vroeg naar bed met een aantal dikke dekens extra.

    Geliked door 5 people

  4. BosscheBol zegt:

    Uitstekend artikel!

    Geliked door 1 persoon

  5. Ravian zegt:

    Het is een samenwerking tussen tot de Westerse elite behorende miljardairs en lokale (zwarte) leiders, die zo corrupt zijn als de neten.
    Feitelijk is dit dezelfde constructie als degene waar Putin in Rusland een einde aan heeft gemaakt, en die in Oekraïne nog altijd functioneert.

    Geen van deze twee laatsten zijn overigens ooit Westers koloniën geweest, met “kolonialisme” heeft het dus allemaal niets van doen, enkel met de vuile handelspraktijken van een klein groepje schaamteloos rijke Westerse criminelen, gefaciliteerd door tot op het bot corrupte lokale ‘zwarte oligarchen’.

    Ik ga er overigens zo maar van uit dat dit weer een geslaagde Russische zet op het geopolitieke schaakbord is, ik geloof namelijk niet zo erg in toeval…

    Geliked door 2 people

  6. delamontagne zegt:

    De Fransen in Niger kregen vanmorgen een bericht van de Franse ambassade in Niamey, ze werden gewaarschuwd dat een “evacuatieoperatie per vliegtuig wordt voorbereid en dat zeer binnenkort zalgebeuren, dat werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

    “Geconfronteerd met de verslechtering van de veiligheidssituatie in Niger en gebruikmakend van de relatieve rust in Niamey, wordt vanuit Niamey een evacuatieoperatie per vliegtuig voorbereid”, aldus het bericht, dat specificeert dat “het zeer binnenkort zal plaatsvinden en in zeer korte tijd”.

    De Nigerese soldaten die maandag president Bazoum ten val brachten, beschuldigden Frankrijk – de voormalige koloniale macht in Niger en steun van de afgezette president – ervan “militair te willen ingrijpen”.

    TF1 Info

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie