Pieter Omtzigt, toch wringt er iets…

(Door: Wim van Schaik)

Is Omtzigt links of rechts? Een conservatieve katholiek of een progressieve bestrijder van discriminatie? Is hij vooral een op het lokale gerichte vertegenwoordiger van Twente of een EU-gezinde kosmopoliet, die in Exeter en Rome studeerde, een multicultureel gezin heeft en zijn sporen naliet als rapporteur voor de Raad van Europa?” Dat vraagt Lars Jacobse zich af in het weekblad Elsevier.

De reputatie van Omtzigt is gevestigd. Sympathie voor zijn vasthoudendheid bij de toeslagenaffaire. Verontwaardiging vanwege de behandeling die hij kreeg binnen het CDA. Meeleven na de schandalige ‘functie elders’ soap. Waardering voor zijn dossierkennis en onderbouwde bijdragen in de Tweede Kamer. Media die hem de hemel in prijzen. Peilingen die hem een mega aantal zetels toekennen. Succes verzekerd. Toch wringt er iets…

Hoewel Omtzigt ferme uitspraken kan doen zoals ‘Er is iets fundamenteel mis in dit land’, en vaak de vinger op zere plekken weet te leggen, is het nog maar de vraag of ons land er zoveel anders uit zou zien met Omtzigt aan het roer.

Aan goede ideeën ontbreekt het Omtzigt niet. Het eerder aangehaalde artikel in Elsevier noemt er heel wat op. Echter, op cruciale punten laat Omtzigt het afweten. Zo verwacht hij veel te veel van de EU, mits deze democratischer wordt. Er is echter geen enkel signaal dat dit gaat gebeuren. Omtzigt doet zich voor als Euroscepticus, maar is niet bereid om de daad bij het woord te voegen. Hij gaat ook heel ver mee in de strijd tegen de boeren. Net zoals hij tijdens corona ver mee ging met het desastreuze beleid. En nu bij het conflict Rusland – Oekraïne/VS geen kanttekeningen plaatst en de provocerende rol van het Westen niet benoemt.

Ronduit teleurstellend is de opstelling van Omtzigt als het gaat om immigratie. Niet alleen wil hij in dit verband Hongarije nog wel eens de maat nemen, maar – fundamenteler – hij lijkt zich niet te realiseren dat immigratie in het vastgelopen Nederland zo ongeveer de moeder van alle problemen is. Van Omtzigt hoeven we op dit gebied weinig positiefs te verwachten. Nee, het is zelfs zo dat waar hij welwillend staat tegenover de stromen vreemdelingen die naar ons land komen, wel streng is voor de autochtone bevolking die hij (institutioneel) racisme toedicht.

En dan is er nog dit. Omtzigt was vanuit de Tweede Kamer de grootste bijter in de zaak rondom MH17. Hij had regelmatig felle kritiek op de geheimzinnigheid van de regering met betrekking tot het dossier. Het kwam dan ook heel goed uit dat een getuige die Omtzigt opvoerde, bestempeld kon worden als ‘nepgetuige’, alleen omdat die getuige niet zelf op de plek van de ramp was geweest. Die uitglijder kwam de VVD wel erg goed uit. Excuses van Omtzigt waren niet voldoende. Waarschijnlijk onder pressie van de VVD (Rutte) stak Buma toen Omtzigt een dolk in de rug en haalde hem van het dossier MH-17 gehaald. Gezien de dossierkennis van Omtzigt was dat op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Daarna heeft hij zich er niet verder mee bemoeid. Ook niet op persoonlijke titel… Hij liet het gewoon lopen.

Terug naar het heden. En dan zien we een Omtzigt, die onvermoeid en goed bezig is om allerlei inconsistenties, gedraai en gelieg en puur wanbeleid in Den Haag aan de kaak te stellen. Hij verdient er waardering voor dat hij aandringt op het evalueren van het beleid tijdens corona en dat hij onderzoek wil naar de oversterfte na corona. Maar als het op stemmen aankomt, stemt diezelfde keihard blaffende en grommende waakhond toch net te vaak mee met de zittende macht. Ook dat, of liever, juist dat wringt. Daarom verwacht ik van Omtzigt weinig fundamentele verandering.

Het beste argument voor mijn stelling dat er met Omtzigt weinig of niets zal veranderen, is misschien wel de welwillende behandeling die Omtzigt van de pers krijgt. Waar zagen we dat eerder? Precies. Bij Caroline van der Plas en haar BBB. En hoe ontpopt deze mevrouw zich nu? BBB steunt het stikstofverhaal en daarmee de richting van het staande beleid. Zij wil de stikstofdoelen gewoon halen. Ietsje later, ietsje minder rigoureus. Maar toch. En al die kiezers die dachten dat Lientje (klinkt lekker ons kent ons) het roer om zou gooien, komen nu bedrogen uit.

Ik vrees dat ook Omtzigt de opgefokte hooggespannen verwachtingen niet zal waarmaken. Maar ja, het door de media gehersenspoelde publiek meent met BBB en Omtzigt een ‘fatsoenlijk’ alternatief te hebben. Want Wilders… Want Baudet… En zo verspeelt men weer eens de kans op werkelijk nieuw beleid. Want wat voor Caroline van der Plas geldt, geldt ook voor Omtzigt, beiden hebben CDA-genen. En die zullen zij niet verloochenen. Dat wordt oude wijn in nieuwe zakken.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Pieter Omtzigt, toch wringt er iets…

  1. Dr. Heinz zegt:

    Komt uit dat CDA, en nu stemd hij vaak mee met dat WEF/EUSSR kliek!!
    Dus…..
    Onbetrouwbaar!!!

    Net als die BBB, Caroline!!

    Stem: FvD of PVV!!!

    Geliked door 10 people

  2. Ravian zegt:

    Yep, Omtzigt stemt bij alles wat er echt toe doet altijd braaf met het partijkartel mee.
    Ook met Omtzigt aan het roer gaat er dus niets veranderen in dit land.
    De media promoot Omtzigt dus zuiver omdat ze hopen dat hij ontevreden partijkartel stemmers bij de PVV en de FvD vandaan gaat houden, net als Carolientjes BBB.
    En als de domme kudde er in stinkt dan is het bedje voor het WEF weer voor vier jaar gespreid.
    En zo hobbelen we dan verder richting ondergang…

    Geliked door 12 people

  3. Frits zegt:

    Oplossing1: stem PVV
    Oplossing 2: stem PVV
    Oplossing 3: stem altijd PVV
    Oplossing 4: stem Wilders
    Oplossing 5: stem altijd PVV/Wilders

    Geliked door 4 people

  4. Fran zegt:

    Je hoeft alleen maar naar het stemgedrag in de 2e kamer te kijken om te zien waar de fundamenten van Omtzigt liggen. Dan weet je ondanks zijn positieve inspanningen op diverse dossiers genoeg. Omtzigt als premie of leider van de grootste partij? Nou nee, dank U. Hetzelfde geldt voor Caroline.

    Geliked door 5 people

  5. JUlia zegt:

    De algehele politiek is in dit corrupte landje één pot nat. De enige partij waarvan men nog enige daadkracht zou kunnen verwachten is FvD maar helaas dat gaat hem in dit ondemocratisch landje niet worden want de linkse volksverlakkers en landverraders willen niet samenwerken met deze partij dus zoals gewoonlijk de Haagse vervuilde politici bepalen wie er aan het stuur staat en sluiten glashard partijen uit. Stemmen waarvoor de kiezers worden in de maling genomen stemmen is een schijn democratie.

    Geliked door 2 people

  6. Gert zegt:

    Als Pieter niet met het Kartel meestemt, is Pieter een bedreiging voor het Globalisme en wordt Pieter dood geschoten, Pieter weet dat.

    Geliked door 1 persoon

  7. Peter Rissing zegt:

    Eigenlijk zou je een politicus alleen moeten beoordelen op zijn stemgedrag over een langere termijn. Uiteindelijk zegt dat, wat men in de toekomst van hem/ haar kan verwachten.
    Woorden zijn slechts woorden, en die waaien in de politiek als herfstbladeren in een storm. Kijk naar verkiezingsbeloften.
    Dus inderdaad, beoordeel Omzigt en vd. Plas op die rode of groene stippen.

    Like

  8. Hovawart zegt:

    Onze regering blinkt uit in geneuzel, het aanhoudend zaniken, zeuren en neuzelen…….managers die elkaar luidkeels de zwarte piet blijven toespelen, met de staarten tussen de achterpoten wegvluchten, terwijl men onderdanig aan de leiband van Brussel loopt, gemuilkorfd, schijten en betalen op commando, in een dictatuur blijven we achter met kleingeld en aalmoezen.
    Waar is toch de nuchtere Nederlander gebleven?

    Geliked door 1 persoon

  9. stradivotski zegt:

    op z’n Kölsch; “hamma nit, kenne mer nit, bruche mer nitt, fott damitt”

    Vertaald “hebben we niet, kennen we niet, hoeven we niet, weg ermee”

    Anders tukkertaal? “wat de boer nie kent vreet ie niet”

    Ik vertrouw derhalve geen ene en zekers in de politikiek niet. .

    Like

  10. Belozersky zegt:

    Als Pieter een partij opricht zou hij gemakkelijk met Timmermans kunnen regeren gezien zijn standpunten de laatste jaren. Met BBB waarschijnlijk niet.

    Like

  11. scherpschutter1943 zegt:

    Timmermans, volksvijand en verlakker nr.1

    Like

Plaats een reactie