Kobalt bloedbad, kinderarbeid en ecologische verwoesting

(Door: Paul Driessen)

Verschrikkelijk voor mobiele telefoons, nog erger voor elektrische auto’s, rampzalig voor CO2 -neutraal

De wereldwijde vraag naar kobalt steeg al met de komst van mobiele telefoons en laptops. De vraag explodeerde met de komst van elektrische voertuigen en stijgt nu explosief met de verplichtingen en subsidies van de overheid voor elektrische auto’s. Kobalt verbetert de prestaties van batterijen, vergroot het rijbereik en vermindert het brandgevaar. De vraag zal stratosferische hoogten bereiken als overheden geobsedeerd blijven door klimaatverandering en ‘Net Zero’ (CO2 -neutraal).

Hele landen moeten overschakelen op elektrische auto’s, vrachtwagens, bussen en tractoren; wat een einde zou moeten maken aan elektriciteitsopwekking uit brandstoffen; gasfornuizen, boilers en verwarmingen moeten op elektriciteit. De elektriciteitsopwekking moet verdrie- of viervoudigen. Weerafhankelijke windturbines en zonnepanelen hebben miljarden batterijmodules nodig om elektriciteitsnetten te stabiliseren en black-outs te voorkomen telkens als de wind en de zon weer eens niet meewerken. Voor ál die CO2 -neutrale apparatuur zullen miljarden tonnen kobalt, lithium, koper, nikkel, grafiet, ijzer, aluminium en andere grondstoffen nodig zijn op een schaal die ongekend is in de geschiedenis. Dat vereist mijnbouw, ertsverwerking, productie, bodemverwoesting en vervuiling op een al even ongekend niveau.

Obsessies van regeringen met “klimaatcrisis” en overschakeling op “schone” energie

Alleen al voor de eerste tranche Amerikaanse offshore-windturbines (30.000 megawatt tegen 2030) is zo’n 110.000 ton koper nodig, alleen al voor de turbines. Transmissielijnen, transformatoren en batterijen komen daar nog bij. Op basis van de gemiddelde wereldwijde ertshoeveelheden zou voor het verkrijgen van dat koper 40.000.000 ton gesteente en 25.000.000 ton kopererts moeten worden gewonnen. Maar 2.500 12-megawattturbines van 250 meter hoog zouden nauwelijks genoeg elektriciteit leveren om de staat New York op een warme zomerdag van stroom te voorzien, als de wind waait en voordat het Net Zero-mandaat van kracht wordt.

De regering Biden verzet zich echter tegen mijnbouw in de Verenigde Staten – zelfs voor essentiële CO2-neutrale materialen; zelfs onder de strenge Amerikaanse regelgeving op het gebied van vervuiling en veiligheid op de werkplek en bij landwinning. De verblinde minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn veto uitgesproken over mijnbouw voor materialen in Alaska, Minnesota en bijna overal waar essentiële metalen en mineralen gevonden zouden kunnen worden. De regering is gefocust op het beëindigen van de “klimaatcrisis” door over te schakelen op “schone” energie. Ze heeft weinig moeite met het importeren van de nodige materialen uit het verre buitenland, voornamelijk China – ongeacht economische, defensie-, nationale veiligheids-, ecologische of mensenrechten implicaties. Ze wil alleen de vuile aspecten van “schone” energie van heel ver weg en uit het zicht.

In mijnen in Congo wordt “arbeid per cent gewaardeerd, een leven nauwelijks”

De winning van kobalt gaat gepaard met onvoorstelbare gruwelijkheden. ‘Cobalt Red’ van Siddharth Kara, hoofddocent moderne slavernij aan de Universiteit van Nottingham, onthult de gruwelijke realiteit die de ‘Stop Olie’- en ‘Net Zero’-campagnevoerders begraven proberen te houden – net als de lichamen van die ouders en kinderen die omkomen bij instortingen of die langzaam en pijnlijk sterven nadat ze zijn verminkt of vergiftigd in de kobaltmijnen. Professor Kara reisde meerdere keren naar Congo en riskeerde zijn gezondheid en leven om de omstandigheden van wanhopige Afrikanen te documenteren in een regio die 72% van de bekende kobaltvoorraden ter wereld heeft. Hij schat dat bij 70% van dit kobalt (de helft van de wereldvoorraad) kinderarbeid een rol speelt, terwijl de rest bijna slavenarbeid is. In de mijnen in Congo “wordt arbeid gewaardeerd per cent, een leven nauwelijks,” zegt Kara. Werkers in grote industriële mijnen hebben nog enigszins fatsoenlijke werkomstandigheden, medische zorg en loon (misschien $ 10 per dag). Maar een derde van het kobalt in Congo wordt gedolven door ambachtelijke mijnwerkers: mannen, vrouwen en kinderen van nog maar zes jaar oud. Zij en hun gezinnen leven en werken in een boomloos “hel-landschap van kraters en tunnels waarin gepatrouilleerd wordt door maniakken met geweren”.

Er zijn nog duizenden anderen zoals zij – verminkt, verlamd, misvormd of dood

Schadelijke gaswolken doordringen de lucht, die zelfs baby’s moeten inademen. Gezinnen vissen, spelen, wassen zich – en drinken uit – rivieren en meren die vervuild zijn met metalen en industriële chemicaliën. Ze werken tien tot twaalf uur per dag in hitte en giftige modder, water en stof, in enorme kuilen van honderden meters diep – hakkend op rotswanden en in lange, smalle tunnels die met grote regelmaat instorten. Gewonde mijnwerkers krijgen dan eerste hulp, daarna niets meer. In gebieden is hun kleding en huid bedekt met mosterdkleurig stof – opgedroogd zwavelzuur van het verwerken van de ertsen. Bijna overal neemt borst-, nier- en longkanker toe, omdat volwassenen, kinderen en baby’s worden blootgesteld aan zware metalen en uranium in alles om hen heen. Hoge loodniveaus veroorzaken permanente neurologische schade. De 15-jarige Muteba hinkte op krukken, zijn verbrijzelde, verminkte benen bungelden onder zijn magere middel. Hij was de enige overlevende van een instorting waardoor zijn broer en zes anderen levend begraven werden. De 16-jarige Makano viel in een kuil, brak en verwondde zijn been en heup en bleef achter met een etterende, geïnfecteerde wond die dringend antibiotica nodig had en medische hulp, die hij waarschijnlijk niet zal krijgen. Er zijn nog duizenden anderen zoals zij – verminkt, verlamd, misvormd of dood.

“Een eerlijk loon? Mannelijke mijnwerkers krijgen nog ongeveer $2-4 per dag – voor een productie tot twee zakken van 40 kilo kobalterts. Vrouwen en kinderen krijgen meestal de helft van dat bedrag, ongeacht hoeveel ze produceren of de zuiverheid van het erts dat ze delven. Degenen die ongehoorzaam zijn aan de mijn-opzichters kunnen “tot twee dagen opgesloten worden in een scheepscontainer zonder voedsel of water”. In Kanina werden twee jongens die probeerden meer dan het gebruikelijke hongerloon te krijgen voor hun zakken erts van 65 pond, neergeschoten – vermoord – door bewakers.

We horen veel over herstelbetalingen voor afstammelingen van vroegere slaven, maar helemaal niets over compensatie voor deze húidige slaven

“Hier is het beter om niet geboren te worden,” klaagde een moeder. Een mijnwerker: “Hier werken we in ons graf.” Natuurlijk vrezen we de gevaren, zei een ander, “maar als we niet werken, eten we niet.” En nog steeds zeggen mijnbouw-, technologie- en Elektrische Voertuig-bedrijven, ESG-investeringsfirma’s (ESG: (Environmental, Social en Governance: ‘milieu, maatschappij en goed bestuur’), politici en klimaat-fanatici dat ze “verantwoordelijke bevoorrading” eisen en garanderen van de toeleveringsketens: goede lonen, veilige werkomgevingen en voorkomen van kinderarbeid en slavernij. Wat een onverschillige, egoïstische oplichterij. Geen enkele koper in Congo weet of geeft erom waar het kobalterts vandaan komt, hoe het werd gedolven of dat kinderen het hebben uitgegraven. De markt is opgezet om ertsen van legale industriële mijnen en de andere te verzamelen en te mengen – zo is het onmogelijk om bronnen te traceren of te zien of er kind slaven of brute milities bij betrokken waren.

We horen veel over herstelbetalingen voor afstammelingen van slaven – weinig over betalingen voor indianen en helemaal niets over compensatie voor deze moderne slaven. We horen ook niets van miljardairs als Bill Gates, John Kerry, Mark Zuckerberg, George Soros en Michael Bloomberg. Zij financieren uitbundig al die “klimaatcrisis” en “schone energie” campagnes. Hebben ze ook maar een cent uitgegeven om de mijnwerkers in Congo fatsoenlijke lonen, arbeidsomstandigheden, levensstandaard en medische zorg te bieden?

Mensenrechten (van moderne slaven) zouden bovenaan hun liefdadigheidsprogramma’s moeten staan – en op de agenda van iedereen die de ‘klimaatcrisis’, ESG, ‘CO2-neutraal’ en batterijen promoot, vooral voor president Biden en VN-secretaris-generaal Guterres.

Bron:
canadafreepress.com
Door: Paul Driessen

Vertaald uit het Engels door:
“Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Kobalt bloedbad, kinderarbeid en ecologische verwoesting

  1. stradivotsi zegt:

    Wij huidige mens of jong of ouder, we doen er uiteindelijk allemaal
    aan mee in gewisse zin.

    Want je kunt niet op alles gaan afkeuren, want dan staat je eigen
    “geciviliseerde leven” haast stil.

    Men kunne dan in de jungle proberen overleven, waar je letterlijk
    aan de natuur overgeleverd bent, en de kennis niet eens heeft in
    datgene wat heet “overleven”.

    Komt een en ander om de hoek kijken; heersende rassen, uitbuitende
    Volkeren. Zie koloniale tijdperken, zie waar ons rijkdom NL bijvoorbeeld
    op gebaseerd was en is. Ten koste van wie en wat?

    Nog voorhandend zijnde de kinderarbeid, de China geproduceerde
    Artikelen, waar wij mee overspoeld zijn. Heb je keuze? Ja, echter
    minder, want dan houdt het anders snel op! Overgeleverd zijnde aan
    oliearchen, de rijken der aarde, het monopolie spel.

    Terug klein…

    Wat je kunt doen is je gemakszucht bedwingen, en als je gezonde
    poten heb, ga je op een echte fiets en geen elektrische.
    Je kan eens een dikker vest aantrekken in de winter in je eigen
    Huiskamer. Je kan gewoon zuiniger met je brandstof verbruikende
    Auto omgaan.

    Al dat klinkt dat bij velen door het “welvaarts genoegen” haast niet …
    “oorvriendelijk”.

    Ik zie dat dagelijks om mij heen, die onbekommerdheid. Blijkbaar
    gaat het ons “westerlingen” nog te goed.

    Na mij de zondvloed , en ik blijf klagen………….

    Like

    • karton zegt:

      @ stradivotsi op 3-8-2023 om 18.26 u.
      Hopelijk lezen Willempie en Maxima uw reactie óók !
      Maar óók al die dwazen van de EUSSR in Brussel.
      Dat zootje vliegt de gehele wereld over om te verkondigen : “Mensen ga toch vooral NIET vliegen, das helemaal fout !”
      Timmermans hoeft bijv. geen dik vest aan te trekken, die heeft een vetlaag van 8 cm.
      Ik fiets op een e-bike, niet omdat ik slechte benen zou hebben oid, maar voor ’t gemaakt, mijn gebruik van een e-bike weegt niet op tegen de verspilling door onze “leiders”.

      Like

  2. Julia zegt:

    Ach whats new. De klimaat deugkneuzen toeren vrolijk rond op hun elektrisch aangedreven voertuig ben alleen benieuwd als hun eigen kinderen zouden worden misbruikt Tienduizenden kinderen wagen nog dagelijks hun leven in Congolese mijnen voor kobalt, een belangrijke grondstof voor onze smartphones. Door een reportage van een Britse journalist zijn er nu in ieder geval twee kinderen gered. Alex Crawford, verslaggever bij het Britse Sky News, maakte begin dit jaar een indringende reportage over de zware arbeidsomstandigheden in de kobaltmijnen. Er kwam een stortvloed aan reacties op. Twee jongens van 8 en 11 jaar maakten zo’n indruk dat ze onlangs terugging, met een hulpverlener.

    Like

  3. Henk der Niederländer zegt:

    Laat ondanks de nieuwe rekenkunde nou toch een en een twee zijn.
    De politiek is goed genoeg op de hoogte van de mmisstanden in dit soort mijnbouw, maar zullen dat nooit benoemen in geen enkel “debat”
    Laat het waarom nou duidelijk zijn.
    Grote ondernemingen doen namelijk grote donaties aan politieke partijen die dezelfde politiek natuurlijk graag in stand willen houden.
    Daarbij kunnen het gajes van de politiek commissariaten krijgen na de juiste politieke zaken doorgedrukt te hebben, want waar denk je dat die lobbyisten voor rond lopen in de politieke gebouwen zakcentje hier reisje daar een beetje naar de hoeren zo onder elkaar en ze zagen dat het allemaal wel goed was.
    Dat de politiek dat geen corruptie wil noemen is wel duidelijk want dan ziten ze hun eigen pleziertjes en zakcentjes in de weg en dat moeten we niet willen met zijn allen toch??
    Het intereeseerd het politieke gajes ook geen ene flikker hoeveel doden en verminkten er te betreuren zijn in landen ver weg, want op één moment zal wel weer een actie opgestart worden om de slachtoffers van de mijnbouw in die landen ook een zakcentje te geven, waarbij dezelfde politiek niet te flauw is om de opbrengst van zulke acties af te romen voor eigen gewin dan wel om de staatskas te vullen.

    Like

  4. Ravian zegt:

    Als accu’s enkel daar gebruikt zouden worden waar er geen alternatief voor is, zoals in telefoons bijvoorbeeld, dan was de vraag naar al deze grondstoffen zo laag dat deze hele mensen misbruikende en ecologie verwoestende industrie geen bestaansrecht zou hebben.

    Zo heeft de accu van één elektrische auto bijvoorbeeld de capaciteit van wel 10.000 telefoons.
    Als dus iedereen naast zijn mobieltje ook een elektrische automobiel aanschaft vermenigvuldigt zijn “footprint” in deze, om maar eens een ‘groene’ term te gebruiken, met een ontzagwekkende factor 10.000.

    De veroorzaker van deze problemen is dus zuiver de hele “duurzame energie” waanzin, en het meest trieste is nog wel dat het nog niet gaat werken ook niet, simpelweg omdat het niet kan werken, omdat de rekensommetjes gewoon NIET uitkomen.

    Zo is aan die hele “Green Deal” van PvdAer Timmermans dan ook niets fatsoenlijk uitgerekend, simpelweg omdat die linkse klootzak weet dat dit uitkomsten oplevert die aantonen dat die “Green Deal” niet realiseerbaar is.

    Het is allemaal gebaseerd op wensdenken, een zuiver ideologisch onderbouwde toekomst planning bouwend op het “vijf broden en twee vissen” principe.

    Gewoon ‘religieuze’ onzin dus, die ze van een pseudowetenschappelijk jasje voorzien hebben om de geloofwaardig mee op te krikken, waarbij ze gewoon misbruik maken van het feit dat de grote meerderheid van de bevolking niet technisch onderlegd is.

    Het is gewoon één grote zwendel, die gebouwd is op (kinder) slavernij en werkelijk gigantische milieuvervuiling, en die de Westerse welvaart tot op de grond gaat afbreken.

    Doe dus vooral mee met deze waanzin, laat vooral zien hoe hard je ‘deugt’, en hoe moreel failliet en dom je bent…

    Geliked door 1 persoon

  5. Realist zegt:

    Blood batteries:

    Geliked door 1 persoon

  6. Henk der Niederländer zegt:

    Bij WION doen ze me nogal eens denken aan een Tucker Carlson die ook een heel erg goed team hebben om onderzoek te doen voordat ze met items komen.

    Like

    • Skarsgärd zegt:

      Klopt ja, WION is een heel groot Indiaas station, met ook veel nieuws-video’s en correspondenten in de hele wereld. In veel landen in het zuidelijk halfrond wordt daar veel van gebruik gemaakt, ook van hun nieuwsvedeo’s. Kijk er regelmatig op hoe zij tegen internationale zaken aankijken en dat is vaak heel anders dan in onze westerse wereld. Ik ben het er ook niet altijd mee eens, maar ze bekijken dingen van alle kanten, daar kunnen ze hier nog wat van leren.

      Like

    • saddy zegt:

      Op economisch en strategisch gebied ben ik het met je eens.
      Op klimaatgebied is het een compleet ander verhaal

      Like

  7. stradivotski zegt:

    Bedenkende dat het een enorme infrastructuur behelst al dat elektrisch rijden te verwezenlijken. Groene klimaat onzin, die bijvoorbeeld stukken kaalslag van bossen, voor windturbines, stukken land zonder natuur door het erop plaatsen van zonnepaneel parken. De zee volplempen, storing aan het zeeleven, de vogels die er door sterven, de megawatts die je amper kan bijhouden om het aan te leveren.
    Dat delven van de grondstoffen voor produktie van de miljoenen accu’s, dan
    de produktie zelf is ook niet zo milieu vriendelijk. De gemiddelde levensduur van een accupakket in die voertuigen. 10-15 jaren, de afval verwerking nadien. ect… Intussen ploeteren de jonge vrouwen en kinderen in Afrika
    voor “ons genoegen” in slechte ongezonde omstandigheden voor een
    kutcent..

    Geliked door 2 people

    • Boike zegt:

      @ stradivotski 4 augustus 2023 om 09:42

      Het gaat niet om het klimaat, of de natuur. Dat is alleen maar kletspraat voor de gewokete Bühne.

      Het is grote business, waarin miljarden omgaan. Dat krijgt het stempel “belangrijk” en wordt nog grootser gemaakt.

      En daar, waar veel geld omgaat, is de dwingeland “currupt met zijn strijkstok” veelal ook partij.

      Alle kritiek wordt vakkundig onder de pet gehouden, onder de mat geveegd, of in de doofpot gestopt.

      Und sie haben es allen nicht gewusst. Dus zullen ze wel weer beloven, om met de kennis van het heden te kijken naar het verleden, om lessen tetrekken voor de toekomst. Maar de praktijk wijst uit, dat die lessen worden opgetekend in het duivelse vergeetboek.

      Geliked door 2 people

  8. J.v.d.Heijden zegt:

    Geheimagent Tesla….
    Een Tesla met “verbrandingsmotor” is er ook al…
    Eerder dit jaar sprak ik een Tesla-bezitter erop aan,
    vanwege die vier camera’s en of ze actief waren,
    toen hij uitstapte. Weet ik niet zeidie…
    U hebt een probleem als die data bewaard worden, zei ik.
    Geen reactie…

    Like

  9. hw.rademaker zegt:

    toekomst visie de congolezen betalen de prijs voor onze elektrische auto.s
    er zijn illegale mijnen waar bovenstaande verschrikkingen plaats vinden
    china exploiteert meerdere cobald mijnen een deal met de regeerders van het land en dat is natuurlijk ook geen frisse bedoening
    het produkt cobald de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod
    nu al moet de benzine ploffer betalen voor de elektro car bezitter
    allemaal voor het milieu de prijs van het cobald kan alleen maar stijgen door de zeldsaamheid wetende persberichten noorwegen ontdekt schat aan zeldsame aardmetalen voor zijn kust cobald enz maar het zit op een dusdanige diepte dat het eventuele winnen indien mogelijk nog jaren kan duren en men bevind zich dicht bij de magma.
    waar dit zich in kan ontaarden geen idee de uitbreiding van het elektrische wagenpark kan alleen maar duurder worden en wat is de toekomst
    de luchtmotor lijkt de oplossing voor alles.
    gecomprimeerde lucht zit veel oxygenium in
    daar kunnen ze het beter in zoeken trouwens de olie grondstof kunnen we nog jaren mee doorpuffen het woestijnzand waar we regelmatig op
    getrakteerd worden zal ook wel van de bodem daling door de olie ontstaan
    we kunnen onze rekening massaal opsturen naar de saoedisch. auto wassen
    daar raken wahalla en allah toetaal van onderste boven
    deze super super rijken melken ons totaal uit.
    en hun geloofs genoten kunnen we ook nog te vreten geven rot geloof

    Like

Plaats een reactie