Onder de Oekraïners grijpt oorlogsmoeheid en frustratie om zich heen

(Vertaling: E.J. Bron)

Uit een representatieve peiling van het instituut “ratinggroup” onder de Oekraïense bevolking blijkt dat de instemming met de oorlog verdwijnt. In plaats daarvan grijpt oorlogsmoeheid en frustratie om zich heen. Op de NAVO of de EU wil men niet meer vertrouwen. En ook staat men sceptisch tegenover de komende verkiezingen. Een gevaarlijk signaal voor de huidige president, die zich weldra wil laten herkiezen.

Stemmingsbeeld van een natie in oorlog: “Denkt u dat de oorlog tussen de Oekraïne en Rusland vermeden had kunnen worden?” Een beladen vraag. Hier in het land moet men al duivels uitkijken wat men daarover zegt. Des te verbazingwekkender: 30% van de geënquêteerde 1500 Oekraïners vanaf 18 jaar zijn geheel of deels van mening dat de vijandelijkheden verhinderd hadden kunnen worden. Die mening wordt in het oosten van de Oekraïne zelfs nog sterker vertegenwoordigd dan in Kiev.

Gevraagd naar hun grootste angst geven de Oekraïners niet aan dat hun president niet herkozen zou kunnen worden of dat de hulpleveringen uit het Westen ten einde lopen, maar ze vrezen veelmeer “een verlies van hun staatkundige bestaan” (44%) respectievelijk de “overgang naar een lang durende oorlog” (39%). Uit de peiling blijkt bovendien dat 56% van de geënquêteerde Oekraïners denken dat hun land na de oorlog “bij de NAVO en de EU in de schuld zou staan” – voor de geleverde wapens en hulpmiddelen.

Als je de Oekraïners heel persoonlijk vraagt waarvoor ze het bangst zijn, geven ze aan dat het idee om “in de loop van de bezetting ergens naar de randgebieden van Rusland gesleept te worden” hen bijzonder bang maakt. 50% van de geënquêteerden is bang “zijn geboortestreek te verliezen zonder mogelijkheid om weer terug te keren”. Nog altijd 29% is bang dat de mogelijkheid voor hun land om zich tot een vrije en democratische staat te ontwikkelen nu voorbij was. Ook zien ze daardoor hun eigen vrijheid bedreigd.

Vooral met het oog op de komende verkiezingen komt er een duidelijk beeld uit de peiling tevoorschijn. 84% van de geënquêteerden houden het voor onmogelijk in de “actuele situatie een president te kiezen”. Slechts ongeveer 13% ziet de oorlog niet als hindernis voor faire verkiezingen. Tegelijkertijd denkt 38% van de Oekraïners dat een wijziging van staatshoofd helemaal niets aan de situatie aan het front zou veranderen. Ongeveer 36% denken zelfs dat een wisseling aan de top de militaire situatie zou kunnen verslechteren.

De Oekraïners maken zich überhaupt geren illusies met het oog op hun NAVO-lidmaatschap. 64% zeggen dat ze niet geloven in een lidmaatschap in de loop van volgend jaar. Slechts 29% zijn optimistischer. Als je aan de Oekraïners vraagt welke van hun buurlanden ze het meest betrouwbaar vinden, duikt Duitsland helemaal niet op. Op de eerste plaats staat Polen (88%), daarna Groot-Brittannië (81%), de VS (81%), Tsjechië (70%), Turkije (47%) en Hongarije (17%).

De donderslag van de peiling: 71% van de geënquêteerde Oekraïners geven aan dat ze denken dat de NAVO en de EU zich hoofdzakelijk met hun eigen belangen bezighouden en de Oekraïne voor het bereiken van de belangen “gebruikt” wordt. Slechts 24% denken dat de belangen van de Oekraïne op de voorgrond staan en de EU “zou helpen waar ze kan”. Nog duidelijker: 71% denken dat de NAVO en de EU de Oekraïne alleen zo lang zullen ondersteunen zolang dit nuttig voor hen is. Zelfs achterkamertjesdeals met Poetin zouden mogelijk zijn. Slechts 32% weet zeker dat de NAVO en de EU de Oekraïne “onder alle omstandigheden” zullen steunen.

“Wanneer denk je zal er weer vrede in de Oekraïne heersen?” De alles beslissende vraag. 22% denken dat het gewapende conflict nog in 2023 kan eindigen. 32% zeggen in 2024. Evenwel 30% denken dat de oorlog nog twee jaar of langer zal duren.

Bron:
pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Onder de Oekraïners grijpt oorlogsmoeheid en frustratie om zich heen

  1. bobzelf zegt:

    GEKKE VRAAG HOOR..

    MAAR WAT ZOU HET ANTWOORD ZIJN VAN DE UKRAINIERS

    ALS HUN MEEDEGEDEELD WORDT ..

    DAT UKRAINE ZELF DE OORLOG IS BEGONNEN IN 2014

    EN DAT OOM VLADIMIR DUS 8 HELE JAREN LATER

    NU EFFE DE STRONT OP KOMT LOSSEN ..

    OOM AZOV BATALJON

    Geliked door 5 people

  2. Joannes den Hollander zegt:

    Natuurlijk had deze ellende voorkomen kunnen worden. Als de Ukrainers geen genocide hadden gepleegd op de in de Ukraine wonende Russen en de NATO zich had gehouden aan de gemaakte afspraken om niet verder naar het Oosten te trekken.

    Geliked door 3 people

  3. Andre zegt:

    Er komen helemaal geen verkiezingen. Zelenskii heeft deze opgeschort met de Rutte truuk. Dan is de vraag hoe lang heeft Zelenskii nog te gaan in dagen? Ukraine of wat er nog van over is gaat nieuwe statuten krijgen en dan mogen ze dit zelf gaan vormen met referenda bepaalt door Rusland en Wit Rusland en heel misschien Polen als dat dan nog bestaat.

    Geliked door 1 persoon

  4. renato zegt:

    De aandacht wordt inmiddels verlegd naar West Afrika……..

    Geliked door 3 people

  5. Hovawart zegt:

    Dat worden spannende tijden, naast uitgeprocedeerde asieleisers en gedemotiveerde statushouders nu ook ex-combatanten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in een overspannen samenleving van een zieltogende maatschappij in een door de Linksche Looney Brigade klimaatneutraal en economisch bankroet Europa….
    (♫ welkom ♫ welkom ♫ in dit land ♫ )

    Geliked door 3 people

  6. droevige mof zegt:

    De Amerikaanse militaire expert kolonel Douglas McGregor zei twee dagen geleden in een interview dat het aantal gesneuvelde soldaten aan Oekraïense zijde nu op 400.000 wordt geschat. Satellietfoto’s tonen enorme grafvelden. Het aantal zwaargewonde en geamputeerde soldaten wordt geschat op 60.000. De oorlog is verloren, net zoals de Eerste Wereldoorlog in 1916 al verloren was voor Duitsland en Oostenrijk. De volgende twee jaar waren één oorlogsmisdaad tegen hun eigen soldaten.

    Geliked door 1 persoon

  7. Belozersky zegt:

    Bij NOS en VRT wordt steevast voorkomen, dat Oekrainers in beeld komen die zich uitlaten over de oorlog(visie). Alleen jammerende Oekrainers laten ze zien na een raketinslag.
    Een discussie ontbreekt over de oorlog. Misschien is het er wel maar we mogen het niet horen. Dat noemt men in het Westen democratie. Vrijheid van meningsuiting. Zie geen verschil met de Goebbels doctrine.

    Geliked door 2 people

    • Bij de VRT ziet men enkel een oude vrouw die slachtoffer is van een russisch raketinslag of hoort men enkel van een oekrains kind dat gestorven is, maar dat er reeds 2000 kinderen gestorven zijn door oekrainse beschietingen dat hoort men niet,Ook sterven er alle dagen palestijnen ook tieners door joodse kolonisten of Israêlisch leger en worden huizen van palestijnen afgebroken ,onlangs nog in het bezette deel van Jerusalem is een oude vrouw die er al 70 jaar in haar eigen huis woonde eruitgezet en het huis in beslag genomen, Daar hoort u niets van op de VRT , het is duidelijk een propaganda zender van de US

      Like

    • De VRT is een propaganda zender van de usa

      Like

  8. Blaffertje zegt:

    Zullen de Oeki’s in de gaten krijgen dat ze door hun ‘lijder’ besodemieterd worden?

    Geliked door 1 persoon

  9. waalkade zegt:

    Als je nu wil weten wie er achter IEDERE oorlog zitten dan moet je deze video bekijken.

    Als ik Oekraïne was zou ik weigeren ook maar 1 euro of dollar terug te betalen en hen aan te klagen voor moedwillig vernietigen van hun mensen en hun land. Het is niet zo heel moeilijk aan te tonen dat deze oorlog door Amerika, England, het westen en NATO gepland waren. Alleen hebben deze landen zich vergist in de kracht van Rusland ( zeer zeer dom want velen met mij zagen vanaf het begin dat Rusland deze proxy oorlog zou winnen).

    Geliked door 1 persoon

  10. Julia zegt:

    Wat moeten wij daarmee komen er nog meer Oekraïners onze kant op om van het paradijs van uitkeringen en alles gratis te genieten. Ondanks alles zijn die zogenoemde oorlogsvluchtelingen wel op vakantie naar de Oekraïne het land wat volgens hen voor hun niet veilig is. Het paradijs Nederland bouwt zelfs speciale wijken om de profiteurs uit de Oekraïne te huisvesten.

    Geliked door 1 persoon

  11. De Minsk akkoorden waren ondertekend door Duitsland en Frankrijk waardoor de Russisch sprekende gebieden een soort van autonomie kregen, maar dat was tegen de zin van de usa, die wilden oorlog (was te verwachten van de usa)

    Like

Plaats een reactie