John Mearsheimer: de Oekraïne is “tot verliezen gedoemd”

(Vertaling: E.J. Bron)

De politicoloog John Mearsheimer is er van overtuigd dat het Oekraïne-conflict nog zal zal duren. De situatie is vastgelopen, het vertrouwen aangetast. De grootste last draagt de Oekraïne. De in 2008 gegeven belofte om het land in de NAVO op te nemen, ontpopt zich als catastrofale fout.

In een tweedelige bijdrage aan het politieke tijdschrift “Cicero” schetst de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer (foto) een somber beeld van de verdere ontwikkeling van het Oekraïne-conflict. Mearsheimer gaat er van uit dat het militaire conflict nog jaren zal duren.

Het vertrouwen van vooral Rusland in het Westen is na de sabotage van het Akkoord van Minsk 2 aangetast. Minsk 2 moest de territoriale integriteit van de Oekraïne onder uitsluiting van de Krim garanderen doordat de regering in Kiev meer autonomie toestaat aan de Donbass. Minsk 2 was een 13 punten omvattend spoorboekje ter beëindiging van de burgeroorlog en de federalisering van de Oekraïne, waarbij de Donbass de van de Oekraïne zou blijven.

Dit plan werd door het Westen gedwarsboomd. In feite bestaat er daarom in het Westen geen geloofwaardige onderhandelingspartner meer. De toenmalige leiders van de onderhandelingen Angela Merkel, de voormalige Franse president François Hollande en de toenmalige Oekraïense president Petro Porosjenko hebben openlijk toegegeven dat het bij het Akkoord van Minsk nooit om diens omzetting gegaan zou zijn. Het akkoord moest de Oekraïne alleen maar tijd geven om “sterker te worden”, zoals de voormalige Duitse bondskanselier Merkel het in een interview met “Die Zeit” formuleerde.

Wat betreft het slagveld ziet Mearsheimer het voordeel bij Rusland. De Russische strategie zou effectiever zijn en tegelijkertijd mensenlevens sparen. De verliezen van de Oekraïne schat hij iets hoger in dan die van Rusland. Het voordeel van Rusland zou in het ongelijk hogere bevolkingsaantal liggen in vergelijking met de Oekraïne. Bovendien zou de Russische wapenindustrie in staat geweest zijn om haar productie enorm uit te breiden. Daarentegen zou het Westen op zijn grenzen aan capaciteiten stuiten, die het ook niet snel te boven zou kunnen komen, zet de politicoloog uiteen.

Voor de Oekraïne zou dit verstrekkende consequenties hebben. Al voor het begin van de speciale operatie zou de Oekraïne in economische moeilijkheden hebben verkeerd. Vlucht en oorlog zouden deze problemen nogmaals duidelijk verscherpt hebben, aldus Mearsheimer. Het land zou volledig van buitenlandse hulp afhankelijk zijn, grote delen van de industrie zouden zijn verwoest.

Mearsheimer schrijft: “De toekomst van de Oekraïne zier er uitermate somber uit. Er bestaan geen aanwijzingen voor een spoedig einde van de oorlog, wat een verdere verwoesting van de infrastructuur en woonruimte, een verdere verwoesting van steden, meer civiele en militaire doden en een verdere beschadiging van de economie betekent. En niet alleen dat de Oekraïne waarschijnlijk nog meer territorium aan Rusland zal verliezen (…).”

Uiteindelijk zouden de tegenstanders van de uitbreiding van de NAVO gelijk hebben gekregen. De veroorzaker van het conflict zou de wens zijn om de Oekraïne in de NAVO op te nemen en de NAVO zodoende verder in de richting van Rusland uit te breiden. De ontwikkeling van het conflict tot en met de oorlog zou een permanent ignoreren van Russische veiligheidsinteresses zijn, aldus de politicoloog.

Nog in december 2021 maande Rusland in een zowel aan de NAVO als aan de VS gerichte brief tot de ondeelbaarheid van deze veiligheid aan. Rusland verzocht om veiligheidsgaranties en kreeg een algemene verklaring over de vrijheid van de keuze van bondgenootschap als antwoord. Twee maanden later, in februari, nadat de beschieting van de Donbass door de Oekraïne enorm was toegenomen en de inmiddels door Rusland erkende republieken om militaire ondersteuning hadden verzocht, begon Rusland met zijn speciale militaire operatie.

Als de Verenigde Staten en hun bondgenoten in april 2008 niet hadden geprobeerd om de Oekraïne ion de NAVO op te nemen, of als ze na het uitbreken van de Oekraïne-crisis in februari 2014 bereid geweest zouden zijn om aan de veiligheidsbezwaren van Moskou tegemoet te komen, dan zou er nu waarschijnlijk geen oorlog in de Oekraïne zijn en zouden haar grenzen er zo uitzien als bij haar onafhankelijkheid in het jaar 1991. Het Westen heeft een kolossale fout begaan, waarvoor hij en nog vele anderen nog steeds moeten betalen”, aldus Mearsheimer.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op John Mearsheimer: de Oekraïne is “tot verliezen gedoemd”

  1. Kees zegt:

    Destijds schreeuwde Amerika moord en brand tijdens de Cuba crisis, bijna een 3e wereldoorlog. Nu doet de Navo hetzelfde als de SU destijds, en dan moord en brand schreeuwen??

    Geliked door 3 people

    • Ravian zegt:

      Het plaatsen van nucleaire raketten op Cuba door de USSR destijds was een reactie op het plaatsen van nucleaire raketten in Turkije door de USA.
      Ook toen was de USA dus al de agressor.

      Die nucleaire raketten op Cuba zijn destijds terug getrokken nadat de USA had toegezegd haar nucleaire raketten uit Turkije terug te trekken.
      Maar zo is dat verhaal de Westerse bevolking niet verteld destijds…

      Geliked door 4 people

      • BosscheBol zegt:

        Ravian. Exact. De enkele media die nog vertelden dat er Amerikaanse kernwapens uit Turkije teruggetrokken waren, deden net alsof die “verouderd” waren. Kennedy werd als heilige overwinnaar voorgesteld en Chroetsjov als domme boer. Affijn: de gebruikelijke propaganda.

        Geliked door 1 persoon

      • BosscheBol zegt:

        Ravian. Ik las dit ergens, vandaag, misschien wel van jou. Het is echt een klap als je ontdekt dat kranten en TV zo totaal zijn veranderd in propagandakanalen. Alles wat ze zeggen is leugen en alles wat ze zeggen is de wil van de macht die het volk wil laten geloven wat zij willen.
        Zo is ook rechtspraak niets dan een verlengstuk van de regering. Zo is onderwijs het indoctrineren van de jeugd om het altijd eens te zijn met de overheid. En zo kan ik nog weel een tijd doorgaan.

        Dit soort totalitaire samenlevingen is gedoemd te verdwijnen: het is de dood in de pot, het einde van vrijheid en creativiteit.

        Geliked door 1 persoon

      • Ravian zegt:

        “Dit soort totalitaire samenlevingen is gedoemd te verdwijnen”

        Yep, ze zijn op termijn nooit levensvatbaar.
        Maar het kan lang duren voordat ze doodgaan, en in de tussentijd richten ze stapels onmenselijk leed aan.
        De mensheid weigert echter te leren, van humanitaire rampen zoals de Sovjet Unie bijvoorbeeld.
        Een kwart van de mensheid bestaat uit linkse idioten en zakkenvullers, die manipuleren vervolgens die helft van de mensheid die gewoon dom en gemakzuchtig is, en het overblijvende kwart van de mensheid dat hun hersenen wel gebruikt heeft (helaas) te veel fatsoen om dat foute kwart op te ruimen, waardoor ze telkens opnieuw weer mee de ellende in gesleept worden.

        Like

  2. Belozersky zegt:

    Merkel en Sarkozy zijn in 2008 in de val gelopen van de VS. Ze dachten de controle te houden maar ze verloren die(2014/2022). Men koerste af op oorlog. Instemmen met een NAVO lidmaatschap voor Oekraine op termijn en daarna zeggen, zolang ik premier ben gebeurt het niet, heb je ze niet allemaal op een rij(Merkel).

    Geliked door 3 people

  3. janszn zegt:

    De weldenkende, zichzelf informerende mens, wist dit.
    Het Westen, met de USA voorop, was en is zeer onbetrouwbaar, daarbij intensief geholpen door de MSN.
    De gemakzucht van de bevolking door alles te geloven van de overheid, is fnuikend voor ons welzijn.
    Hoofdoorzaak van alle oorlogen in de afgelopen 77 jaar is de USA-HEGEMONIE, wettelijk vastgelegd door die USA . Iedereen dient zich te voegen naar de oorlogsophitserij van dat land.

    Geliked door 3 people

  4. saddy zegt:

    Ook wel een leuke klap in het gezicht:

    “”Lula van brazilie: The Brics-bank is here to help countries and not help sink countries, what the IMF often does.

    Nu nog zo’n uitspraak over de IMF-corruptie waarbij landen geld kregen als ze maar met de cojona-hoax mededen.

    Geliked door 3 people

  5. Boike zegt:

    Met branie, bravoure, overmoed, kortzichtigheid en wars van menselijke gevoelens en emoties hebben de duivels van de Amerikaanse Cabal, the Deep State, samen met NATO, en EU over de rug van Oekraïne een oorlog met Rusland uitgelokt.

    Die oorlog hebben ze verloren. Oekraïne betaalt het gelag met een bijna gedecimeerde mannelijke bevolking in de soldaten leeftijd.

    Nu proberen de Yanken om met zo min mogelijk gezichtsverlies de strijd te beëindigen. En dat is wellicht nog moeilijker, dan die oorlog winnen.

    Oekraïne zou zo maar een soort Korea kunnen worden, een decennialang voortslepend conflict.

    De Oekraïne oorlog begon niet met de Russische inval in Oekraïne op 24-02-2020. Ook niet met de door de CIA georganiseerde coupe op het Maidenplein in 2014. Nee, deze oorlog is van veel oudere datum.

    Feitelijk begon de oorlog al aan het einde van de 1980-er jaren, toen Gorbatjov de koude oorlog wilde beëindigen. Maar de Amerikaanse Cabal wilde niet meewerken.

    Toch zette Gorbatjov door. Hij ruimde het “ijzeren gordijn”, dat Europa in tweeën deelde, op en brak de “Berlijnse muur” af. Oost Europese landen herkregen hun vrijheid. In 1990 was het einde van de koude oorlog een feit. Er werden afspraken gemaakt over hoe nu verder.

    Pais en vree. Het leek te mooi, om waar te zijn. Dat was het dus ook niet. De Cabal ging meteen de Russische beer tarten, treiteren en pesten.

    Er werd met behulp van de CIA een coupe gepleegd in Moscou. De Sovjet Unie werd ontbonden. Gorbatsjov werd opzij gezet. Dronken Jeltsin werd de grote man.

    Het Amerikaanse bedrijfsleven stortte zich op de Russische markt. Russische oligarchen gooiden het land in de uitverkoop. Van de Russische economie bleef niet veel over. Het Russische volk werd de armoe in gedreven.

    De EEG werd omgeturnd tot de EU, een soort Verenigde Staten van Europa. De afspraken van 1990 werden genegeerd. Vrijgekomen Oost-Europese landen traden de een na de ander toe tot EU en NATO.

    En opeens stonden de NATO-troepen 800 km dichter bij Moscou, dan tijdens de koude oorlog. Hoezo, NATO een bedreiging voor Rusland ???

    Na het tijdperk Jeltsin, kwam Poetin in Rusland ten tonele. Hij slaagde erin het tij te keren. Hij zette Rusland terug op de kaart en maakte korte metten met de oligarchen. Mede dankzij de export van Russisch aardgas en aardolie bloeide de Russische economie op. De Russische bevolking had het nog nooit zo goed gehad als onder Poetin.

    Rusland beleefde een grote opleving. Dat was uiteraard niet de bedoeling van de Cabal. Dus het tarten, treiteren en pesten werd een tandje opgeschroefd. Oekraïne werd aangewezen, om de vuile klus te klaren. Een lidmaatschap van NATO en EU werden Oekraïne in het vooruitzicht gesteld.

    De Russisch talige bevolking in Oost Oekraïne en op de Krim kreeg het zwaar te verduren. De kogels vlogen hen letterlijk om de oren. En velen legden het loodje.

    Dat bleef uiteraard niet zonder gevolgen. De Russisch talige bevolking kwam in opstand en smeekte om aansluiting bij Rusland. Na een referendum werd de Krim door Rusland geannexeerd. Oostelijk Oekraïne bleef vooralsnog Oekraïens.

    In Oekraïne werd, gesteund door de Cabal, op het Maidenplein een staatsgreep gepleegd, om een pro-westers gezinde regering in Oekraïne aan de macht te helpen.

    In Minsk werden afspraken gemaakt over de veiligheid in het gebied. Deze afspraken werden niet nagekomen. Naar later bleek, waren de afspraken slechts bedoeld, om Oekraïne de tijd te geven zich te bewapenen.

    In oostelijk Oekraïne liepen de spanningen op. De bevolking werd strijdvaardig. Poetin verzocht vergeefs, om naleving van de afspraken van Minsk.

    Een vanuit Amsterdam vertrokken Maleisisch verkeersvliegtuig, de MH17, werd boven Oostelijk Oekraïne neergeschoten. De kogelgaten wezen op een beschieting door een militair vliegtuig, maar dat mòcht niet zijn. “Het was een bukraket en Poetin did it” zeiden ze. Rutte zou de onderste steen bovenhalen, maar liet die steen liggen.

    De situatie voor de Russische bevolking in Oostelijk Oekraïne verslechterde met de dag. Poetin eiste nogmaals vergeefs om naleving van de afspraken van Minsk.

    Toen trok Poetin wat rode lijnen. Die werden meteen overschreden. Dat liet Poetin geen andere keus, dan militair in te grijpen. Op 24-02-2022 was de Oekraïne-oorlog een feit.

    Het Oekraïnse leger was niet opgewassen tegen de Russen. En Zelensky, de zogenaamde baas van Oekraïne, smeekte de hele wereld om wapens en munitie. Hij kreeg slechts oude meuk toegestuurd. Een deel daarvan bleek via duistere kanalen zijn weg te vinden naar Niger.

    Rusland beschikte over hypermodern materieel. Oekraïne had met de oude meuk geen schijn van kans om de oorlog te winnen.

    Officieel is de oorlog nog steeds gaande, maar feitelijk heeft Oekraïne de oorlog reeds verloren.

    De vrienden van Oekraïne, USA, NATO en EU, proberen nu, om met zo min mogelijk gezichtsverlies, hun handen van Oekraïne af te trekken.

    Oekraïne heeft zich met loze beloften voor het karretje van zijn vrienden laten spannen. Dat was geen goed idee. Het was heel erg dom.

    Geliked door 3 people

  6. Ravian zegt:

    Ook Maersheimer vat duidelijk niet hoe zwaar Oekraïne en de NAVO aan het verliezen zijn.
    De Russische Federatie is momenteel gewoon haar voornaamste geopolitieke vijand aan het doodbloeden, en zodra ze denken dat de klus geklaard is valt het doek.

    Geliked door 2 people

    • Opgepast;een gekwetst dier is zeer gevaarlijk, De USA zal zich niet zo maar gewonnen geven; ze kunnen nog veel vuile trukken uit hun mouw schudden

      Geliked door 3 people

      • Ravian zegt:

        Yep, das ook het hoofdprobleem voor de Russen.
        Het is niet dat ze met die vuile trukken nog zouden kunnen winnen, maar ze kunnen er nog wel een hoop schade mee aanrichten, ook al tekenen ze daar dan hun eigen doodvonnis mee.

        Like

Plaats een reactie