EU: recordimporten van Russisch vloeibaar gas

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens mediaberichten zijn de importen van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland in de EU dit jaar in vergelijking met vorig jaar met 1,7% gestegen. Rusland zou derhalve na de VS de grootste LNG-leverancier van de Europese Unie zijn.

Importen overstijgen “het niveau van voor de oorlog”

De importen van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland in de EU zijn dit jaar met 1,7% gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen de cijfers al records hadden bereikt.

Dit blijkt uit een bericht van de krant “Financial Times” onder verwijzing naar een analyse van de NGO “Global Witness”, die zich baseert op data van de branche analyseonderneming Kpler. Bovendien zouden de EU-importen van russisch LNG in vergelijking met het niveau van voor de oorlog in de Oekraïne gestegen zijn.

Bij de importen van vloeibaar aardgas uit Rusland stonden België en Spanje na China op de tweede en derde plaats.

Volgens de data van Kpler maakte Russisch aardgas van januari tot juli 16% van de totale EU-importen uit (21,5 m³ van in totaal 133,5 miljoen m³), wat van Rusland, na de VS, de op een na grootste brandstofleverancier van de Europese Unie maakt.

België importeert het meest

België importeert grote hoeveelheden Russisch LNG, omdat zich in zijn zeehaven Zeebrugge een van de belangrijkste LNG-terminals voor de import van LNG naar Europa bevindt.

De Spaanse leverancier Naturgy en Total in Frankrijk zouden eveneens lopende contracten over grote hoeveelheden Russisch LNG hebben.

Jonathan Noronha-Gant, medewerker bij Global Witness, verklaarde daarover: “Het is schokkend dat de EU-landen er zo hard aan gewerkt hebben om Russisch fossiel gas op te geven, alleen maar om het door een geleverd equivalent te vervangen.”

Zoals de “Financial Times” schrijft, zou de Europese Unie dit jaar recordhoeveelheden vloeibaar aardgas uit Rusland importeren, ondanks de poging om tot 2027 af ter zien van Russische fossiele brandstoffen.

Een rechtstreeks verbod op de levering van Russisch vloeibaar gas zou volgens Europese functionarissen een energiecrisis kunnen veroorzaken. Een EU-functionaris deelde tegenover de “Financial Times” mee dat ondanks de voor meer dan 90% gevulde Europese gasreservoirs voorafgaande aan de winter er nog altijd “grote nervositeit” in het geval van mogelijke leveringstekorten zou heersen.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op EU: recordimporten van Russisch vloeibaar gas

  1. Blaffertje zegt:

    Verbaasd mij niets.
    Ze zouden zich moeten schamen, Macron, Scholz en der Weiser Engel stonden namens de EU vooraan om Rusland te boycotten, maar nemen stiekem nog brandstoffen van Rusland af en lulletje Nederland laat zich door hen ringeloren.

    🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑 een hier 17 miljoen van 😁

    Geliked door 1 persoon

  2. Ravian zegt:

    Als al die mensen die zo tegen ‘fossiele’ brandstoffen in het algemeen en Russische ‘fossiele’ brandstoffen in het bijzonder zijn nou eens een minuutje of tien zuurstof zouden boycotten dan zou het hele probleem in één keer opgelost wezen…

    Geliked door 1 persoon

  3. karton zegt:

    Dat hele gesodemieter over “sancties tegen Rusland” stelt dus geen ene moer voor ! We worden grootschalig bij de neus genomen, besodemieterd én bedrogen door de zg. elite, wereldwijd !

    Geliked door 2 people

  4. triumph1971 zegt:

    En Poetin maar lachen Nordstream kaputt geeft niet de centen komen evengoed wel binnen zo.

    Like

Plaats een reactie