Mali, Niger en Burkina Faso richten veiligheidsalliantie in de Sahel-zone op

(Vertaling: E.J. Bron)

De West-Afrikaanse staten Mali, Burkina Faso en Niger hebben een defensiepact ondertekend. De drie Sahel-landen willen elkaar wederzijds tegen mogelijke bedreigingen door gewapende opstand of aanvallen van buitenaf ondersteunen. De prowesterse economische gemeenschap ECOWAS heeft de afgelopen tijd meermaals met een invasie in Niger gedreigd.

De zaterdag ondertekende charta, die ook bekend is onder de naam Alliantie van de Sahel-staten, verplicht de ondertekenende landen ertoe elkaar in het geval van een aanval op een van de landen te ondersteunen – ook militair.

“Iedere aanval op de soevereiniteit en territoriale integriteit van een of meer verdragspartners wordt als agressie tegen de andere verdragspartijen beschouwd”, staat er in de charta. Bovendien verplichten de drie landen zich ertoe om bij behoefte naar de verhindering of bijlegging van gewapende opstanden toe te werken.

“Ik heb vandaag met de staatschefs van Burkina Faso en Niger de ´Liptako-Gourma-charta´ ter oprichting van de Alliantie van de Sahel-staten ondertekend om een kader te creëren voor collectieve defensie en wederzijdse bijstand”, verklaarde de president en legerleider van Mali, Assini Goïta, op X (voorheen Twitter).

Alle drie landen waren samen met Tsjaad en Mauritanië leden van de door Frankrijk ondersteunde G5-Sahel-alliantie, die in het jaar 2017 in het leven werd geroepen om onder het voorwendsel van de strijd tegen gewapende groepen zoals ISIS een militaire presentie van Frankrijk in deze Afrikaans elanden te legitimeren.

In alle drie landen heeft sinds 2020 een militaire putsch plaatsgevonden, het laatst in Niger, waar soldaten in juli president Mohamed Bazoum ten val brachten, die nauw met het Westen had samengewerkt. De prowesterse West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS heeft vanwege de patriottische putsch met een invasie in Niger gedreigd, maar de ECOWAS heeft haar oorlogsretoriek de afgelopen weken afgezwakt. De betrekkingen tussen Niger en de voormalige koloniale macht Frankrijk zijn vooral na de putsch in juli verslechterd. De regering in Parijs onderhandelt met Niger over een geordende aftocht van Franse troepen uit het land.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mali, Niger en Burkina Faso richten veiligheidsalliantie in de Sahel-zone op

  1. Ravian zegt:

    De ‘droom’ van een unipolaire wereld begint steeds sneller te ontbinden, en das maar goed ook…

    Geliked door 3 people

  2. karton zegt:

    Als een aantal negers een zg. “defensiepact” ondertekenen, kan dat maar één gevolg hebben : OORLOG tussen de diverse stammen !!
    Nigerianen gaan vrede stichten in Mali, terwijl in hun eigen land een oorlog woedt, militairen uit Burkina-Faso hebben hun handen vol aan binnenlandse onlusten tussen de Wratsoe en Kwatsie stam !
    Samenwerking tussen “neger-staten” ??? whoehahahahwhawhoe !!🤣🤣

    Like

Plaats een reactie