De NAVO-uitbreiding en de vernietiging van de Oekraïne

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, in het Europees Parlement op 7 september 2023.

(Door: Jeffrey Sachs – Vertaling: E.J. Bron)

De Oekraïne wordt door de arrogantie van de VS vernietigd en bewijst eens temeer de uitspraak van Henry Kissinger dat het gevaarlijk is om Amerika´s vijand te zijn, terwijl het dodelijk is zijn vriend te zijn.

Tijdens de catastrofale Vietnamoorlog werd gezegd dat de Amerikaanse regering de publieke opinie als een paddenstoelenboerderij behandelde: ze liet haar in het onzekere en voerde haar met stront. De heldhaftige Daniel Ellsberg liet de Pentagon-papers doorsijpelen, die de onverbiddelijke leugens van de Amerikaanse regering over de oorlog documenteerden om politici te beschermen die zich zouden schamen voor de waarheid. Een halve eeuw later, tijdens de oorlog in de Oekraïne, wordt de stront nog hoger opgestapeld.

Volgens de Amerikaanse regering en de alom geliefde “New York Times” was de oorlog in de Oekraïne “niet geprovoceerd”, het lievelings bijvoeglijk naamwoord van de krant om de oorlog te beschrijven. Poetin, die zichzelf zogenaamd met Peter de Grote verwisselde, zou de Oekraïne zijn binnengemarcheerd om het Russische Rijk te herstellen. Maar vorige week overkwam de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, een faux pas, hij zei per ongeluk de waarheid.

In zijn verklaring voor het Europees Parlement maakte Stoltenberg duidelijk dat Amerika´s onbuigzame aandringen om de NAVO met de Oekraïne uit te breiden, de eigenlijke oorzaak voor de oorlog was en de reden dat hij tot nu toe voortduurt. Hier de informatieve woorden van Stoltenberg:

De achtergrond was dat president Poetin in de herfst van 2021 verklaard en daadwerkelijk een verdragsontwerp gestuurd heeft, dat de NAVO zou moeten ondertekenen, om te beloven dat de NAVO niet meer uitgebreid wordt. Dat heeft hij ons gestuurd. En dat was er een voorwaarde voor niet de Oekraïne binnen te marcheren. Dat hebben we natuurlijk niet ondertekend.

Het tegendeel was het geval. Hij wilde dat we de belofte ondertekenen om de NAVO nooit uit te breiden. Hij wilde dat we onze militaire infrastructuur in alle landen van de alliantie, die sinds 1997 tot de NAVO zijn toegetreden, dus de helft van de NAVO, heel Midden- en Oost-Europa, dat we de NAVO uit dit deel van ons bondgenootschap terugtrekken en een soort B-lidmaatschap of tweederangs lidmaatschap invoeren. Dat hebben we afgewezen.

Dus is hij ten strijde getrokken, om te verhinderen dat de NAVO niet zijn grenzen nadert. Hij heeft precies het tegendeel bereikt.

Ik herhaal: hij (Poetin) is ten strijde getrokken om te verhinderen dat de NAVO, meer NAVO, de grenzen van Rusland nadert.

Toen prof. John Mearsheimer, ik en anderen datzelfde zeiden, werden we aangevallen als apologeten van Poetin. Diezelfde critici verzwijgen of ignoreren ook de indringende waarschuwingen voor een NAVO-uitbreiding met de Oekraïne, die al lange tijd door vele vooraanstaande Amerikaanse diplomaten werden geuit, waaronder de grote staatswetenschapper George Kennan en de voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Rusland Jack Matlock en William Burns.

Burns, nu directeur van de CIA, was in 2008 Amerikaans ambassadeur in Rusland en auteur van een memo met de naam “Njet betekent njet”. Daarin legde Burns aan minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice uit dat niet alleen Poetin, maar de hele politieke klasse van Rusland de NAVO-uitbreiding strikt zou afwijzen. We weten alleen van de memo, omdat hij doorgesijpeld is. Anders zouden we in het donker tasten.

Waarom wijst Rusland de NAVO-uitbreiding af? Om de eenvoudige reden dat Rusland geen Amerikaanse militairen aan zijn 2300 kilometer lange Zwarte Zee grens met de Oekraïne accepteert. Rusland is er niet blij mee dat de VS Aegis-raketten in Polen en Roemenië gestationeerd hebben, nadat de VS eenzijdig het ABM-verdrag (Anti-Ballistic Missile Treaty) hebben opgezegd.

Ruslands redenen

Het bevalt Rusland evenmin dat de VS tijdens de Koude Oorlog (1947-1989) niet minder dan 70 operaties betreffende regimewisselingen hebben uitgevoerd en sindsdien ontelbare anderen, o.a. in Servië, Afghanistan, Georgië, Irak, Syrië, Libië, Venezuela en de Oekraïne. Ook bevalt het Rusland niet dat veel vooraanstaande Amerikaanse politici zich onder de banier van de “dekolonisering van Rusland” actief voor de verwoesting van Rusland inzetten. Dat is ongeveer hetzelfde wanneer Rusland de afsplitsing van Texas, Californië, Hawaï, de veroverde gebieden van de indianen en nog veel meer van de Verenigde Staten eisen.

Zelfs Zelensky´s team wist dat het streven naar een NAVO-uitbreiding een dreigende oorlog met Rusland zou betekenen. Oleksii Arestovych, voormalig adviseur van het Oekraïense presidentiële kantoor onder Zelensky, verklaarde: “Met een waarschijnlijkheid van 99,9% is onze prijs voor de NAVO-toetreding een grote oorlog met Rusland.”

Arestovych beweerde dat Rusland ook zonder NAVO-uitbreiding zou proberen de Oekraïne te veroveren, alleen vele jaren later. De geschiedenis weerlegt deze bewering. Rusland heeft decennia lang de neutraliteit van Finland en Oostenrijk gerespecteerd, zonder dat het tot serieuze dreigingen, laat staan tot een invasie zou zijn gekomen. Bovendien heeft Rusland sinds de onafhankelijkheid van de Oekraïne in 1991 tot aan de val van de gekozen Oekraïense regering in 2014 met ondersteuning van de VS geen interesse getoond in een inname van Oekraïens territorium.

Pas toen de VS in februari 2014 een gedecideerd anti-Russisch, pro-NAVO-regime installeerden, haalde Rusland de Krim terug, omdat het vreesde dat zijn marine steunpunt in de Zwarte Zee op de Krim (sinds 1783) in handen van de NAVO zou vallen.

Destijds al verlangde Rusland van de Oekraïne geen extra territorium, alleen maar de vervulling van het door de Verenigde Naties ondersteunde Minsk-II-akkoord, dat voorziet in de autonomie van de etnisch-Russische Donbass, niet echter een Russische aanspraak op het gebied. In plaats van diplomatie te bedrijven, bewapenden, trainden en organiseerden de VS een enorm Oekraïens leger, om de NAVO-uitbreiding voor voldongen feiten te plaatsen.

Eind 2021 ondernam Poetin een laatste diplomatieke poging en legde het ontwerp van een veiligheidsakkoord tussen de VS en de NAVO voor om een oorlog te verhinderen. Kernpunten van het verdragsontwerp waren het stoppen van de NAVO-uitbreiding en de aftocht van de Amerikaanse raketten uit de buurt van Rusland. De veiligheidsbezwaren van Rusland waren terecht en vormde de basis voor de onderhandelingen. Maar Biden wees de onderhandelingen in een mengeling van arrogantie, valsheid en ingrijpende foute inschatting rondweg af. De NAVO hield vast aan haar positie dat de NAVO niet met Rusland over de NAVO-uitbreiding zou onderhandelen en dat de NAVO-uitbreiding Rusland in principe niets zou aangaan.

De aanhoudende bezetenheid van de VS met de NAVO-uitbreiding zou ten zeerste onverantwoordelijk en huichelachtig zijn. De VS zouden zich ertegen verzetten door Russische of Chinese militaire bases in de westelijke hemisfeer omsingeld te worden – desnoods met oorlogsmiddelen – een standpunt, dat de VS sinds de Monroe-doctrine van 1823 vertegenwoordigen. Maar de VS zijn blind en doof voor de terechte veiligheidsbezwaren van andere landen.

Ja, Poetin is ten strijde getrokken om te verhinderen dat er nog meer NAVO aan Ruslands grenzen staat. De Oekraïne wordt door de arrogantie van de VS vernietigd, waaruit eens temeer de uitspraak van Henry Kissinger blijkt dat het gevaarlijk is om Amerika´s vijand te zijn, maar dodelijk om zijn vriend te zijn.

De oorlog in de Oekraïne zal eindigen wanneer de VS een eenvoudige waarheid erkennen: de uitbreiding van de NAVO met de Oekraïne betekent eeuwige oorlog en de vernietiging van de Oekraïne. De neutraliteit van de Oekraïne zou de oorlog hebben kunnen verhinderen en blijft de sleutel voor vrede. De diepere waarheid is dat de Europese veiligheid van de collectieve veiligheid afhangt, zoals deze door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevorderd wordt, en niet door de unilaterale eisen van de NAVO.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
consortiumnews.com
Door: Jeffrey Sachs

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op De NAVO-uitbreiding en de vernietiging van de Oekraïne

  1. Andre zegt:

    Het NATO commando centrum vanwaar de drone aanval op Sebastopol werd uitgevoerd te Odessa is niet meer. Tegelijkertijd is de zaak Ukraine zegt Rusland pleegt genocide in Den Haag aan de gang bij het allerhoogste gerecht het ICJ van de VN. Maar het is Zelenskii die genocide pleegt. Dit is denk ik ook de reden dat Polen zich tegen Zelenskii heeft gekeerd. Je hoort er niets over. De zaak loopt tot morgen en dit zijn de rechters.

    https://www.icj-cij.org/current-members

    Roland Freisler zit er niet tussen en D666 rechters zie ik er ook niet tussen staan.

    Geliked door 2 people

  2. Alphons Mantel zegt:

    oliedomme machos van de NAVO begrijpen de wereld niet

    Geliked door 2 people

    • 007lucia zegt:

      Ze begrijpen het bliksems goed
      ze voeren een agenda uit
      Jarenlange structurele domheid
      is geen toeval maar een agenda
      op topniveau is het net als sport
      een toevallige domheid, is net als een enkelblessure
      kan gebeuren maar als het altijd gebeurt
      wordt je erop afgerekend.. dan is het
      bye bye sport of politieke carrière
      en als het niet gebeurt.. en het eindeloos doorgaat
      zie daar dan het verschil tussen domheid en agenda

      Like

  3. Alfred Mol zegt:

    Goed stuk…. eigenlijk moeten wij af v/d NATO. Opzeggen van lidmaatschap zal moeilijk liggen, maar een minder prominente rol voor NL zou al helpen.
    Ook moet NL niet meer meedoen aan die krankzinnige missies in Afghanistan, Niger enz. Dat kost handenvol geld, kost levens en is nergens goed voor.
    Alleen in Den Haag vind je nog wat oude generaals die het wel mooi vinden… O dear

    Like

  4. Ravian zegt:

    De Oekraïne is op een ijsberg gelopen, en is zinkende, het duurt enkel nog even.
    Ondertussen speelt het media concert en danst de elite gewoon gezellig door.

    Het overkoepelende probleem is dat de koude oorlog nooit werkelijk gestopt is.
    De Russen hebben destijds het Warschau pact opgeheven onder voorwaarde dat de NAVO minimaal niet verder zou uitbreiden, en daarna hebben ze alles uit de kast gehaald om een goede partner voor het Westen te zijn, inclusief Europa zeer betrouwbaar, en voor een habbekrats, van energie te voorzien, wat een cruciale factor is geweest in de Europese welvaartsontwikkeling van de afgelopen kwart eeuw.

    Ondertussen begon de NAVO gewoon naar de grenzen van Rusland op te rukken, en begon het Westen zich steeds vijandelijker tegen Rusland te gedragen.
    In 2014 werd er dan door het Westen, met bruut geweld, een Rusland vijandig regime in Kiev geïnstalleerd, en het eerste wat dit illegale regime poogde te bereiken was de voor Rusland strategisch cruciale Krim militair te annexeren.

    De Russen reageerden heel rustig op deze openlijke daad van anti-Russische agressie, op deze poging hun strategische veiligheid zwaar te ondermijnen.
    Ze maakten namelijk gewoon gebruik van het VN-charter, en gebruikten de door het Westen op de Krim veroorzaakte angst voor Oekraïne om de Krim er toe te bewegen zich, geheel volgens de internationale regels, (opnieuw) bij Rusland aan te sluiten.

    Dit was een flinke streep door de Westerse rekening, maar hun Rusland ondermijnende plan was tweedelig, en de tweede helft van dat plan, om Oekraïne NAVO lid te maken en militair zo sterk te maken dat dit de strategische situatie voor Rusland alsnog onmogelijk zou maken ( NAVO kernwapens op 400 kilometer van Moskou), ging gewoon door.
    Maar er was opnieuw een tegenslag; het door hen in het zadel geholpen nazi regime begon namelijk het etnisch Russische deel van de Oekraïense bevolking te discrimineren en te vervolgen, wat tot een burgeroorlog leidde, en een land met een intern gewapend conflict kan geen NAVO lid worden.

    Het Oekraïense leger kreeg dus de opdracht de ‘opstandelingen’ te vernietigen, om de weg naar een NAVO lidmaatschap vrij te maken, maar bleek daar niet echt toe in staat, en een acht jaar lang bloedbad volgde, waarbij het Oekraïense leger aan de lopende band oorlogsmisdrijven beging, middels het doelgericht beschieten van burgerdoelen.
    Ondertussen begon het Westen het Oekraïense leger op te leiden en te bewapenen, en eind 2021 was dit leger zo groot en sterk geworden dat het in staat geacht werd om de ‘opstandelingen’ in één klap te vernietigen, en de ‘opstandige gebieden’ van etnische Russen te “zuiveren”.

    De Oekraïners begonnen dus hun leger in stelling te brengen, maar de Russen beschikten over militaire verkenningssatellieten, en wisten dus exact hoe en waar het Oekraïense leger opgesteld was en werd, en uit zo’n opstelling is de geplande operatie gewoon direct af te lezen.
    De Russen wisten dus dat Oekraïne op het punt stond de Donbass en haar etnisch Russische inwoners te vernietigen, en hebben toen nog diplomatieke pogingen ondernomen om het lont uit het kruitvat te trekken, maar het Westen was doof en blind voor hun terechte zorgen.

    Ergens halfweg februari 2022 ging Oekraïne dan in de aanval, middels voorbereidende artillerie bombardementen, waarbij diverse burgerdoelen zwaar bestookt werden.
    De Russen hadden toen nog maar één optie om een slachting van etnische Russen in de Donbass te voorkomen, en dat was militair ingrijpen, en zelfs daarbij zijn ze, in eerste instantie, zeer behoudend te werk gegaan.
    De Russische strijdkrachten hebben toen een bliksemoffensief uitgevoerd, waarbij ze de Oekraïense luchtmacht hebben uitgeschakeld, en waarbij een zeer bescheiden Russische troepenmacht de Oekraïners heeft laten zien dat zij zowel technisch als tactisch in een lagere divisie speelden.

    Dit was enkel een demonstratie van militaire superioriteit, met een troepenmacht die veel te klein was om Oekraïne realistisch bezien daadwerkelijk te kunnen veroveren, het was gewoon overduidelijk een laatste “schot voor de boeg”.
    In eerste instantie leek dat succesvol te zijn, en er kwam een concept vredesakkoord, door Oekraïne getekend, waarbij de Russen als teken van goodwill hun troepen rond Kiev terug trokken, en toen greep het Westen, dat niet op zo’n vrede zat te wachten, in.

    Het Russische schot voor de boeg, en hun “goodwill” terugtrekking, werden als zwakte en onvermogen afgeschilderd, Oekraïne werden gouden bergen van militaire assistentie belooft, en in Kiev ging het concept vredesakkoord de vuilnisbak in.
    Daarna volgde dan de “onuitgelokte agressie oorlog van Rusland” tegen het onschuldige heldhaftige Oekraïne, wat waarschijnlijk nu al de leugen van het millennium is.

    Nu zitten we dan midden in een, voor het Westen dramatisch verlopende, proxy oorlog tussen de NAVO en Rusland, waarbij door de NAVO de ene “casus belli” op de andere gestapeld wordt, wat vervolgens door de Russen genegeerd wordt, omdat het niet negeren de derde wereldoorlog betekend, en waarschijnlijk de vernietiging van miljarden mensen die hier niet om gevraagd hebben.
    Dit valt overigens onder echte morele superioriteit, in plaats van de stinkende leugens die daar in het Westen voor door gaan.

    Nu richt het Westen zich dan op wat effectief een wapenstilstand zal wezen, die enkel door hen misbruikt zal gaan worden om te herbewapenen, om daarna opnieuw te pogen Rusland te vernietigen.
    Enkel aan het idee kun je al aflezen hoe dom en achterlijk de in het Westen aan de macht zijnde elite is, want iedereen met nog vijf gram functionerend verstand begrijpt dat de Russen hier NOOIT in gaan trappen.

    De Russen hebben nu dus dertig jaar lang gepoogd het Westen er van te overtuigen zich aan hun afspraken te houden, en vriendschap met vriendschap te beantwoorden, geheel tevergeefs.
    Wat hun vriendelijkheid hen heeft opgeleverd is een agressor aan de grenzen, die inmiddels bewezen heeft verdragen niet te honoreren, er openlijk voor uit komt enkel met de vernietiging van Rusland tevreden te zullen wezen, en daar inmiddels zonder enig menselijk gevoel de levens van een half miljoen mensen voor opgeofferd heeft, waaronder waarschijnlijk enige tienduizenden Russen.

    Wat dit in de praktijk inhoud is dat er voor Oekraïne nog twee opties resten; onvoorwaardelijke overgave of vernietiging.
    En iedereen die denkt dat de kous daarmee af is die staat nog een verrassing te wachten.
    Oekraïne is namelijk slechts één onderdeel van de oorlog die het Westen tegen de Russische Federatie voert.
    Het Westen is continue, in de gehele voormalige Sovjet Unie, “kleuren revoluties” aan het organiseren en oorlog aan het stoken.

    De Russen gaan dus geen genoegen nemen met enkel het elimineren van het Oekraïne deel van de Westerse veroveringsplannen, die gaan deze hele gigantische bedreiging van hun welzijn en veiligheid voor eens en voor altijd opruimen.
    Het is blijkbaar in Washington, Londen, en Brussel, nog niet doorgedrongen dat zij hun trekken thuis gaan krijgen.

    De Russen zijn druk doende een wereldwijde alliantie te smeden, van het driekwart van de wereld dat al een halve eeuw lang door het Westen gekoeioneerd wordt, en gaan daar mee de Westerse salonsocialistische globalisten eenzelfde pak slaag geven zoals ze dat ook ooit eens een keertje de nazi’s gegeven hebben.
    Niet enkel Oekraïne is op de ijsberg gelopen, het Westen, met de NAVO voorop, is ook op die ijsberg gelopen, en Oekraïne mag dan als eerste gaan zinken, de rest van deze kwalijke alliantie gaat haar gewoon het graf in volgen.

    Like

  5. koddebeier zegt:

    Amerika en de NAVO zijn de grootste gevaren voor de wereld vrede !!

    Like

Plaats een reactie