Hongarije´s veto tegen Oekraïense militaire hulp: € 13 miljard als lokaas

(Door: Ahmed Adel – Vertaling: E.J. Bron)

Hongarije zou € 13 miljard kunnen krijgen wanneer Orbán nieuwe militaire hulppakket voor de Oekraïne ondersteunt

De wereld buiten Europa deelt niet het Europese standpunt over het conflict in de Oekraïne en begrijpt de dubbele standaard in vergelijking met conflicten in andere delen van de wereld niet, benadrukte de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, in een interview met de Hongaarse krant “Magyar Nemzet”. Zijn commentaren vielen samen met de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Kiev, die het niet lukte om een militair hulppakket van € 500 miljoen voor de Oekraïne vrij te geven, omdat Hongarije bij zijn veto, dat het sinds mei staande houdt, handhaaft.

“Ik kan zeggen dat de wereld buiten Europa al op het einde van de oorlog wacht, omdat ze veel dingen niet begrijpen. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet hoe het kan dan wanneer er een oorlog buiten Europa uitbreekt de Europese Unie daarop met een fantastische morele superioriteit neerkijkt, aan de partijen appelleert om vrede te sluiten, te onderhandelen en een onmiddellijk einde van het geweld eist. Maar als er een oorlog in Europa uitbreekt, wakkert de EU het conflict aan en levert wapens, en wie het over vrede heeft, wordt onmiddellijk gestigmatiseerd”, aldus Hongarije´s topdiplomaat.

Szijjártó zei dat de wereld niet zou begrijpen “waarom Europa het conflict globaal gemaakt heeft” en waarom mensen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika de prijs voor “stijgende inflatie, hoge energieprijzen of instabiele levensmiddelenvoorziening” moeten betalen.

Hij voegde er aan toe dat er buiten Europa met “groot respect” naar Hongarije´s positie zou worden gekeken, wat hij tijdens de Algemene Vergadering van de VN meermaals meegemaakt zou hebben.

Sinds het begin van het conflict heeft Hongarije consequent sancties tegen Russische energie en wapenleveringen aan de Oekraïne afgewezen. In de prakrijk was Boedapest een constante doorn in het vlees van de EU-plannen voor de Oekraïne. Daarom is de Europese Commissie van plan om ongeveer € 13 miljard voor Hongarije vrij te geven. Boedapest heeft herhaaldelijk verklaard dat de Oekraïne geen cent van de EU zou krijgen.

Zoals de “Financial Times” berichtte, zou met deze actie de ondersteuning van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán voor de verhoging van de EU-begroting en een belangrijke financiële ondersteuning voor de Oekraïne bereikt kunnen worden. Er wordt aan herinnerd dat Orbán´s kabinetschef Gergely Gulyás daarvoor had gezegd dat de Oekraïne geen cent uit de EU-begroting zou krijgen – omdat daarvoor unanieme ondersteuning nodig was –, totdat Hongarije Europese middelen zou krijgen.

“De Europese Commissie is voornemens om tot eind november ongeveer € 13 miljard voor Hongarije vrij te geven, zeiden drie geïnformeerde functionarissen”, berichtte de “Financial Times”. “Twee van hen zeiden dat de verstrekking van de middelen deels door de wens gemotiveerd zou zijn om Orbán´s ondersteuning voor de budgetverhoging te verkrijgen.”

Daarmee, aldus het artikel, zeiden de autoriteiten dat de door Hongarije in mei uitgevoerde justitiële hervorming het de Europese Commissie mogelijk zou maken om deze € 13 miljard vrij te geven, wat meer dan de helft van de bevroren middelen is.

Daarvoor zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat de Europese Commissie de meerjarige EU-begroting voor de periode 2024 tot 2027 gecontroleerd en voorgesteld zou hebben dat d elanden haar met € 66 miljard verhogen om de Oekraïne bij de omzetting van migratie- en vluchtelingenprogramma´s te helpen en de concurrentiepositie van de EU te versterken.

Orbán bekritiseerde nog steeds de hardnekkige EU-politiek tegenover de Oekraïne en zei op 29 september dat het Westen het verzuimd zou hebben de situatie daar “rustig te beoordelen”, en dat Hongarije gelijk zou krijgen.

“Men kan alleen ten strijde trekken wanneer men een duidelijk doel heeft en weet welke middelen men zal gebruiken. Anders kan de politiek de verloren levens niet rechtvaardigen”, zei hij en voegde er aan toe dat de frontlinies verstard zouden zijn, maar dat er tienduizenden zouden sterven zonder enige aanwijzing naar wanneer het conflict zal eindigen.

Met betrekking tot het mogelijke EU-lidmaatschap van de Oekraïne zei de Hongaarse minister-president dat hij voorzichtig zou zijn met zulke plannen, omdat hiervoor de toestemming van alle 27 EU-lidstaten nodig zou zijn, en hij zou niet gezien hebben dat het Hongaarse parlement “een onweerstaanbare eis” zou hebben om dit in de komende twee jaar toe te staan.

Op een vraag over de door de EU achtergehouden financiële middelen voor Hongarije antwoordde Orbán:

“Een deel van dit geld zou al in de Oekraïne kunnen zijn” en dat de EU het geld dat ze aan Kiev heeft beloofd niet heeft en desondanks ondersteuning belooft. Het zou “voor de hand liggen om te denken dat het beloofde, maar niet geleverde geld (aan een EU-lidstaat) weg is.”

Deze uitspraak leidde er waarschijnlijk toe dat de Europese Commissie tot eind november ongeveer € 13 miljard aan middelen voor Hongarije zou willen vrijgeven, in de hoop dat Orbán zijn koppige houding zal opgeven om zijn land niet voor de Oekraïne te willen ruïneren, dat de leden van de Hongaarse minderheid bovenmatig in het Oekraïense leger heeft gemobiliseerd. Afgewacht moet worden of de € 13 miljard Hongarije ertoe zal verleiden het euro-pakket van € 500 miljoen voor militaire hulp aan de Oekraïne toe te staan.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
globalresearch.ca
Door: Ahmed Adel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hongarije´s veto tegen Oekraïense militaire hulp: € 13 miljard als lokaas

  1. Ravian zegt:

    “Er wordt aan herinnerd dat Orbán´s kabinetschef Gergely Gulyás daarvoor had gezegd dat de Oekraïne geen cent uit de EU-begroting zou krijgen – omdat daarvoor unanieme ondersteuning nodig was –, totdat Hongarije Europese middelen zou krijgen.”

    Das niet de enige voorwaarde die Hongarije gesteld heeft.

    Hier is de aanleiding voor de tweede voorwaarde die Hongarije gesteld heeft:

    “dat de leden van de Hongaarse minderheid bovenmatig in het Oekraïense leger heeft gemobiliseerd.”

    Het nazi regime te Kiev discrimineert en vervolgt de in Oekraïne woonachtige etnische Hongaren net zoals ze dit met de etnische Russische Oekraïners doen.
    En nu is daar dan nog bijgekomen dat ze bovenmatig etnische Hongaren (gedwongen) rekruteren, en ze dan vervolgens moedwillig ongetraind daar inzetten waar de hardste klappen vallen.
    Ze gebruiken dus gewoon de Russische artillerie voor een “ethnic cleansing” operatie, waarbij ze gewoon genocide op de etnische Hongaren plegen.

    Hongarije heeft dus als tweede voorwaarde gesteld dat Kiev moet ophouden met het discrimineren, vervolgen, en vermoorden van etnische Hongaren (en andere minderheden).
    Ik zie dit eerlijk gezegd niet gaan gebeuren, en het zal mij benieuwen of de Hongaren hun poot daadwerkelijk stijf gaan houden.
    Als ze dat doen winnen ze wat mij betreft de moraal-prijs voor 2023…

    Geliked door 4 people

  2. karton zegt:

    Menigeen op deze site heeft het meerdere keren gezegd :
    De EUSSR is een criminele organisatie; door omkoping én chantage probeert die bende hun gelijk te halen.

    Geliked door 4 people

    • BigLJohn zegt:

      Dit is het systeem van het Amerikaans worstelen. Een ieder heeft zijn prijs. Een gigant word omgekocht om van een veel zwakkere worstelaar te verliezen. Het is dus te hopen dat Orban niet in de verleiding komt om die 13 miljard te aanvaarden om alsnog de Oekraine te ondersteunen met wapens.

      Geliked door 5 people

  3. Julia zegt:

    Nu komt het er op aan zal Orban zijn rug recht houden of kiest hij voor het geld?.

    Geliked door 7 people

  4. olieklippie zegt:

    Waar wilen dat criminele Eu dat geld weghalen voor die nazi’s in oekrieland, ze zijn ja zo goed als failliet .

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie