Orbán ontmoet Poetin in Peking: “Hongarije wilde nooit een confrontatie met Rusland”

Viktor Orbán en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in Peking (17 oktober 2023).

(Door: Rainer Ackermann – Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán ontmoette vandaag in Peking de Russische president Vladimir Poetin. De ontmoeting vond plaats in het kader van de bijeenkomst over de Zijderoute. Bij het gesprek ging het om de algemene situatie in de wereld, maar ook concreet om de Russisch-Hongaarse betrekkingen. In het kader van dit gesprek nodigde Poetin de Hongaarse minister-president uit voor een bezoek aan Rusland.

Poetin: betrekkingen zijn duurzaam

Volgens video´s in de sociale media zei Poetin bij de ontmoeting dat de betrekkingen tussen Rusland en Hongarije “duurzaam zijn en zich zullen ontwikkelen”. In de huidige geopolitieke context zouden de mogelijkheden voor de instandhouding en de uitbreiding van de betrekkingen zeer beperkt zijn. “Daarom zouden we blij moeten zijn dat onze betrekkingen met veel landen in Europa behouden blijven en zich ontwikkelen. Een van deze landen is Hongarije.”

“We weten dat onze standpunten lang niet altijd met elkaar overeenkomen, maar een gedachtewisseling niet alleen over de bilaterale betrekkingen, maar ook over de situatie van Europa in de wereld is altijd zeer belangrijk”, benadrukte Poetin. De betrekkingen tussen de Russische Federatie en Hongarije zouden al decennia lang op wederzijdse belangen berusten. Hij stelde vast dat de handel tussen beide landen dit jaar met 35% gedaald is. Er zou over nagedacht moeten worden hoe deze situatie veranderd zou kunnen worden.

Orbán: betrekkingen met Rusland uitbreidende

Orbán antwoordde dat Hongarije nooit een confrontatie met Rusland wilde. “Integendeel, ons doel luidt de betrekkingen uit te breiden, en dat is gelukt.” Dat zou des te opmerkelijker zijn, omdat de randvoorwaarden nog nooit moeilijker waren. De Hongaarse minister-president wees tegelijk op het belang van vrede. “Voor heel Europa en zodoende ook voor Hongarije is het van beslissende betekenis dat de gevechtshandelingen, de sancties en ook de vluchtelingenstromen zo snel mogelijk beëindigd worden.”

Poetin en Orbán spraken ook over de samenwerking op het gebied van gas- en olieleveringen evenals de nucleaire energie. Orbán bedankte Poetin dat Gazprom en Rosatom partners voor Hongarije gebleven zouden zijn. Gazprom bevestigde dat de onderneming zijn contractuele gasleveringen aan Hongarije, ondanks verhoogde transportkosten, zou nakomen.

Vrede belangrijk agendapunt

Over de ontmoeting tussen Orbán en Poetin verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, dat het thema vrede een belangrijk punt op de agenda was. Hij benadrukte dat Hongarije in vrede geïnteresseerd zou zijn. “De oorlog in de Oekraïne moet aan de onderhandelingstafel beëindigd worden, er bestaat geen oplossing op het slagveld.” Alle communicatiekanalen moeten opengehouden worden voor onderhandelingen. Orbán kreeg op zijn verzoek om vrede echter niet veel positiefs te horen. “Het lijkt erop dat we ons er op de langere termijn bij moeten neerleggen dat deze zeer moeilijke internationale omgeving bestaan blijft”, resumeerde Szijjártó.

Bron:
budapester.hu
Door: Rainer Ackermann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Orbán ontmoet Poetin in Peking: “Hongarije wilde nooit een confrontatie met Rusland”

  1. Saeftinghe zegt:

    Op die manier horen landen (en personen) met elkaar om te gaan.
    Hulde voor beide regeringsleiders

    Geliked door 5 people

  2. leeuw7 zegt:

    De terroristische ,satanische,Woke,LGBTi,transhumanistische,oorlogshitsende WEF-BILDERBERGER COVID-19 pharma maffia overheden hebben geen respect voor het leven van de Oekraïense en Russische bevolkingen !!

    De Nederlandse satanist,de pathologische beroepsleugenaar Mark Rutte (en z’n eveneens zeer onbetrouwbare fascistische neonazistische entourage )is (zijn)één toonbeeld van een oorlogsmisdadiger(s)!!

    Geliked door 3 people

  3. koddebeier zegt:

    Ik denk dat de meeste Nederlanders ook geen confrontatie met Rusland willen, behalve achterlijke politici heb ik niemand gehoord die riep dat het “onze oorlog” zou zijn !!

    Geliked door 3 people

  4. karton zegt:

    Wat mij plots opvalt : onze nationale graaier én graaieres (Willie + Maxinaatje)
    gaan de laatste tijd regelmatig op zg. “staatsbezoek”, maar de te bezoeken landen liggen steeds verder van Nederland c.q. de EUSSR verwijderd.
    Ik vermoed, de geschiedenis van dat “keuninklijke gespuis” enigszins kennende, dat één en ander moedwillig gebeurt, zodat de “majesteiten” in verre én veilige oorden verblijven als hier in die tijd de oorlog losbarst.
    Zij hebben ook opvallend veel reiskoffers bij zich bij hun buitenlandse tripjes, ik schat dat enkelen zijn gevuld met geld, goud en andere snuisterijen.

    Like

Plaats een reactie