Hongaren worden gevormd door vrijheidsliefde en verbondenheid

(Door: Rainer Ackermann – Vertaling: E.J. Bron)

Hongaars is de taal van de vrijheid”, zei Katalin Novák (foto) zondag in Australië. De Hongaarse presidente nam deel aan een herdenkingsbijeenkomst van de buitenlandse Hongaren voor revolutie en vrijheidsstrijd van 1956 in Melbourne.

“De 23e oktober is de grootste feestdag voor de Hongaarse diaspora wereldwijd, want op deze dag vieren is er veel te vereren en te bewenen”, accentueerde Novák. “Wie vieren ons Hongaren-dom, de vrijheidsliefde en de vanzelfsprekende verbondenheid van de Hongaarse natie over alle grenzen heen. We treuren echter tegelijkertijd om al diegenen, die hun leven en hun bloed voor onze vrijheid gaven, bewenen de verscheurde families en de gedwongen emigratie.” Deze nationale feestdag zou via de gezamenlijke taal en geschiedenis de Hongaren van het moederland met de Hongaren in het Karpatenbekken en de diaspora verenigen. Novák herinnerde er aan dat de vrijheid dagelijks opnieuw bevochten zou moeten worden.

Staatsburgerschap en kiesrecht

Als presidente zou het haar grondwettelijke taak zijn om zich bezig te houden met alle Hongaren in de wereld. Novák verklaarde in haar vijfjarige ambtsperiode alle grotere Hongaarse gemeenschappen te willen bezoeken, die overal verspreid in de wereld leven. In Australië voerde haar eerste weg naar daar levende Hongaren, in een bejaardentehuis, waarvan de bewoners allemaal Hongaren zijn.

Deze mensen vertelden over hun persoonlijke belevenissen in oktober 1956. De Olympische Spelen van Melbourne in 1956 werden voor de Hongaarse delegatie in plaats van een sportief succes een drama. De gebeurtenissen in dat jaar bieden die morele kracht, waarop alle beslissingen in het hier en nu opgebouwd kunnen worden, was Novák van overtuigd.

“Niet toevallig hebben we de natie ook in juridische zin herenigd door aan onze Hongaars elandgenoten buiten de grenzen het staatsburgerschap en het kiesrecht toe te staan”, zei de presidente. Daarmee wilde Boedapest de boodschap in alle windrichtingen doorgeven dat alle Hongaren gelijk zijn, “om het even waar ze zijn terechtgekomen”.

Wij Hongaren wensen vrede”

Over de oorlogen in de Oekraïne en het Midden-Oosten merkte Novák op dat Hongarije de agressie van Rusland en Hamas zou veroordelen en zich naar krachten zou inspannen om welke escalatie van de conflicten dan ook te verhinderen. “Wij staan aan de kant van de onschuldige slachtoffers en komen op voor vrede. Wij Hongaren wensen vrede, want wij willen heel graag ons zwaar bevochten vreedzame leven behouden.”

Bron:
budapester.hu
Door: Rainer Ackermann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie