Niet genoeg munitie: Zaloezjnyj geeft mislukken van het Oekraïense tegenoffensief toe

(Door: Dawid Narmanija – Vertaling: E.J. Bron)

De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valerij Zaloezjnyj (foto), heeft openlijk toegegeven dat het tegenoffensief een mislukking was. Hij benadrukt dat de Oekraïne in een langdurige uitputtingsoorlog tegen Rusland geen kans zou hebben.

Het weekblad “The Economist” publiceerde een interview en de samenvatting van een artikel van de Oekraïense opperbevelhebber. Het artikel van tien pagina´s werd apart gepubliceerd.

Zaloezjnyj analyseert gedetailleerd de redenen voor het mislukken van het tegenoffensief van het Oekraïense leger, waarop in het Westen zo veel hoop werd gevestigd. Het volledige artikel is het voor Russische deskundigen zeker waar om goed bekeken te worden – iedere informatie over de vijand zou met gepaste aandacht behandeld moeten worden. Desondanks zou zijn waarde ook niet overschat moeten worden – maar oordeelt u zelf.

De belangrijkste conclusie van Zaloezjnyj is dat het conflict in het stadium van positiegevechten overgaat, net zoals bij de loopgravengevechten in de Eerste Wereldoorlog. Volgens hem zou Kiev nu

  • het luchtoverwicht moeten krijgen;
  • de effectiviteit van de elektronische oorlogsvoering moeten verhogen;
  • met de mijnenvelden moeten klaarkomen;
  • het probleem van de vorming en opleiding van de noodzakelijke reserves moeten oplossen;

Over het algemeen herinnert het een beetje aan een tactiek van een voetbal wedstrijdje op de binnenplaats. Natuurlijk bevat het tien pagina´s tellende strategiedocument van de Oekraïense opperbevelhebber ook enkele verstandige argumenten, vooral met betrekking tot de verdediging met artillerie en de inzet van drones. Het is echter belangrijk om je ervan bewust te worden dat het en het artikel geenszins om gaat aan de westerse lezers de tactiek van de Oekraïense strijdkrachten uit te leggen.

Waarom Zaloezjnyj in de pen is geklommen, blijkt uit zijn interview met “The Economist”. De Oekraïense opperbevelhebber beklaagt: volgens alle westerse inschattingen zou Kiev succesvol geweest moeten zijn! “Als je kijkt naar de NAVO-leerboeken en de berekeningen, die we gedaan hebben, zouden vier maanden hebben moeten volstaan om op de Krim te komen, daar te vechten, van de Krim terug te keren – en dat tegelijk meermaals.”

Deze tactiek – alleen in miniatuurvorm – was waarschijnlijk ook in de beroemde video te zien, die het symbool is geworden voor het mislukken van het tegenoffensief. Deze verscheen in juni, toen een colonne Oekraïense militaire techniek onder vuur van de Russische artillerie door een mijnenveld rolde. Sindsdien heeft de Oekraïense generale staf echter geen radicaal nieuwe oplossingen laten zien.

Zaloezjnyj argumenteert echter dat het hier niet om Oekraïense soldaten en officieren zou gaan. Het zou gaan om een stellingenoorlog en om het Westen, dat met de levering van oorlogsmaterieel aan de hele late kant zou zijn. Grof gezegd: gisteren zou men vliegtuigen nodig gehad hebben, het Westen zal deze echter pas overmorgen leveren. De Russische Federatie zou zich echter snel aanpassen aan datgene wat het Westen levert, zoals de Excalibur-munitie.

Het is opmerkelijk dat de Oekraïense opperbevelhebber zichzelf geen uitlatingen in de stijl van de Oekraïense machthebber Zelensky toestaat: “Hebben jullie Leopards? Geef ze me!” Integendeel: Zaloezjnyj is veel terughoudender wat betreft de sponsors van het Oekraïense regime. Hij benadrukt: “Zij zijn niet verplicht ons iets te geven, en wij zijn dankbaar voor hetgeen we hebben. Ik schets alleen maar de feiten.”

Om een voordeel in de stellingenoorlog te krijgen, heeft de Oekraïne een technische doorbraak nodig, die vergelijkbaar zou zijn met de uitvinding van het buskruit, zegt de Oekraïense opperbevelhebber. Ander zou het conflict zich veranderen in een uitputtingsoorlog, die Rusland zeker zou winnen.

Hierbij zouden twee aspecten in aanmerking genomen moeten worden:

Ten eerste verscheen de tien pagina´s tellende analyse van Zaloezjnyj maar enkele dagen na het kritische artikel in het Amerikaanse tijdschrift “Time” over Zelensky, waarin hij als – zacht uitgedrukt – ontoegankelijke leidende persoonlijkheid wordt neergezet, die volledig onrealistisch is en van de mensen het onmogelijke verlangt. Tegen deze achtergrond maakt Zaloezjnyj een zeer evenwichtige indruk op het westerse publiek, da tin het middelpunt van de “literaire” inspanningen van de Oekraïense generaal staat. Daarom zal het niemand verbazen de de Oekraïense sponsors bij de komende verkiezingen in de Oekraïne op hem zullen inzetten, mits deze zouden plaatsvinden.

Ten tweede heeft Zaloezjnyj natuurlijk gelijk: de Oekraïense strijdkrachten hebben in een langdurige oorlog geen kans. De Oekraïne is aan de ondergang gewijd, en alleen het toegeven van de nederlaag kan het redden. Als men zijn artikel in één enkele zin zou samenvatten, dan zou die als volgt moeten luiden: “We hebben een wonderwapen nodig.”

Maar zelfs nieuwe munitie zal Kiev niet helpen de oorlog te winnen.

Bron:
rt.de
Door: Dawid Narmanija

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Niet genoeg munitie: Zaloezjnyj geeft mislukken van het Oekraïense tegenoffensief toe

  1. bobzelf zegt:

    EN OOM VLADIMIR DOET RUSTIG AAN
    DOET LANGE AFSTAND BESCHIETINGEN DOET DE NODIGE BOMBARDEMENTEN

    SLOOPT ELECTRICITEITS CENTRALES ..

    DE WINTER KOMT ERAAN . EN WAT IK VAN BABOUSK DOOR KREEG IS DAT
    ER ZOVEEL VERNIELD IS . DAT OP VELE PLEKKEN DE VERWARMINGEN HET NIET MEER DOEN

    DUS ZIT BABOUSKA BIJ HAAR DOCHTER SINDS GISTEREN IN ZWITSERLAND

    IK HEB DAAR MINUS 30 MEEGEMAAKT EN ZOLANG HET NIET WAAIT IS DAT NIET ERG.

    IK HERHAAL ZOLANG HET NIET WAAIT .

    IK GROET U BOB VLADYBOB

    Geliked door 3 people

  2. Marijke zegt:

    En toch krijgen ze weer voor 500 miljoen euro extra aan munitie van ollongren.

    Geliked door 1 persoon

  3. bobzelf zegt:

    AANGEZIEN U NOG TE STOM BENT OM STAANDE TE NEUKEN

    KOMT ONZE OUDE GEWELDIGE KANJER U NOGMAALS TOESPREKEN

    UW TIJD OP DEZE AARDKLOOT IS BIJNA OM ..

    DUS LUISTER NOG EVEN .. DE ZIENER PIM FORTUYN

    MY MAN MY MAN

    https://www.facebook.com/reel/1345956232961692?mibextid=kcDB8O

    WAT EEN GEWELDIGE MAN

    Geliked door 1 persoon

  4. leeuw7 zegt:

    Het niet langer faciliteren door oorlogsmisdadigers zoals de gewetenloze ,oorlogshitsende psychopaat Mark Rutte en z’n eveneens zeer onbetrouwbare entourage zou het beste zijn voor de corrupte Oekraïne en de bedrogen Oekraïnse bevolking !!

    Meer Oekraïense mannen naar Nederland: ‘Proberen leger te ontlopen’
    3 november 2023 19:44
    Aangepast 3 november 2023 19:44

    De komende tijd zal de instroom van Oekraïners naar Nederland ‘gestaag aanhouden’, verwacht Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen. Geleidelijk aan komen meer Oekraïense mannen naar Nederland om de oorlog met Rusland te ontvluchten.

    Like

Plaats een reactie