Oekraïne-oorlog: Nu worden ook de media oorlogsmoe

President Zelensky tijdens een persconferentie, 2023.

(Door: Uwe Kerkow – Vertaling: E.J. Bron)

De afweerstrijd loopt anders dan in Kiev en in het Westen gehoopt. Ook media laten ontnuchtering merken. Bereiden politici de wereldopinie op onaangename waarheden voor?

Eind november al schreef de ARD:

De situatie is somber: de winter is aangebroken, het Oekraïense offensief stokt, de bronnen worden schaars. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, bevestigt de ondersteuning van de Oekraïne – maar hoe moet het nu verder?”

Daarmee sluit de Duitse publiekrechtelijke omroep zich aan bij het toenemend aantal waarschuwende geluiden. Interessant: vooral Amerikaanse media zetten vraagtekens bij de voortzetting van de oorlog en de in het begin geformuleerde doelen.

Begin december bekritiseerde de “Washington Post” openlijk de westerse strategie: “Verkeerde inschattingen en meningsverschillen kenmerken de offensieve planning van de VS en de Oekraïne”.

Er volgt een minutieuze opsomming van verschillende aspecten van de nu bijna 22 maanden durende gevechten: Washington zou de omvang waarin de Oekraïense strijdkrachten in een gevechtstroep naar westers voorbeeld veranderd kunnen worden verkeerd ingeschat hebben.

Ruslands vaardigheden onderschat

Tussen Amerikanen en Oekraïners zouden er af en toe heftige meningsverschillen over strategie, tactiek en tijdplan geweest zijn. Terwijl de VS een geconcentreerde aanval langs een zuidelijke as in de richting van de Krom voorstonden, zou de Oekraïense leiding ervan overtuigd geweest zijn dat haar strijdkrachten op drie verschillende plaatsen langs het 950 kilometer lange front zouden moeten aanvallen.

Bovendien zouden velen in de Oekraïne en in het Westen Ruslands vaardigheid onderschat hebben om te herstellen van rampen op het slagveld en zijn sterke kanten uit te spelen.

De “New York Times” maakt ook Biden´s binnenlands-politieke manoeuvre voor de toenemende moeilijkheden bij de beschikbaarstelling van militaire hulp verantwoordelijk: “Biden knoopte de Oekraïne-hulp vast aan grensveiligheid, wat hem noodlottig werd”, kopte de krant in de eerste week van december.

De Oekraïne staat voor een existentiële crisis”

De “New York Times” argumenteert dat de Amerikaanse president Joe Biden zich door de Republikeinen zonder noodzaak in het nauw heeft laten drijven, toen hij vorige maand zijn verzoek tot hulp voor de Oekraïne en Israël aan het Congres richtte.

Om de toestemming van de Republikeinse meerderheid te krijgen, bood hij aan om de militaire hulp te verbinden met hoge subsidies voor de uitbreiding van de grens met Mexico.

Maar door dit thema op tafel te leggen, zou hij – aldus de “New York Times” – eisen van de Republikeinen naar verstrekkende veranderingen van de grenspolitiek veroorzaakt hebben en zijn eigen partij, de Democraten, bij een thema hebben gespleten, dat velen sowieso als politieke zwakke plek op weg naar het verkiezingsjaar 2024 zien.

Geen wonder dus dat bijvoorbeeld de “Times of India” diezelfde week waarschuwde: “De Oekraïne staat voor een existentiële crisis, terwijl zich in de VS en Europa een perfecte storm samenpakt”.

Al “in de komende weken zou de Oekraïne kunnen vaststellen dat haar financiële middelen en wapenvoorraden opraken”, aldus de meest gelezen krant in India.

Zal het Westen koers houden?”

De Oekraïners bereiden zich op een lange oorlog voor. Zal het Westen koers houden?”, vraagt de “South China Morning Post”. De Russische troepen zouden in het oosten wee rin het offensief zijn, nadat ze een grotendeels standgehouden hadden tegen een Oekraïens tegenoffensief.

De zich versomberende vooruitzichten zijn een krasse tegenstelling tot de optimistische stemming in Kiev een jaar geleden, toen de Oekraïners tegen de verwachting in de Russische troepen rondom hun hoofdstad terugsloegen en daarna gebieden in het noordoosten en zuiden, waaronder de stad Cherson, konden heroveren.”

Werkelijk verrassend komt dat alles echter niet. Al in de zomer waren er eerste commentaren verschenen, waarin het ging om de vraag wie schuldig zou zijn aan de mislukking van het Oekraïense lenteoffensief.

Al in augustus berichtte CNN dat Amerikaanse functionarissen vrezen dat de ruzie over wie de schuld aan de mislukking zou dragen tot wrijvingen binnen de NAVO en tussen de NAVO en de Oekraïne zou kunnen leiden.

Bron:
telepolis.de
Door: Uwe Kerkow

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Oekraïne-oorlog: Nu worden ook de media oorlogsmoe

  1. bobzelf zegt:

    ZO GRAPPIG DIT GELUL ..
    DE RUSSEN VERSLOEGEN BIJ KIEV DAN WEL TERUG JOEGEN ???

    ER WAS EEN VREDESCONTRACT GETEKEND. DUS WANDELDEN DE RUSSEN OP HUN GEMAK NAAR HET OOSTEN

    WANNEER STOPPEN DE USA EU LEUGENS EEN KEER ??

    IK DENK NOOIT . DUS ALLEEN EEN TOTALE OVERGAVE KAN DIT GEWELD STOPPEN

    EN MIJN OOM HEEFT GEEN HAAST.

    UKRAINE HEEFT NIETS MEER TE WILLEN ,STEL DAT ZE OOIT IETS TE WILLEN HADDEN

    ER WAS AL VREDE.

    EN ALS DE EU EN DE USA. GEEN MILJARDEN AAN WAPENS HADDEN GESTUURD WAS HET 18 MAANDEN GELEDEN AL KLAAR ..

    DUS KRUIP NAAR MOSCOU . EN HOOR WAT DE REGELS WORDEN DIE

    MIJN OOM AL KLAAR HEEFT LIGGEN .

    ZELFS IK KAN ZE DROMEN WHAHAHAHAHAH

    DUS KLAAR MET SPITTEN . IEDERE DODE NU NOG IS ER 1 TEVEEL

    SURRENDER. HET IS KLAAR

    BOBZELF

    Geliked door 5 people

  2. Henk der Niederländer zegt:

    In de westerse media hoor je niks over het feit dat de Russische geallieerden over een breed front aanvallen uitvoeren over het 1200 km lange front en de Afu op heel veel plaatsen moet terug trekken.
    Met name het kleine bruggehoofd op de linkeroever van de Afu in omgeving Kherson wordt zwaar bestookt en begint steeds moeilijker houdbaar te worden voor de Afu.
    Adiivka is voor de Afu ook niet meer te houden en ook daar staat het front op instorten.
    In de westerse media optimistische geluiden over aanvallen door de Afu richting Bakhmut, maar in werkelijkheid worden de Afu troepen daar eenvoudig vermalen onder artillerievuur.
    Laat Ik het maar eenvoudig stellen, het is een aflopende zaak voor Kiev waarbij Kiev ook eenvoudig aan de kant geschoven is door het westen.
    Lopen de meeste gekken nog te speculeren over vredesbesprekingen, maar de vraag is dan wat voor soort vredesbesprekingen, waarbij Moskou Kiev de keuze geeft onvoorwaarlijke overgave en Zelenskii het land uit jagen inclusief al zijn gestolen poen of doorgaan tot van Oekraine alleen nog puin over is gebleven, dat zal de keuze worden

    Geliked door 6 people

  3. Ravian zegt:

    “Washington zou de omvang waarin de Oekraïense strijdkrachten in een gevechtstroep naar westers voorbeeld veranderd kunnen worden verkeerd ingeschat hebben.”

    De hele Westerse (NAVO) doctrine is gebaseerd op luchtoverwicht, een luchtoverwicht dat de Oekraïners in de eerste weken van dit conflict zijn kwijtgeraakt, nooit meer terug hebben weten te veroveren, en ook nooit meer terug gaan veroveren.

    “Terwijl de VS een geconcentreerde aanval langs een zuidelijke as in de richting van de Krom voorstonden, zou de Oekraïense leiding ervan overtuigd geweest zijn dat haar strijdkrachten op drie verschillende plaatsen langs het 950 kilometer lange front zouden moeten aanvallen.”

    De VS zijn ook primair geïnteresseerd in de Krim, omdat wie de Krim controleert de Zwarte Zee controleert.
    Het annexeren van de Krim door Oekraïne was dan ook de primaire VS motivatie achter de hele Maidan staatsgreep.
    Voor Oekraïne is daarentegen de Donbass van veel groter belang, en die zullen wel begrepen hebben dat als ze de Krim veroverd zouden hebben, voor de VS de buit binnen was, en dat ze dan naar de Donbass hadden kunnen fluiten.

    “Bovendien zouden velen in de Oekraïne en in het Westen Ruslands vaardigheid onderschat hebben om te herstellen van rampen op het slagveld en zijn sterke kanten uit te spelen.”

    LOL, Rusland heeft helemaal niet hoeven te herstellen van dat soort rampen, omdat die rampen er nooit geweest zijn, die rampen hebben enkel in de Westerse fantasie plaats gevonden.

    “De zich versomberende vooruitzichten zijn een krasse tegenstelling tot de optimistische stemming in Kiev een jaar geleden, toen de Oekraïners tegen de verwachting in de Russische troepen rondom hun hoofdstad terugsloegen en daarna gebieden in het noordoosten en zuiden, waaronder de stad Cherson, konden heroveren.”

    En hier hebben we dan die bij elkaar gefantaseerde “rampen”.
    De Oekraïners hebben de Russen nooit van Kiev weggeslagen, de Russen hebben zich daar gewoon terug getrokken omdat dit onderdeel was van het principe vredesakkoord, dat Kiev daarna door de plee gespoeld heeft.
    En ook in het noordoosten en zuiden hebben ze de Russen niet terug geslagen, die waren daar enkel met een minimale troepenmacht aanwezig, en hebben zich gewoon teruggetrokken toen Kiev definitief voor oorlog koos.
    Cherson is hetzelfde verhaal, ook daar hebben de Russen zich gewoon terug getrokken, omdat ze voorzagen dat de Oekraïners een oorlogsmisdrijf gingen begaan, door de stuwdammen in de Djnepr op te blazen.

    De Russen hebben helemaal nooit het plan gehad om Oekraïne te veroveren, die plannen bestonden enkel in de Westerse fantasie, want zoals de waard is zo vertrouwd deze nu eenmaal zijn gasten.
    De Speciale Militaire Operatie was een interventie, met minimale strijdkrachten, en het enige doel was de Oekraïners tot bezinning te brengen, door hun luchtwapen te vernietigen, en door met minimale strijdkrachten door hun verdediging te gaan als een heet mes door boter.

    Dat plan was feitelijk geslaagd, en het vredesakkoord lag klaar, en toen ging de VS zich er, in de persoon van loopjongen Boris Johnson, mee bemoeien.
    De Oekie’s kregen allerlei Westerse wonderwapens in het vooruitzicht gesteld, en de persoonlijke bankrekeningen van Zelenski & Co zullen er ook wel niet onder geleden hebben.
    Daarna volgt dan de echte oorlog, waarbij het Oekraïense leger zich, geheel naar verwachting van eenieder die meer verstand heeft van oorlog voeren dan Biden en zijn paljassen, zo’n beetje iedereen en zijn ouwe moer dus, op de Russische verdediging te pletter loopt.

    Nu kunnen de Russen dan feitelijk Oekraïne gewoon militair verslaan, maar lijken af te wachten, en daar hebben ze goede redenen voor.
    Zo’n aanval zou hen namelijk veel mensen en materiaal kosten, en die middelen konden ze nog wel eens hard nodig gaan hebben, omdat de VS momenteel de kat in het nauw is, die mogelijk rare oorlogssprongen gaat maken.

    Daarbij zou zo’n aanval ook gigantische hoeveelheden Oekraïense slachtoffers veroorzaken, in een leger dat inmiddels voor een flink deel uit huisvaders en jonge vrouwen bestaat.
    Dat zet kwaad bloed bij een bevolking, en de Russen zullen er inmiddels wel van uit gaan dat ze geen andere keuze meer hebben dan Oekraïne grotendeels te veroveren, en daarna in te lijven.

    Bedenk hierbij dat Oekraïne inmiddels zowel militair als economisch als politiek op imploderen staat, en waarom zou je dan niet gewoon van op een afstandje toekijken hoe de hele verrotte keet geheel uit zichzelf in elkaar sodemietert.
    Ondertussen besteed je dan de aldus bespaarde middelen aan een verdere uitbreiding van je strijdkrachten, van 1, 17 naar 1,3 miljoen man geloof ik, voor het geval de Amerikanen door het lint gaan.

    Geliked door 6 people

  4. Harry zegt:

    Stop er maar mee , bedelkabouter !
    Als de pers je niet meer volledig steunt , dan kun je alles wat je wilde wel op je buik schrijven ! Dan gaan politici ook niet meer mee , behalve een enkele dwaas .

    Hier worden we doodmoe van jouw gedoe en het heeft ons gigantisch verarmd !
    Hele bedrijven gaan naar de bliksem in Europa , dankzij jouw dik betaalde hobby .
    Er zijn een flink aantal Russen gedood , dus je hebt je beleid nog even gesubsidieerd voort kunnen zetten .
    De Amerikanen zijn je ook aardig zat aan het worden !
    Je hebt hun wens aardig uitgevoerd , maar jullie waren allebei te stom om te snappen dat je dit nooit kon winnen !

    Dus : KAPPEN MET DAT GEDONDER , IDIOOT !

    Like

  5. Niek zegt:

    Mijn grote vriend Putin heeft een paar redelijke eisen opgesteld die het westen nog wel eens flink door elkaar kan schudden namelijk de overgave van het westen dat zij de oorlog hebben verloren. Tevens is het zo dat ook de Nazi’s nog niet zijn uitgeroeid want je kunt wel willen onderhandelen maar het is niet het westen dat iets te eisen heeft maar Rusland waarbij iedereen kan meekijken tot hoever het zal oprukken. Het westen staat buitenspel en er kon nog wel eens heel weinig Ukraine over zijn om in te lijven voor de EU. Ondertussen lach ik mij rot over de berichtgevingen van de media die duidelijk propaganda kanalen van de overheid zijn gebleken de afgelopen jaren de onafhankelijkheid die zij beweren te zijn is een grote gore leugen zoals het westen ook één grote leugen is.

    Like

  6. hw.rademaker zegt:

    oorlogs moeheid hoe lang zal die oorlog nog duren
    naar schatting zitten in N.L meer dan 100 duizend oekis
    de volwassen mannen die er zijn zijn deserteurs
    hebben ondekt dat het verblijf hier beter is
    komen van o.a polen solliciteren via uizend bureaus
    die gaan niet terug dan worden ze in de kraag gevat
    het zal jaren duren dat de in puin geschoten steden
    weer opgebouwd zijn weder opbouw kost miljarden
    als je toch vooruit kijkt wat ons te wachten staat
    fossile brandstof de opwarming smeltende poolkappen
    het konijnen effect de race voor de kinderbijslag
    de N.L werkezel moet tot 80 jaar werken
    krijgen de schuld dat de ziekte kosten te duur worden
    wonen in te grote wonings als ze de pensioen leeftijd bereikt hebben
    wordt er reclame gemaakt dat ze best nog wel een paar jaar door kunnen werken
    en worden op tv toppers getoond die dat met plezier doen.
    ziekenhuizen moeten sluiten de wachttijden kunnen een oplossing zijn voor de over bevolking ik ben te oud om te emigreren anders dan ging ik nog emigreren
    naar timboekto daar is een euro nog 2 euro waard
    ik zie me al rijden op een kameel milieu vriendelijk

    Like

  7. Peter zegt:

    Verhofstadt zou men ook nog even op moeten sluiten voor oorlogophitsen,en dat zat in Brussel ,de viezerik. Snel Brussel opheffen 60.000 parasieten weg ,geld besparen kan zo eenvoudig zijn .

    Like

Plaats een reactie