Servië: President Vučić verkondigt de overwinning van zijn partij bij herhaalde verkiezingen

(Vertaling: E.J. Bron)

De Servische president Aleksandar Vučić (foto) verklaarde zaterdag dat zijn coalitie “Servië mag niet ophouden” bij de herhaalde parlements- en gemeenteraadsverkiezingen overtuigend gewonnen heeft.

Duizenden demonstranten hebben onlangs in Belgrado de Servische regering van een zogenaamd verkiezingsbedrog bij de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen op 17 december beschuldigd. Daarna werden er herhaalde stemmingen in 35 stembureaus gehouden. Volgens een bericht van het Servische persbureau Tanjug verkondigde de Servische president Aleksandar Vučić zaterdag dat zijn coalitie “ Aleksandar Vučić – Servië mag niet ophouden” bij de herhaalde verkiezingen in 70% van de verkiezingsbureaus gewonnen zou hebben. De opkomst bij de herhaalde verkiezingen zou 43% hebben bedragen en bij de gemeenteraadsverkiezingen in Belgrado ongeveer 40%, wat voor de dag voor Nieuwjaar heel hoog is”. Verder gaf de Servische president aan dat de coalitie “Aleksandar Vučić – Servië mag niet ophouden” volgens voorlopige resultaten bij de nieuwe stemming bij de parlementsverkiezingen 69,5% van de stemmen gekregen zou hebben. Het prowesterse bondgenootschap “Servië tegen geweld” zou 12% van de stemmen hebben gekregen.

In een toespraak tot de Servische burgers in Belgrado zou Vučić bovendien benadrukt hebben dat er in het land geen revoluties of gewelddadige machtsgrepen zou komen, omdat de mensen absoluut duidelijk tot uitdrukking gebracht zouden hebben wie ze daadwerkelijk zouden ondersteunen. Dit feit zou van beslissende betekenis zijn, benadrukte hij verder. Servië zou een soeverein en onafhankelijk land blijven, dat zijn eigen beslissingen neemt, maakte de president duidelijk. Belgrado zou blijven streven naar EU-toetreding en tegelijk goede betrekkingen met Moskou en Peking in stand houden. Zijn land zou niet van plan zijn om sancties tegen Rusland op te leggen of constant verklaringen tegen Moskou en Peking af te geven om “iemand tevreden te stellen”.

Inmiddels zou oppositieleider Miroslav Aleksic tegenover de media hebben aangegeven dat er geen protesten meer zouden plaatsvinden voor het gebouw van de republikeinse kiescommissie. Door het persbureau TASS wordt hij met de woorden geciteerd dat zulke acties “geen zin meer hebben”. Daarentegen zou men regelmatig grote bijeenkomsten willen organiseren, aldus de oppositieleider.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie