Mooi weer wapens: Westerse artillerie en tanks zijn ongeschikt gebleken in de Oekraïense strijd

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De door het Westen aan de Oekraïne geleverde tanks waren geen wonderwapens, maar hebben de zwakke plekken van de westerse wapenindustrie aangetoond. Dat geldt ook voor andere westerse wapensystemen, die niet geschikt zijn voor een echte oorlogsinzet.

De gevechten in de Oekraïne hebben een interessant resultaat opgeleverd dat westerse media niet graag tot onderwerp maken: de westerse wapens zijn niet geschikt voor oorlog. Daarover wordt hier en daar wel door westerse media bericht, maar ze stellen nooit de vraag naar het systemische probleem.

Houwitsers gaan kapot door het schieten

Direct na het begin van de inzet van de zogenaamd zo fantastische Duitse pantser-houwitser 2000 in de Oekraïne waren er meldingen dat zijn loop niet gemaakt is om veel mee te vuren, wat een echte oorlog in artillerieduels nu eenmaal met zich meebrengt. Al na een korte inzet aan het front moest dit wonderwapen voorzien worden van een nieuwe loop.

Datzelfde werd over veel andere westerse wapensystemen bericht, die in de Oekraïne werden ingezet. Ze zijn niet geschikt voor echte gevechtshandelingen en hun onderhoud is duur en gecompliceerd. In december berichtten Franse media dat Oekraïense soldaten zich dus gewoon niet lovend over de Franse pantser-houwitser Caesar hadden uitgelaten. Deze zou weliswaar snel en met grote precisie schieten, zou echter “zeer zorgvuldig” behandeld moeten worden en heel slechts aan de realiteiten van de gevechtsinzet aangepast zijn.

Tanks kunnen niet naar het front

Ook de Duitse gevechtstank Leopard-2 heeft niet aan de verwachtingen beantwoord, zoals de “Spiegel” op 4 januari weer eens onder de kop “Militaire hulp voor de Oekraïne – Kiev´s problemen met de Duitse pech tanks” gemeld heeft. Helaas kom je in het artikel niet te weten wat precies het probleem met de zogenaamd beste gevechtstank ter wereld is. In het artikel wordt gezegd:

Details over het aantal kapotte tanks en de soort schade dienen niet gepubliceerd te worden; daar verzocht de onderneming LDS om, een aaneensluiting van de Duitse tankproducenten Rheinmetall en KMW. Ruslands leiding zou geen informatie moeten krijgen die ze zou kunnen gebruiken in de oorlog tegen de Oekraïne. Maar zo veel is er wel over te zeggen: van de 18 moderne gevechtstanks Leopard-2-A6, die Duitsland aan de Oekraïne heeft geleverd, staan er niet weinig in de fabriekshal in Litouwen.”

De reden voor de geheimhouding is waarschijnlijk niet dat Rusland niets te weten moet komen over de problemen. In Rusland zijn deze problemen waarschijnlijk bekend, want waarschijnlijk hebben Oekraïense krijgsgevangenen gepraat en ook de Russische geheime diensten verstaan hun vak.

De reden voor de geheimhouding is waarschijnlijk eerder dat de producenten van de Leopard-2 tanks geen negatieve reclame voor hun “wonderwapen” willen hebben. Per slot van rekening is de Leopard-2 A6 bijna de modernste versie van deze tank – en blijkt nu heel pijnlijk niet geschikt te zijn voor de oorlog.

De door de VS geleverde M1 Abrams tanks zijn zelfs zo ongeschikt voor de oorlog dat ze tot nu toe niet aan het front ingezet worden. Afgezien van het feit dat ze, evenals de Duitse Leopard tanks, veel te zwaar zijn voor het Oekraïense terrein en daarom snel kunnen blijven vastzitten in de Oekraïense modder, hebben de M1 Abrams tanks bovendien zo´n slechte bepantsering dat men ze tot nu toe helemaal niet naar het front stuurt. Hulp moet een later aangebrachte bepantsering brengen, die echter pas in de droge periode in de komende zomer ingezet kan worden, omdat de tanks daardoor nog zwaarder worden.

Het systemische probleem

Het systeem van de wapenindustrie in het Westen geld als uitermate corrupt, zoals de talrijke schandalen bijvoorbeeld in het Duitse ministerie van Defensie en in het Pentagon laten zien. De westerse producenten gaat het alleen maar om winst en aandelenkoersen, niet om de productie van wapens die echt geschikt zijn voor de praktijk. De westerse wapenfabrikanten hebben daarom dure wapens ontwikkeld, die ook nog moeilijk te onderhouden zijn, omdat er met het onderhoud extra geld verdiend kan worden.

Men was in het Westen na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zozeer van de eigen superioriteit overtuigd dat men nauwelijks waarde heeft gehecht aan de daadwerkelijke kwaliteit en deugdelijkheid voor de oorlog van de eigen wapens. De oorlogen van het Westen na 1990 waren korte oorlogen, die met luchtwapens werden gewonnen, terwijl de grondwapens geen echte gevechtsinzet, maar alleen maar korte gevechten tegen meestal hopeloos zwakkere tegenstanders moesten voeren. Daar zijn de westerse wapens geschikt voor, maar alleen voor een echte oorlogsinzet met hoge vuurkracht en overal vuil zijn de westerse mooi weer wapens niet geschikt.

Dit probleem wordt consequent door de westerse media geïgnoreerd. De lezers in het Westen, die op dit moment talrijke extra miljarden voor nog meer van deze wapens moeten uitgeven, hoeven immers niet alles weten…

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Mooi weer wapens: Westerse artillerie en tanks zijn ongeschikt gebleken in de Oekraïense strijd

  1. karton zegt:

    Niet getreurd mensen, het lente-offensief vordert gestaag.
    De Oekies weren zich dapper met klabatse, knots, pijl en boog en een “goedendag”. (middeleeuws slagwapen)

    Geliked door 3 people

  2. Niek zegt:

    Niet zo vreemd als je maar 24 tanks levert die kunnen het verschil niet maken en ook voor een machinegeweer is het van toepassing dat was in Vietnam al bekend dat velen liever de kalashnikov pakte dan een m16 want die weigerde niet en schoot onder alle omstandigheden. Het westen is helemaal niet ingericht op oorlog en zou moeten weten dat zij zwak zijn. Soms vraag je jezelf wel eens af, wie adviseert die mensen? Zijn het nu zulke dombo’s of doen zij het expres en natuurlijk niet vergeten dat het om geld gaat en niet om mensenlevens ook al beweren zij van wel.

    Geliked door 2 people

    • loekie zegt:

      politiek is zo corrupt dat ze er het bedrijfsleven mee geïnfecteerd hebben om er vervolgens van te profiteren

      als het volk de overheid niet vernietigt, vernietigt de overheid het volk. dat is de laatste 3 jaar zo onomstotelijk bewezen.

      Like

  3. droevige mof zegt:

    De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba zegt het op zijn gebruikelijke schandalige manier. Er is geen alternatief voor verdere westerse financiering van Oekraïne, dat wil zeggen nog eens 61 miljard dollar, betaalbaar deze maand. Vooruit, schiet op, het is jullie oorlog, wij beschermen jullie democratie….
    https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-says-no-plan-b-unblocking-us-funding-2024-01-04/

    Like

  4. Meine zegt:

    Die oude YPR-765 zijn wel geschikt. Ook stukgeschoten, maar de Russen hadden er moeite mee, die dingen gingen 100 km/h door het veld…

    Like

  5. koddebeier zegt:

    Toys for boys, voor het merendeel geleverd door onze ‘Amerikaanse vrienden’.
    Wel kwantiteit maar geen kwaliteit !

    Like

  6. Ravian zegt:

    Wat ook een factor is dat is dat de Westerse wapens gewoon niet gemaakt zijn voor het Oekraïense terrein, en de Oekraïense manier van oorlog voeren, en dat hun gebruik en onderhoud een hoop materiaal en expertise vereisen waar de Oekies gewoon niet over beschikken.

    Zo zijn de rupsbanden van een Leopard bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor West Europees terrein, voor een mix van asfalt en harde grond dus, die beiden in Oekraïne grotendeels afwezig zijn.
    Die tanks hadden dus, alvorens naar Oekraïne gezonden te worden, van voor de lokale omstandigheden geschikte rupsbanden voorzien moeten worden, wat nooit gebeurt is, omdat die rupsbanden helemaal niet bestaan, omdat de inzet van de Leopard in dergelijk terrein nooit voorzien is.

    Met de F-16 gaan gelijkaardige problemen ontstaan, omdat de F-16 zeer schone startbanen vereist, om schade aan de motor door opgezogen vuil te voorkomen, terwijl in Rusland ontworpen gevechtsvliegtuigen, waar de Oekie luchtmacht aan gewend is, met spatborden uitgerust zijn, en kleppen systemen waardoor de motoren tijdens de start lucht van boven het vliegtuig aanzuigen, en niet van de voor/onderzijde, waardoor schone startbanen gewoon niet nodig zijn.

    En het artikel is absoluut accuraat wat het pure winstoogmerk van de Westerse defensie industrie betreft.
    Die leveren inmiddels al dertig jaar lang wapens die, naar ze dachten, toch nooit daadwerkelijk getest gingen worden.
    En de door diezelfde defensie industrie omgekochte generaals zorgden er wel voor dat de in vredestijd, en gedurende beperkte inzet, geopenbaarde gebreken uit het nieuws werden gehouden.

    Wist u bijvoorbeeld dat de luchtmacht generaal, die destijds de bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten was, die in ons parlement de F-35 faaljager de hemel in geprezen heeft, na zijn pensionering een leuk commissariaatje ($$$) bij een toeleveringsbedrijf van Lockheed Martin, de producent van die faaljager, gekregen heeft?
    Dit voor degenen die de illusie mochten zijn toegedaan dat dit soort zaken enkel buiten Nederland spelen…

    Geliked door 1 persoon

  7. loekie zegt:

    je verwachtte het in het verleden niet, maar Nederland is volgens mij het corruptste land dat god onder de zon heeft

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie