De nieuwste trend binnen de westerse mainstream media baart Zelensky grote zorgen

(Door: Andrew Korybko – Vertaling: E.J. Bron)

Het is onwaarschijnlijk dat de media de censuur eisen van Zelensky zullen nakomen. Want de beslissende verandering in het narratief van het Westen over het Oekraïne-conflict vindt niet meer op hetzelfde niveau plaats zoals dat in de afgelopen jaren het geval was.

Zelensky ziet zichzelf blijkbaar aan een heftige tegenwind blootgesteld, nadat het westerse idee in de media over het conflict in de Oekraïne – na het mislukte tegenoffensief van afgelopen zomer – beslissend veranderd is. Daarom eist hij sinds kort dat de geheime diensten de media zouden moeten censureren om datgene te bestrijden wat hij “Russische desinformatie” noemt. Dit is exact hetgeen hij volgens de officiële websites van zijn presidentiële kantoor afgelopen zondag bij de in Zweden gehouden conferentie “Maatschappij en verdediging” zei. Op een vraag van de presentator van de bijeenkomst antwoordde de Oekraïense president dat de globale informatiepolitiek in de nabije toekomst van beslissende betekenis zou zijn.

Helaas controleert Rusland nu een groot deel van de informatieruimte. En ik spreek hier niet alleen maar van de Oekraïne, maar van de sociale media overal in de geciviliseerde wereld. In Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, het Afrikaanse continent en Latijns-Amerika. Rusland investeert veel geld in verschillende media in veel landen, evenals in sociale netwerken.”

Volgens de Oekraïense president pakken de onafhankelijke media in de genoemde staten en regio´s de door propagandisten verbreide Russische narratieven op en verbreiden ze niet verder als mening, maar als realiteit. Daarom was Zelensky er van overtuigd dat een van de moeilijkste uitdagingen er op dit moment in zou bestaan om de Russische desinformatie in de wereld te bestrijden. “Het ligt aan de vakmensen, die bij de geheime dient tot aan onafhankelijke journalisten toe om de zaak te bewaken en tegemoet te treden”, zei Zelensky.

Wanneer men hetgeen hij heeft gezegd in detail analyseert, valt als eerste zijn bekentenis op dat Rusland in de hele wereld meer harten en opvattingen voor zich kon winnen dan het Westen, zelfs in zijn eigen land. Zijn verwijzing naar de zogenaamde “controle van het groot deel van de informatieruimte” in de Oekraïne is waarschijnlijk een toespeling op hetgeen waarvoor hij eind november m.b.t. de zogenaamde plannen ter enscenering van een “derde Maidan” gewaarschuwd had. In werkelijkheid probeerde Zelensky echter slechts komend protesten van zijn rivalen van tevoren in diskrediet te brengen.

Opmerkelijk is bovendien het opvallende weglaten van Azië uit de door hem “geciviliseerd” genoemde wereld. Zelensky is er waarschijnlijk woedend over dat zwaargewichten zoals China, India, Saoedi-Arabië, en Turkije geweigerd hebben hun objectieve nationale belangen op te offeren door de anti-Russische sancties van het Westen te volgen. Maar ook geen Afrikaans of Latijns-Amerikaans land is deze sancties nagekomen. Daarentegen heeft de Oekraïne in de afgelopen tijd diplomatieke initiatieven in deze delen van de wereld ondernomen, zodat hij ze niet als “ongeciviliseerd” wilde belasteren.

In het verdere verloop wekte Zelensky de indruk dat Rusland meer geld in zijn zogenaamde operaties in het buitenland geïnvesteerd heeft, om daar de meningen te beïnvloeden, dan alle andere globale spelers. Een feit is echter dat het Amerikaanse agentschap voor globale media vorig jaar $ 840 miljoen aan subsidies heeft gekregen, terwijl bijvoorbeeld RT slechts $ 288 miljoen van de Russische staat kreeg – gemeten aan de huidige wisselkoers. Het eerste staat op pagina 68 van het bericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ter rechtvaardiging van de begroting voor het jaar 2023. Terwijl het tweede feit uit een bericht afkomstig is van een anti-Russische website, waarin de financiering van mediale en communicatieve inspanningen van de Russische staat werd geanalyseerd.

Een ander punt is dat de Oekraïense staatschef het multipolaire wereldbeeld, dat de tijdgeest van ons tijdperk vormt, vermengt met de zogenaamde “Russische propaganda”. Daarbij gaat het om een gebruikelijke narratieve tactiek, waarmee een globale systeemverandering in diskrediet gebracht moet worden. Hoewel het tegenwoordig veel moeilijker is geworden om deze tactiek door te drukken, nadat zelfs de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, dit proces afgelopen zomer officieel heeft erkend. Zonder het te willen, vertrouwde Guterres op de observaties van Ruslandvriendelijke experts, en maakte daarmee Zelensky boos.

Tenslotte eiste de Oekraïense president dat de geheime diensten de media zouden moeten bewaken en censureren, omdat het globale Zuiden en een toenemend aantal mensen in het Westen – en zelfs in de Oekraïne – het multipolaire paradigma begroeten. Een paradigma, dat door Rusland vertegenwoordigd wordt, hoewel de VS wezenlijk meer moeite in de globale meningsbeïnvloeding investeren. De weldoeners van Zelensky doen dit in grote omvang, maar in werkelijkheid is het aan deze inspanningen te danken dat het westerse narratief over het Oekraïne-conflict, na het mislukte tegenoffensief van afgelopen zomer, beslissend veranderd is.

Zelensky lijkt nog niet gemerkt te hebben dat hij zijn weldoeners geërgerd heeft. Hoewel een expert van de invloedrijke denktank American Council er vorige maand in een artikel voor “Politico” toe opriep dat Zelensky zo snel mogelijk een “regering van nationale eenheid” zou moeten vormen om effectief te kunnen handelen bij het overmeesteren van de toenemende verscherping van binnenlandse problemen. De pogingen van de westerse media om een wapenstilstand als overwinning voor de Oekraïne neer te zetten – evenals de daaropvolgende vredesgesprekken met Rusland –, hebben tot doel om aan Zelensky de boodschap door te geven dat het tijd wordt om compromissen aan te gaan.

Wat het geheel nog erger maakt, is de kop: “De ´New York Times´ heeft zojuist het door de staat gefinancierde nieuwsprogramma van de Oekraïne in diskrediet gebracht.” Deze was gepubliceerd, voordat Zelensky aanduidde dat iedereen in de wereld, die zijn Messiaanse waanidee van de maximale zege over Rusland niet ondersteunt, door de propaganda van Rusland beïnvloed zou zijn. De realiteit echter is dat hij diegene is die zulke propaganda verbreidt. En dat zelfs een van de meest vooraanstaande media van zijn westerse weldoeners hem moest zeggen dat hij zou moeten ophouden met deze propaganda wanneer hij het laatste restje geloofwaardigheid dat hij nog heeft, wil redden.

Tegen deze achtergrond zal zijn eis dat de geheime diensten de media zouden moeten censureren, niet nagekomen worden. De beslissende verschuiving in de berichtgeving over het conflict in de Oekraïne zou hebben kunnen plaatsvinden zonder dat de in de schaduw agerende gemeenschap van de geheime diensten erbij betrokken geweest zou zijn. Dat betekent niet dat men niet nog krachtiger tegen de gemeenschap van de alternatieve media zal optreden, maar alleen dat wat e rook gedaan wordt, het niets aan de nieuwste trend binnen de media van de mainstream zal veranderen. En dat baart Zelensky grote zorgen.

Bron:
rt.de
Door: Andrew Korybko

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op De nieuwste trend binnen de westerse mainstream media baart Zelensky grote zorgen

  1. Julia zegt:

    Wat mij grote zorgen baart is dat de corrupte oorlogsmisdadiger Zelensky nog niet voor een internationaal tribunaal is gedaagd.

    Geliked door 4 people

  2. Wolf zegt:

    Die gek moet opgehangen worden zonder proces, net als die Saddam, Hoessein .

    Geliked door 1 persoon

    • bobzelf zegt:

      ZO IK KEN U NIET MAAR U ZIT ER DUS ALLEJEZUS

      VER EN DOM NAAST MET UW HERSENDODE OPMERKING ..

      ONGELOFELIJK . WAT DACHT U ??

      IK ROEP OOK EFFE WAT . SCHIJNT LEUK TE ZIJN BIJ E.J. BRON

      TERINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

      U BENT ZO’N KENNER DIE 9/11 . USA DEMOLITION DAG

      OP ZIJN NAAM WIL SCHRIJVEN …SADAM .. HE DID IT ???

      EN DE NUCLIARE WAPENS VAN DE

      WAR ON TERROR “” ER OOK ZACHIES ACHTERAAN ??

      MIJN HEMEL MAG IK U EEN LUL VINDEN ??

      JA DAT MAG IK …

      ZE HEBBEN GODVRDOMME NOG GEEN ROTJE GEVONDEN

      JE USA MASSAMOORDENAARS. TERINGGGGGGG

      WEL ONTZETTEND VEEL GOUD INGELADEN EN MEEGENOMEN

      EEN PAAR MILJOEN MENSEN DOOD GEBOMBARDEERD

      Op 17 januari 1991 vielen 29 landen, waaronder ook België en enkele Arabische landen, Irak binnen. Doel: het Iraakse leger verdrijven uit Koeweit, nadat het in augustus 1990 Koeweit was binnengevallen.

      In 43 dagen voerde de internationale coalitie 100.000 luchtbombardementen uit,
      vuurde ze 450 Tomahawk-raketten af

      en dropte ze 265.000 bommen.

      Een groot deel van de sociale en economische infrastructuur van Irak werd vernietigd. Het land werd voor aanzienlijke tijd teruggeworpen naar het pre-industriële tijdperk.

      EN DAT DOOR EEN LAND DAT GEWOON OVERAL MEE WEG KOMEMND 219 OORLOGEN GESTART IS !!! SNAPPIE ??

      OMDAT DE USA ZO GOED ALS NIEUWE PASPOORTEN HAD GEVONDEN

      UIT SAOEDI ARABIE.

      EN DAN VAL JE IRAK BINNEN

      ER RIEP IEMAND DAN VROEGUHH… DAT IS LOGIESSSSSS

      HALLO JOPI CRUYFF

      ER ZIJN DAGEN DAT JE HIER DE HERSENDODEN OP 2 HANDEN NIET MEER KAN TELLEN

      DIT IS ZO’N DAG .

      BOBBBBBB

      OOM BOB JA ROEPT U MAAR HOOR

      Geliked door 3 people

  3. Henk der Niederländer zegt:

    Het begon in 2014 en tot op de dag van vandaag niet geeindigd.
    De Donbas in woord en beeld.

    https://rumble.com/v46ff6z-how-ukraine-attacked-donbass.html

    Geliked door 2 people

  4. Sobieski zegt:

    Aldus sprak Zelenski:
    “Helaas controleert Rusland nu een groot deel van de informatieruimte. En ik spreek hier niet alleen maar van de Oekraïne, maar van de sociale media overal in de geciviliseerde wereld. In Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, het Afrikaanse continent en Latijns-Amerika. Rusland investeert veel geld in verschillende media in veel landen, evenals in sociale netwerken.”
    Dat Rusland de informatieruimte controleert is nieuw voor mij. Het gehele westerse mediaslandschap put zich al jaren uit in een haat tegen”de” Russen die aan de duisterste perioden uit de westerse geschiedenis doet denken.
    En volgens die clown op hoge hakken hoort Afrika dus bij de “geciviliseerde” wereld, maar Rusland niet. Ik zou zeggen, laat hem dan maar eens een reis naar het zwarte continent maken. Dan kan hij daar van de “civilisatie” genieten die hij in de oostelijke regio’s van zijn eigen land toch oh zo schijnt te missen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie