Frans historicus Emmanuel Todd over het verdwijnen van de VS: “Het beste wat Europa kan overkomen”

(Vertaling: E.J. Bron)

De gerenommeerde Franse historicus Emmanuel Todd (foto) heeft voor de VS opnieuw hun afzienbare verlaten van het podium van de wereldpolitiek voorspeld. Hij is ervan overtuigd dat dientengevolge de westerse hegemonie überhaupt ten einde is – wat voor Europa alleen maar van voordeel zou kunnen zijn. In een interview met de Franse nieuwszender BFMTV zei Todd vorige week: “Het beste wat Europa kan overkomen, is het verdwijnen van de Verenigde Staten.”

Todd, die in 1976 al het einde van de USSR had voorspeld, is op dit moment weer vaker actueel, omdat hij onlangs een nieuw boek heeft gepresenteerd: “La Défaite de l´Occident” (“DE nederlaag van het Westen”). Daarin vertegenwoordigt hij de these dat de NAVO het conflict in de Oekraïne al verloren heeft, en beweert dat de nederlaag uiteindelijk tot een verzoening van Rusland met Europa en een hernieuwde toenadering tot Duitsland zou leiden. Dit zou echter tegenstrijdig zijn aan de belangen van Washington.

In zijn nieuwe boek bekritiseert Todd “de botte houding van het Westen tegenover Rusland” en roept in herinnering dat “de verhindering van een toenadering tussen Duitsland en Rusland een van de doelen van de VS was.”

Inmiddels zou de Europese invloed op de internationale politiek zijn afgenomen, aldus Todd. De neergang van de Verenigde Staten zou onvermijdelijk zijn. De VS zouden “verzonken zijn in het nihilisme”, ze zouden een “globale supermacht” in neergang zijn en een “verzwakte oorlogsindustrie” hebben.

Dat de Europeanen zich in het kader van het Oekraïne-conflict tegenover Rusland opgesteld zouden hebben, zou hun eigen handels- en energiebelangen schaden, aldus Todd verder. Maar ook over Frankrijk is de Franse historicus niet positief gestemd. Eigenlijk “bestaat Frankrijk helemaal niet meer, omdat het met de Verenigde Staten verbonden is en door de NAVO gecontroleerd wordt.”

De neergang van Europa zou ermee te verklaren zijn dat de Europeanen “het element van de onvrijwillige vazal accepteren.” De trans-Atalantici zouden als het ware lijden “onder het politieke Stockholm-syndroom”.

Todd besteedde in 2001 al een gedenkschrift aan de VS, dat veel aandacht kreeg. Als schrijver maakte hij vooral naam met vragen over de bevolkingsontwikkeling in vergelijkend en historisch perspectief.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Frans historicus Emmanuel Todd over het verdwijnen van de VS: “Het beste wat Europa kan overkomen”

  1. karton zegt:

    Ik vermoed dat deze Franse historicus een leidersrol voor Frankrijk in ‘t verschiet ziet.
    Er zijnmaar enkele “Fransen” die ik vertrouw : dhr. @ delamontagne én Marine le Pen.

    Geliked door 5 people

    • delamontagne zegt:

      Ja grappig, dat wel,”enkele Fransen”…… Maar ik ben na al die jaren nog steeds NL’er [ d.w.z. ik heb nog steeds een NL paspoort ], verder doet ’t me niets hoewel ik niet kan begrijpen dat ’t merendeel van de NL’ers lijdzaam toekijkt hoe hun land naar de gallemiezen gaat.
      Ik bedoel naar al-lahh= de WREDE.

      Geliked door 4 people

    • Blaffertje zegt:

      Moi aussi mon cher.😘

      Geliked door 3 people

  2. BosscheBol zegt:

    Zeer goed artikel. Alleen: voor de hernieuwde toenadering tussen Rusland en Duitsland (Europa) zal er toch eerst een andere regering in Duitsland (Europa) moeten komen. De oorlogshitsers/ klimaatgekken/ mohammedanenknuffelaars/ gendergekken die er nu zitten willen helemaal geen toenadering en zijn volledig geconcentreerd op hun eigen krankzinnigheden.

    Geliked door 6 people

  3. bobzelf zegt:

    maar ?????

    DAT FENOMENALE KUT DANWEL PLEURIS WESTEN BLIJFT WEL STOKEN ..

    EN STOKEN . EN STOKEN EN STOKEN ..

    EN ZE HEBBEN NIETS . GEEN TANKS. GEEN RAKETTEN

    JA DE BEKENDE KRUIWAGEN MET HOOIVORK …….

    WAT ZE WEL HEBBEN STAATSSCHULDEN WAAR NIET OVERHEEN TE KIJKEN IS

    WHAHAHAHAHA

    Admiraal Rob Bauer, hoofd van de militaire commissie van de NAVO, vroeg de burgers van de westerse samenlevingen om zich voor te bereiden op een totale oorlog met Rusland binnen de komende 20 jaar!
    Deze uitspraken werden ondersteund door de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius, die, zich beroepend op rapporten van analisten, stelde dat een oorlog met Rusland elk moment kan plaatsvinden in de komende 5 tot 8 jaar en dat Duitsland zich daarop moet voorbereiden.
    Een recent rapport in de Duitse krant Bild, dat zich baseert op geheime documenten van het Duitse leger, “voorzag” een oorlog tussen de NAVO en Rusland tegen de zomer van 2025.
    Rusland ontkent al deze theorieën die gevaarlijk zijn voor de mensheid, maar zegt dat het klaar staat om te reageren en te antwoorden op elke agressieve actie van het Westen.
    Als dit gebeurt, zal het conflict niet conventioneel zijn, misschien zal het zo beginnen, maar het zal thermonucleair worden. Een dergelijk conflict kan maar liefst 90% van de wereldbevolking uitroeien en de overlevenden zouden wensen dat ze bij de doden hoorden.
    Het feit dat het Westen aan zulke scenario’s werkt, laat zien dat er iets helemaal niet goed gaat in de sportieve machtscentra.
    Bovendien is het een gegeven dat China in een totale oorlog tussen Rusland en de NAVO aan de kant van de Russen zal staan, om de eenvoudige reden dat als Moskou verslagen wordt (en niet alleen tegenover de VS maar tegenover het hele Westen komt te staan), Peking de volgende in de rij zal zijn.
    “Hoewel de strijdkrachten voorbereid zijn op het uitbreken van een dergelijke oorlog, moeten de burgers ook voorbereid zijn op een conflict dat een radicale verandering in hun leven zou vereisen.
    Grote aantallen burgers zouden gemobiliseerd moeten worden als de oorlog uitbreekt en regeringen zouden systemen moeten opzetten om het proces in goede banen te leiden,” betoogde Bauer na de bijeenkomst van NAVO-verdedigingsleiders in Brussel, volgens een bericht in de Britse krant The Telegraph.
    “We moeten ons realiseren dat vrede niet vanzelfsprekend is.
    En daarom bereiden wij NAVO-machten ons voor op een conflict met Rusland. Maar het debat is veel breder.
    Het gaat ook over de industriële basis, maar ook over de mensen die moeten begrijpen dat ze een rol te spelen hebben.”
    Bauer prees zelfs Zweden, dat al zijn burgers heeft gevraagd zich voor te bereiden op oorlog voordat het land formeel lid wordt van de NAVO.
    De stap van Stockholm, die eerder deze maand werd aangekondigd, heeft naar verluidt geleid tot een toename van het aantal vrijwilligers voor de civiele verdedigingsorganisatie van het land en een stijging van de verkoop van zaklampen en radio’s op batterijen.
    “Dat is waar het begint. Het besef dat het niet allemaal gepland is en dat het de komende twintig jaar niet zo zal zijn,” zegt Bauer.
    NAVO-functionarissen maken zich steeds meer zorgen dat overheden en particuliere wapenproducenten achterop raken met de productie van wapensystemen.
    Westerse wapen- en munitievoorraden zijn uitgeput door het conflict in Oekraïne en het zal jaren duren om ze aan te vullen als het huidige productietempo aanhoudt.
    Ondertussen heeft Rusland zijn militaire uitgaven verdrievoudigd tot 40% van het totale nationale budget, terwijl het zijn productielijnen drastisch heeft versneld.
    “We moeten over de hele linie beter voorbereid zijn.
    We hebben een systeem nodig om meer mensen te vinden als er een oorlog is, of die nu plaatsvindt of niet. Dan praten we over dienstplicht, reserve of indiensttreding.
    “We moeten terug naar een industriële basis die snel genoeg wapens en munitie kan produceren om een conflict in stand te houden als we erbij betrokken raken,” zei Bauer.
    Ondanks Bauers uitspraken verzetten steeds meer westerse landen zich tegen verdere hulp aan Oekraïne of komen ze hun verplichtingen om wapens en munitie aan Kiev te leveren niet na, zoals gebeurde toen de EU er niet in slaagde Kiev een miljoen 155 mm artilleriegranaten te leveren.
    De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius, die als eerste toegaf dat de EU niet in staat was om Oekraïne 1 miljoen granaten te leveren, stelde dat er in de komende vijf tot acht jaar oorlog met Rusland zou kunnen uitbreken en dat Duitsland zich op een dergelijk scenario zou moeten voorbereiden.
    Pistorius stelde zelfs dat Duitsland zich niet kan mengen in de kwestie van wapenleveranties aan Oekraïne omdat het eerst aan zijn eigen veiligheid moet denken.
    In een interview met Der Tagesspiegel stelde Pistorius, die werd gevraagd om commentaar te geven op het verzoek van de geallieerden om meer tanks aan Oekraïne te leveren, dat Duitsland ook aan zijn eigen veiligheid moet denken.
    “We kunnen niet all-in gaan, zoals sommigen eisen.
    Anders zijn we zelf weerloos,” benadrukte Pistorius, verwijzend naar Kievs verzoek om de levering van lange-afstands Taurus raketten, en hij zei dat dit tot nu toe “geen optie” was voor Berlijn.

    IK HOOP VOOR U . DAT PUTIN 88 WORDT .

    WANT IK DENK NIET DT ZIJN OPVOLGERS OOK ZO ZULLEN DENKEN ….

    HUGGIE BOB VLADYBOB

    Geliked door 4 people

  4. stradivotsi zegt:

    Tja, en wat zo meer aan het verhaal. Maar de man heeft een goed punt
    in dat. Echter ik laat mij zelf niet meer uit over wat aan bedenkelijke
    geschieds-vervalsheid al gechreven was en de indoctrine hoogtij viere.

    Geliked door 1 persoon

  5. Wolf zegt:

    Prachtig mooi als dit uit zou komen. Weg met die eurofielen en hun wereldvreemde bubbeltjes.

    Geliked door 1 persoon

  6. karton zegt:

    Nou moeten we ons opeens voorbereiden op een oorlog met Rusland.
    Dat was óók al zo toen ik in mil.dienst was (‘61/4).
    Lag ik gvd in de bittere kou aan de grens met de DDR die Oost-Duitsers en Russen af te luisteren…… nóóit een oorlog gezien.
    Vorig jaat : Putin is zeer ernstig ziek mensen, over een half jaar is toe dood !
    Ik laat door figuren als die z.g. Admiraal Rob Bauer niks wijsmaken.
    Zodra ik zal horen dat het koninklijk gespuis met koffers vol geld/sieraden enz. per vliegtuig is vertrokken met onbekende bestemming, ja dan, dan ga ik me zorgen maken.

    Geliked door 5 people

    • boorzalf zegt:

      Lichting 61/4 ouwe hap dus.🤣🤣👍

      Geliked door 2 people

      • karton zegt:

        @ boorzalf op 20-1-2024 om 08.05 u.
        Ja ja, zeg maar : zeer ouwe hap.
        Opgekomen aug. ’61 in Ossendrecht, daarna opleiding Ede en tot einde dienst in Gorinchem, afluisterpost.

        Geliked door 2 people

    • delamontagne zegt:

      “………voorbereiden op een oorlog met Rusland………”
      Nou dat was al vanaf begin jaren 50 zo en dat mag nie veranderen, de ANGST VOOR DE RUSSEN ( opdracht van de overkant Atlantic…)
      Ik moest zover ik me herinner [ dat jullie dat allemaal nog precies weten, = nota-bene meer dan 3-kwart eeuw geleden.] opkomen 1959.
      Kreeg wel 3x uitstel, werd later AFSTEL, = dus nooit in mili-dienst geweest, omdat ik wegging uit NL.
      Maar toen was mijn reden, je kon naar Nieuw Guinea worden uitgezonden om de [ toekomstige ] nieuwe Nederlanders tegen Indonesië te gaan beschermen.
      “nieuwe NL’ers ! 1 ! ”

      Geliked door 4 people

      • karton zegt:

        @ delamontagne op 20-1-2024 om 12.03 u.
        Opkomen in 1959 ? Potverdorie heer @ dela enz. das pas ouwe hap 😂👍.
        Maar wel een prachtige foto !
        De twee negers a.d. zijkanten dragen trouwens wel, heel keurig, beide ook een witte stropdas..
        De middelste neger lijkt me een échte “rakker”, hij draagt de langste peniskoker, maar hij zou natuurlijk ook een ongelooflijke snoever kunnen zijn.

        Geliked door 3 people

    • Blaffertje zegt:

      @karton zegt:
      20 januari 2024 om 19:15

      Oui oui mon petit.
      Madame bløf bløf bluft wel eens wat 🤣

      Geliked door 1 persoon

  7. scherpschutter1943 zegt:

    Mooie verhalen van Karton en delamontagne. Zou mijn verhaal naadloos bij passen, militaire dienstplicht, lichting 62.1 cubacrisis, oorlogsdreiging, la courtine, oefening op oorlogssterkte met volle munitietreinen op het franse spoorwegemplacement, vanwege de russische dreiging. We zouden zo door kunnen rijden naar onze plaats aan het front, het westduitse kassel, de opstelling van de 1e divisie 7 december, tegenover de vijand, toen een mix van DDR/Poolse troepen met de russen op de achtergrond. In geval van oorlog was mijn overlevingstijd precies 1.5 minuut, dit vanwege de neutronenbom, die alle mensen zou doden maar niet het materieel. Ik was toen 19 jaar waar ik het nu over heb. Het gevolg is geweest dat ik tot nu nooit een gevoel van veiligheid heb gekend, alleen een soort van “het kan elk moment gebeuren”. Mijn ervaringen van toen zijn er mede de oorzaak van dat ik met ingekankerd wantrouwen alles bekijk wat de regering, de ambtenarij, over mij. maar zonder mij, bekokstoofd. Vandaar mijn credo”De staat is je ergste vijand”. Nog een kleine toevoeging. Als baby lag ik in het coolsingelziekenhuis in rotterdam met hongeroedeem. Woonde in een bovenwoning in Rotterdam,charlois, die helemaal kapot geschud was door de duitse bombardementen op het vliegveld waalhaven. Als kind sliep ik op de zolder waar de dakpannen zo verrot waren dat je in het maanlicht de ijskristallen op je bed zag vallen. De enigste verwarming was een potkachel in de huiskamer die elke dag opnieuw aangestoken moest worden met kachelhoutjes. Als kind was het mijn taak om kachelhoutjes te hakken en kolen te scheppen. Ook warm water halen voor de was bij de waterstoker om de hoek. (een waterstoker was een winkelier die heet water verkocht per emmer). Conclusie. Alle kinderen in mijn buurt ondergingen hetzelfde lot. Wij waren gehard tegen alles, Altijd kou, onvoldoende kleding, schoeisel, geen honger maar toch, eenzijdig voedsel. Aan alles gebrek. Verder helemaal niets.
    In mijn militaire dienstplichttijd werd ik, kwam ik later pas achter , als soldaat opgeleid volgens ss.methoden.. Ook weer kou, net voldoende eten om te overleven, geen bezittingen, enz het oude liedje. Wel veel kameraden , door dik en dun. Had je geen geld, je kreeg het van je makkers. Wij waren als broeders, familie. Die band deed ons overleven. Helaas zijn de meesten van mijn lichting overleden. Met de nu nog levende kameraden heb ik nog steeds contact en een goede band. Dat is de reden waarom ik met verbijstering kijk naar de getatoueerde mietjes van nu, zowel jongens als meisjes. Ik denk dat mijn opvoeding in deze wereld betere mensen voortbracht dan de weekdieren van nu. Bij 1 scheet hebben ze ptss en krijgen psychiatrische behandeling en schadevergoeding. Conclusie, er is geen recht op geluk, voorspoed, liefde of anderszins. Als je wat wil, moet je er voor gaan, er voor vechten , je best doen . Niets voor niets. Mijn verwachting voor de toekomst, 1 wens, dat al mijn kinderen mij mogen overleven. Heb k niet voor niets geleefd. Heb ik het leven doorgegeven.

    Geliked door 4 people

    • delamontagne zegt:

      Prachtig beschreven en ik denk dat die “getatoueerde mietjes van nu” er totaal niks van begrijpen/geloven.
      Waterstoker !, ja en je had toen ook badhuizen waar de mensen konden douchen. Badkamers waren er alleen voor de elite.
      De oorlog hebben wij, ouders en kinderen niet meegemaakt want kwamen in 1950 terug uit de koloniën.
      Ik herinner me dat m’n ouders ’t verschrikkelijk vonden in NL toen.
      “Aan alles gebrek”! ! , ja en er waren ook nog, zelfs levensmiddelen, die op de bon waren.
      Die bonnen kregen gezinnen om bepaalde etenswaren te kopen en moest je zo’n bon inleveren in de winkel.
      En in de binnenstad Rotterdam liepen m’n ouders te zoeken waar voormalige straten/gebouwen waren.
      Het was een grote kale vlakte.
      Maar als ik dan nu aan de toestand in de wereld denk………………vind ik niet erg oud te zijn.

      Geliked door 5 people

    • karton zegt:

      @ scherpschutter1943 op 20-1-2024 om 17.11 u.
      Ja ja Schutter, dát waren nog eens tijden (grapje).
      Ik zou er, net als heel veel andere Bronners, prachtige verhalen over kunnen schrijven maar ……. daar is deze site eigenlijk niet voor.
      Dus, ouwe stomp 😂, hou je taai !!

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie