Militair expert Sönke Neitzel geeft de Bundeswehr een vernietigend getuigschrift: “Een voltooide karikatuur van de Duitse bureaucratie”

(Vertaling: E.J. Bron)

Bijna twee jaar nadat de Duitse regering met een speciaal vermogen van € 100 miljard aanspoorde tot de modernisering van de Bundeswehr, is het nog steeds pover gesteld met het leger. Dat betreft niet alleen de uitrusting met voldoende en functionerend materieel, maar ook de gevechtssterkte en de professionaliteit.

Daarover maakte de militaire historicus prof. Sönke Neitzel nu in de talkshow “Phoenix-Ronde” schokkende details bekend. Hij wees er in dit verband op dat de Russische strijdkrachten na bijna twee jaar oorlog veel gevechtservaring verzameld zouden hebben en dat de Russische economie met succes overgeschakeld zou zijn naar oorlogsproductie, wat voor aanzienlijke bevoorrading van de strijdkrachten zou zorgen. Dat tempo zou het Westen niet kunnen bijhouden, onderstreepte Neitzel, die – wat op dit moment min of meer verplicht is – waarschuwde voor de mogelijkheid van een Russische aanval op NAVO-landen zodra de oorlog in de Oekraïne gewonnen zou zijn. Wanneer de Bundeswehr bijvoorbeeld al in 2025 de NAVO-partner Litouwen zou moeten verdedigen, dan zou ze “blank” zijn, zei de expert.

Daarna ruimde Neitzel met de gebruikelijke Rusland-stereotypes van de westerse berichtgeving op en sprak duidelijke taal: “We zien dat Rusland deze oorlog niet verloren heeft. Dat het Oekraïense tegenoffensief geen succes was. We zien dat Rusland, in ieder geval volgens de officiële cijfers, 6% van het bruto binnenlands product en ongeveer 30% van de begroting in bewapening investeert. We zien dat de sancties de Russische economie niet wurgen.” De tankproductie en de productie van artilleriemunitie zou “enorme gestegen” zijn. Hier zou Rusland Europa duidelijk achter zich laten.

Wanneer Rusland de oorlog in de Oekraïne zou winnen, dan zou Duitsland op een mogelijke ernstige situatie voorbereid moeten zijn. Dat zou problematisch zijn: “Want men kan een leger dat toegerust is voor de oorlog niet als een konijn uit de hoed toveren.”

Zo zou Duitsland de NAVO weliswaar beloofd hebben om tot 2025 een parate legerdivisie te hebben, maar: “Deze divisie zal niet klaar zijn, en ze kan ook niet vechten, omdat ze helemaal geen munitie heeft”, verklaarde Neitzel. Het miljardenbudget zou misleidend zijn. Het zou er op aankomen wat het leger kan presteren en welke vaardigheden het heeft. Zo zou het op dit moment praktisch onmogelijk zijn om de Baltische partnerstaat tegen Poetin te verdedigen. Het Duitse leger “zou geen drones hebben, het heeft geen drone-afweer, het heeft geen helikopterafweer”, zei Neitzel. “Men kan eigenlijk met een goed geweten deze divisie helemaal niet het bevel tot actie geven, omdat deze mensen dood zouden zijn. En dat weten ze ook.” Daarover zou echter niet openlijk gesproken worden.

De Bundeswehr zou daarom ook zo “blank” zijn, omdat grote hoeveelheden uitrusting en munitie aan de Oekraïne geleverd werden. “We hebben 18 Leopard-tanks afgestaan en exact 18 weer besteld. En niet 50 of 100.” De strijdkrachten zouden “een voltooide karikatuur van de Duitse bureaucratie” zijn, oordeelt Neitzel.

Vanuit zijn zienswijze zou het een “herculesarbeid” zijn om de effectiviteit van het leger op te voeren en het toegerust te maken voor de oorlog. De Bundeswehr zou zich 30 jaar lang op “compleet andere scenario´s” voorbereid hebben. Nu zou men praktisch voor een “nieuwe oprichting” staan.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Militair expert Sönke Neitzel geeft de Bundeswehr een vernietigend getuigschrift: “Een voltooide karikatuur van de Duitse bureaucratie”

  1. Niek zegt:

    Nog al logisch al smijt je 100 miljard tegenaan, het gaat niet lukken. Het begint al met de staal productie en daarna de energie, vervolgens de rest van de stroperige keten die zij zelf hebben gecreëerd en komt daarna de bureaucratie om de hoek kijken van controle. De eerste fabriek moet nog gebouwd worden om dit te realiseren, het is allemaal holle retoriek en geef het maar toe, Europa is een tandeloze tijger met een grote bek en hopeloos verdeeld, tot niets in staat. Als je een tank of oorlogsmaterieel energie neutraal en groen geproduceerd moet worden dan komt hij er niet en dit is precies wat er aan de EU mankeerd op alle vlakken van natuur beleidsterreinen tot boeren en vissers, een marxistische puinhoop en tot niets in staat, dat is de samenvatting.

    Geliked door 3 people

  2. droevige mof zegt:

    Mijn aloude vriend, een gepensioneerde luitenant-kolonel (Oberstleutnant) bij de Bundeswehr, legde me de gevechtsmissie van de Bundeswehr als volgt uit: De vijand afleiden totdat de juiste soldaten arriveren.
    Dat is de grappig geformuleerde waarheid. Hij wanhoopte eraan.

    Geliked door 2 people

    • karton zegt:

      @ dr.mof op 14-2-2024 om 11.16 u.
      Weet je ook van welk bouwjaar die Oberleutnant is ?
      Behoorde hij nog tot de aloude “Eisenfresser” ? (eigen vertaling !)

      Like

      • droevige mof zegt:

        Hij is absoluut geen ijzervreter, anders zou hij geen vriend van me zijn. Hij behoord tot de naoorlogse generatie die echt iets nieuws en beters wilde doen, maar uiteindelijk faalde. Er is trouwens een zeker verschil tussen Oberleutnant en Oberstleutnant (eerste-luitenant en luitenant-kolonel), maar dat heeft me nooit geïnteresseerd.

        Like

    • Ravian zegt:

      Yep, dat is de oude NAVO doctrine.

      In het geval van een derde wereldoorlog moest de Bundeswehr, tezamen met de in West Europa aanwezige legers van de bondgenoten, de Russische opmars lang genoeg vertragen om het Amerikaanse leger van Amerika naar Europa te verplaatsen.
      De naam voor die geplande operatie was “REFORGER” (Reinforce Germany), en die operatie is momenteel op twee punten niet meer uitvoerbaar.

      Ten eerste hebben de in Europa aanwezige NAVO strijdkrachten niet meer de capaciteit om het Russische leger lang genoeg tegen te houden, dat leger gaat gewoon in Rotterdam en Antwerpen wezen voordat het Amerikaanse leger hier kan zijn.
      En ten tweede gaat dat Amerikaanse leger helemaal niet komen, omdat het de Atlantische oceaan niet zal kunnen oversteken.

      REFORGER kan namelijk enkel uitgevoerd worden als de NAVO de noordelijk Atlantische Oceaan controleert, en ook dat kan de NAVO inmiddels niet meer.
      En dan druk ik mij nog voorzichtig uit, want de NAVO marines zijn inmiddels totaal weerloos tegen met hypersonisch wapens uitgeruste Russische maritieme bommenwerpers.

      De NAVO speelt dus gewoon bluf poker, met een verliezende hand, terwijl de Russen weten dat ze over de winnende kaarten beschikken.
      De enige ‘troefkaart’ waar de NAVO nog over beschikt is haar nucleaire arsenaal, en ook dat is een zwakke kaart, omdat de Russen de NAVO ook op dat vlak zwaar overtroeven.

      De Russen zijn echter niet van plan om de wereld in een radioactieve woestenij te veranderen, ook al gaan zij zo’n oorlog zelf waarschijnlijk overleven.
      Ze zijn er dus vooral op gebrand om te voorkomen dat in het Westen de een of de andere debiel, waar er hier genoeg van aanwezig zijn, op de rode knop drukt.

      Like

  3. s zegt:

    Rusland wordt goed geleid, heeft helemaal geen plannen om gebied buiten Rusland in te lijven.
    Dat blijkt duidelijk uit de pas op de plaats nadat de VOORMALIGE!! Russische provincies onder bescherming zijn genomen, nadat deze willekeurig beschoten werden vanuit west Ucraine.
    Deze provincies werden tijdens de Sovjet uni bij Ucraine gevoegd door Croetshof, een Ucrainer in de Sovjet regering.
    Het Russische doel is bereikt: de provincies redelijk veilig en Ucraine kan onder schot gehouden worden.
    Putin heeft meermaals aangeboden tot vredes onderhandelingen.

    Putin laat ook duidelijk (zonder woorden) merken welke bezoekers hij vertouwt en welke niet.
    De vertrouwde zitten met hem te babbelen en koffie te drinken aan een klein tafeltje.
    De minder welkome zitten helemaal aan het andere eind van die enorme ovale tafel, een duidelijk signaal zonder woorden!!

    Rusland is ook duidelijk NIET op oorlog uit.
    Wanneer je vrede wil dien je jezelf te bewapenen, sterker dan de vijand, dat zorgt ervoor dat die wel uitkijkt voor hij aanvalt. En dus heb je vrede.

    Rusland heeft 3 grote oorlogen als overwinnaar beëindigd: Napoleon, de Duitse keizer en Hitler liepen alle vast in Rusland .
    De reden: meer dan genoeg terrein om de vijand in de val te laten lopen en die simpelweg dicht te klappen.

    Rusland is geen van de drie keren doorgestoten om de rest van Europa te onderwerpen.
    Dat zal ook déze keer niet gebeuren.

    Èn ze hebben de wapens om zich te opnieuw doeltreffend te verdedigen!!
    Conclusie: Wil je vrede??? zorg dan beter bewapend te zijn dan degene die aanvallen wil.
    Zo simpel is het.

    Geliked door 2 people

  4. karton zegt:

    Gelukkig hebben wij NL nog de zg. Nationale Reserve!
    “Ouwe vechtersbazen”, een soort als in Dad’s Army, de komische Engelse serie.
    Zij zijn op álles voorbereid, gaat ú maar rustig slapen !

    Geliked door 1 persoon

  5. Ravian zegt:

    “De tankproductie en de productie van artilleriemunitie zou “enorme gestegen” zijn. Hier zou Rusland Europa duidelijk achter zich laten.”

    Het grootste voordeel dat de Russische Federatie heeft is dat deze over een enorme hoeveelheid mannen van militaire leeftijd beschikt, terwijl men in het Westen voornamelijk over mietjes van militaire leeftijd beschikt, en je de mannen van militaire leeftijd in het Westen met een lampje moet zoeken.

    “Want men kan een leger dat toegerust is voor de oorlog niet als een konijn uit de hoed toveren.”

    En dit is dan waar het feitelijk allemaal om draait.
    Er is een tijd geweest dat je na het begin van een oorlog nog nieuwe wapens en legers voor die oorlog kon produceren, maar die tijd is al lang voorbij.

    Gedurende de tweede wereldoorlog werden nieuwe tank en vliegtuig typen in een half jaar tijd ontwikkeld en in massa productie genomen, en duurde het een half jaar om een soldaat op te leiden.
    En als een oorlog vijf jaar duurt dan kun je daar dus nog wat mee.
    Maar ook in de tweede wereldoorlog was het opleiden van voldoende piloten bijvoorbeeld al vaak een probleem, onder meer van wegen de duur van de opleiding.

    Tegenwoordig duurt het tien tot twintig jaar (en in het geval van de F-35 nog langer) om nieuw wapensystemen te ontwikkelen.
    En terwijl gedurende de tweede wereldoorlog de nieuwe tanks en vliegtuigen met de snelheid van personenwagens van de lopende band stroomden is het bouwen van moderne tanks en vliegtuigen een extreem dure en zeer tijdrovende klus, en voor het opleiden van het militaire personeel dat met deze geavanceerde wapens om kan gaan geld hetzelfde.

    Moraal van het verhaal is dat je tegenwoordig een oorlog grotendeels vecht met het leger dat je vóór die oorlog opgebouwd hebt, vooral als je, zo als in het Westen, je hele productie en opleiding apparaat tot op vredestijd niveau afgebroken hebt.
    Maar Westerse politici vonden en vinden dus, zolang de bommen en granaten hen niet letterlijk om de oren vliegen, elke cent voor defensie er eentje te veel.

    Inmiddels heeft het bruine spul dan in de Oekraïne de ventilator geraakt (ze hebben het er nog zelf tegen aan gegooid ook nog), en zijn ze daarna zo stompzinnig geweest om de minimale voorraden wapens en munitie die ze hadden in een reeds verloren oorlog weg te pissen.
    En nu staan ze dan in lege showrooms en winkels met bundels bankbiljetten te zwaaien, terwijl de industrie die deze showrooms en winkels van nieuwe waar moet voorzien door henzelf weg bezuinigd is.

    Wat zal ik eens zeggen…
    Weet je wat, ik denk dat ik inmiddels al wel genoeg gezegd hebt, want als je nu nog altijd niet door hebt dat we door een stelletje randdebielen bestuurd worden dan gaat alles wat ik nog meer zou kunnen zeggen ook niet meer helpen…

    Geliked door 3 people

    • Harry zegt:

      Tja ,zie je het al gebeuren ?
      Een zwerm homo’s á la Jetten , met een geweer , zo’n strontridder die zelfs op honden schiet uit angst ,
      een transgender als tankcommandant , de opperbevelhebber is een vent met tieten en een baard ,
      we zijn bij voorbaat al verloren !
      WAAR ZIJN DE ÉCHTE KERELS ?
      We zijn totaal gedégenereerd .
      Maar zelfs dán , als dat niet zo zou zijn is het uitermate stom om ruzie te zoeken met Rusland !
      WAT HEBBEN ZIJ ONS OOIT MISDAAN ?
      Hélemaal niks , laat je niet voor de gek houden , mensen !
      Amerika en de NAVO zijn niet de vredesduiven die ze ons voorhouden te zijn , de zogenaamde politieagenten van de wereld ,
      ZIJ ZIJN DE AGRESSIEVELINGEN !
      Wie is er zo stom om hén te geloven ?
      Amerika probeert alleen maar om iedereen die zijn kop beven het maaiveld uit steekt , terug de grond in te stampen om hun bodemschatten te roven !
      Het is gewoon tuig , het is niet anders !
      Ze zitten zelfs nog in Syrië , waarom ?

      Geliked door 1 persoon

  6. Bast Kievit zegt:

    Rusland wil gas deze kant op laten gaan, geen tanks. Waarom zou je je eigen inkomen vernietigen? Dom volk politici en aanverwante kneuzen.

    Like

Plaats een reactie