Victoria Nuland stapt op

(Vertaling: E.J. Bron)

Ze was een van de beslissende personen die de Oekraïne in de huidige afgrond leidden: Victoria Nuland (foto). Een ieder die zich met de Maidan-putsch heeft beziggehouden, kent haar gezicht en het beeld hoe ze koekjes uitdeelde op de Maidan. Nu lijkt haar carrière net zo ten einde te zijn als haar speelveld, de Oekraïne in zijn huidige toestand.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde mee dat Victoria Nuland “voornemens is om in de komende weken als staatssecretaris voor politieke zaken af te treden”. Nuland geldt als een van de centrale figuren van de Amerikaanse Neocons en had de putsch in de Oekraïne in het jaar 2014 beslissend mee bespoedigd. Destijds werd ze enerzijds bekend het demonstratief uitdelen van koekjes op de Maidan, anderzijds door haar bekentenissen, zoals de uitlating dat men van de kant van de VS $ 5 miljard aan deze regimewisseling zou hebben besteed. Een ander hoogtepunt in haar carrière in deze tijd was een afgeluisterd telefoongesprek tussen haar en Jeffrey Pyatt, de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Kiev, waarin ze – betrokken op de wensvoorstellingen van beide zijden van de Atlantische Oceaan m.b.t. de bezetting van de putsch-regering – zei: “Fuck the EU!”

De verklaring, die persoonlijk door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken lijkt te zijn geschreven, spreekt echter niet “alleen maar” van een aftreden, maar van “retirement”, dus het met pensioen sturen. Het schrijven zelf wekt de indruk dat het initiatief van haar persoonlijk zou zijn uitgegaan. Huldigend wordt in deze officiële aankondiging de koosnaam “Toria” van haar voornaam Victoria gebruikt. Het schrijven herinnert op veel plaatsen eerder aan een gedenkrede dan aan de aankondiging van een pensionering:

Wat Toria werkelijk buitengewoon maakt, is de gloeiende hartstocht die ze meeneemt om voor datgene te strijden waarin ze het meest gelooft: vrijheid, democratie, mensenrechten en Amerika´s voortdurende vermogen om deze waarden rondom de wereld door te geven en te bevorderen…

Maar het is Toria´s leiding in de Oekraïne, die diplomaten en studenten van de buitenlandse politiek in de komende jaren zullen studeren. Haar inspanningen waren onmisbaar om Poetins volgroeide invasie in de Oekraïne te bestrijden, een globale coalitie te smeden om zijn strategisch mislukken te garanderen en de Oekraïne te helpen toe te werken naar de dag wanneer het in staat zal zijn krachtig op eigen benen te staan – democratisch, economisch en militair.”

Victoria Nuland draagt persoonlijk medeverantwoordelijkheid voor de honderdduizenden doden in de Oekraïne, zegt deze zin inhoudelijk, want in werkelijkheid was zij de persoon die voor de putsch evenals voor de oriëntering van de Oekraïne tegen Rusland verantwoordelijk was.

Haar waarschijnlijke opvolger John Rodney Bass is een carrièrediplomaat, die de VS tot nu toe in drie landen heeft vertegenwoordigd: in Georgië van 2009 tot 2012, in Turkije van 2014 tot 2017 en in Afghanistan van 2017 tot 2020. In oktober 2017 moest hij op bevel van de Turkse president zijn post in Ankara verlaten.

Terwijl Nuland bijna bezeten was van Rusland, had Bass met deze ambities weinig te maken. In zijn werk voor Strobe Talbott, destijds staatssecretaris in het State Department, nam hij deel aan onderhandelingen in de Kosovo-oorlog en nam als stafchef van Talbott in het jaar 2000 deel aan ontwapeningsonderhandelingen met Rusland.

Nuland´s rol was o.a. daarom zo centraal, omdat ze – grotendeels via familiaire relaties – tegelijk met twee centrale denktanks van de Neocons verbonden is: enerzijds via haar man met het “Project for a New American Century” en anderzijds via haar schoondochter met het in de westerse pers graag geciteerde “Institute for the Study of War”.

De Russische senator Konstantin Dolgow becommentarieerde volgens RIA Novosti de melding van het einde van de carrière van Nuland met de woorden: “De ratten verlaten het zinkende schip.”

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Victoria Nuland stapt op

  1. droevige mof zegt:

    Het is volledig mislukt. De proxyoorlog is verloren, de westerse staten zijn verzwakt, de Amerikaanse hegemonie is verleden tijd. Zoals we allemaal weten, worden verliezen gepersonaliseerd en krijgen ze een naam. Aangezien Victoria het Latijnse woord is voor overwinning, is de naam niet geschikt. Laten we dus Toria zeggen, dat is niet zo gênant.

    Geliked door 3 people

  2. bobzelf zegt:

    vrijheid,
    democratie,
    mensenrechten
    en Amerika´s voortdurende vermogen om deze waarden
    rondom de wereld door te geven en te bevorderen…

    MAG IK EFFE ???

    WHAHAHAHA WHAHAHAHAH WHAHAHAHAHA WHAHAHAHAHAHAHA WHAHAHAHA NOU NIET 1 ERVAN WAS ZE OOIT DEEL VAN WHAHAHAHA

    HIER BEGRIJP IK HELEMAAL GEEN FLIKKER VN …???

    . Haar inspanningen waren onmisbaar om Poetins volgroeide invasie in de Oekraïne te bestrijden, ???????????? ??????????????????????????????????

    DE INVASIE WAS IN 2022 . DUS 8 JAAR NA HAAR BROODJES WHAHAHAHA

    ZE LIEP TROUWENS GEEN KOEKJES MAAR BROODJES UIT TE DELEN

    VLAK VOOR ONZE NEUS OOK DE MIJNE

    EN WAAR KAN IK ME WEL MEE INLEVEN ??

    “De ratten verlaten het zinkende schip.”

    EFFE IN GOED ROTTERDAMS . WAT EEN TERING SNOL DIE GRAFTAK

    KIJK NOG EVEN NAAR DAT BOZE DUIVELS HOOFD.

    OOM BERLUSCONI

    HIER SCHOP JE TOCH ZELFS JE HOND VANAF ??

    Geliked door 2 people

  3. grupsio zegt:

    gelukkig, nu vervolgen voor de shit die ze veroorzaakt heeft in de oekraine

    Geliked door 1 persoon

  4. Ravian zegt:

    Kutwijf…

    Geliked door 1 persoon

  5. Harry zegt:

    Mijn buurman had een pitbull met diezelfde blik , geen enkele hond was veilig voor hem !
    Zie ook wel overeenkomsten met die V.D. Wal “van ons “.
    Die heeft ook zo’n blik van : ” ik ben tot álles in staat “.

    Like

Plaats een reactie