Te “pro-Russisch” – Tsjechië praat niet meer met Slowakije

(Vertaling: E.J. Bron)

De gedifferentieerde koers van Slowakije tegenover Moskou zorgt voor spanningen tussen de regering in Praag en Bratislava. Vooral Tsjechië gedraagt zich als voorbeeldige leerling als het om de veroordeling van Moskou gaat.

De Tsjechische regering onder minister-president Petr Fiala heeft tijdens haar zitting gisteren in Praag besloten om de geplande regeringsconsultaties met het Slowaakse kabinet van minister-president Robert Fico af te zeggen. Daarmee zou men reageren op de “verzoenende retoriek” van de Slowaakse regering in Bratislava tegenover Rusland.

“Wij beschouwen enkele van haar activiteiten als problematisch”, motiveerde Fiala de stap. Het houden van de gebruikelijke ontmoetingen zou op dit moment “niet gepast” zijn, zei men verder. Fiala voegde er aan toe:

We waren het er over eens dat we het als niet gepast beschouwen om in de komende weken of maanden bilaterale consultaties met de regering van de Slowaakse Republiek te houden, zoals we die in aanmerking hebben genomen.”

Men zou er van overtuigd zijn dat het nu niet noodzakelijk zou zijn, deelde Fiala na de kabinetszitting mee en voegde er aan toe dat de Tsjechische kant de Slowaakse kant al over de stap geïnformeerd zou hebben. Fiala vulde aan:

We zijn ons van de nauwe bindingen tussen de Tsjechische en Slowaakse samenleving bewust. We zullen onze samenwerking voortzetten en zijn in de ontwikkeling van betrekkingen en projecten geïnteresseerd.”

En verder:

Het is echter niet te verdoezelen dat er bij enkele buitenlands-politieke thema´s aanzienlijke meningsverschillen bestaan. Er zijn activiteiten [van de kant van Bratislava] die wij als problematisch beschouwen.”

Als een van de redenen voor de handelwijze ziet de Tsjechische regering bijvoorbeeld dat de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Juraj Blanár, zaterdag zijn Russische collega Sergej Lavrov in het Turkse Antalya ontmoette.

Praag neemt in het Oekraïne-conflict zoals de meeste westerse EU-landen een gedecideerde positie tegen Rusland in. Fico, die pas sinds enkele maanden in functie is, vaart met Slowakije een meer gedifferentieerde koers, ongeveer gelijk aan die van Hongarije.

Robert Fico reageerde verontwaardigd op de aankondiging uit Praag. De Tsjechische regering zou besloten hebben om de Tsjechisch-Slowaakse betrekkingen alleen maar daarom in gevaar te brengen, omdat ze er in geïnteresseerd zou zijn de oorlog in de Oekraïne te ondersteunen, terwijl de Slowaakse regering openlijk van vrede zou spreken, counterde Fico gisteravond nog ion een verklaring.

Volgens de Slowaakse minister-president zal de stap van de Tsjechische regering geen invloed op de “soevereine buitenlandse politiek” van Bratislava hebben.

Fico schreef in een verklaring:

Zeer geëerde meneer de minister-president van de Tsjechische regering, meneer Fiala, de betrekkingen tussen onze burgers, de Tsjechen en de Slowaken, zijn uniek.”

Dat zou ook de geschiedenis laten zien, aldus Fico verder. De Slowaakse regering zou de zo nauwe Slowaaks-Tsjechische betrekkingen nooit blootstellen aan een bedreiging, voegde hij er aan toe.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Te “pro-Russisch” – Tsjechië praat niet meer met Slowakije

  1. de barbaar zegt:

    Laat die lul uit tsjechie de touw typus genieten…die oetlul is al miljoenen kwijt aan zijn wef likkertje zwendelensky…dus goed van slovakije om die graftak te deleten!

    Geliked door 4 people

  2. bobzelf zegt:

    NOU LATEN WE DAN DE DONDERDAH MAAR

    MET EEN DIKKE VETTE GLIKMLACH AFSLUITEN ….

    BOB WAT EEN SCHITTERENDE SPREUK WHAHAHAHA

    Geliked door 4 people

    • karton zegt:

      @ bobzelf op 7-3-2024 om 21.36 u.
      Inderdaad, een prachtige spreuk, kende ‘m nog niet !
      Wél : Alcohol is de vijand van de mens ……. heb uw vijanden lief.

      Like

  3. Andre zegt:

    Die Fiala is een geplaatste puppet want hij komt bij NATO vandaan en nu doet NATO dan via Praag miljarden pompen/witwassen naar Zelenskii wat het verdienmodel is voor NATO de EU en de elite met belastinggeld uit Nederland. Rutte en Kaag hebben er hup in 2023 zo 1 miljard wit gewassen en afgelopen maand 150 miljoen onder de noemer 155mm granaten voor Ukraine. Weer die smerige gluiperd Rutte! Daarom blijft Rutte maar zitten.

    Like

    • E.J. Bron zegt:

      Misverstand. Fiala komt niet van de NAVO. Dat is de nieuwe president Peter Pavel.

      Geliked door 1 persoon

      • Andre zegt:

        Ja klopt Fiala is premier sinds 2021 tot heden maar die Pavel is volgens Wiki president sinds 2023 de opvolger van Zeman waar allemaal rare dingen mee zijn gebeurd. Maar wat is dan het verschil tussen minister president en president?

        Like

Plaats een reactie