Ontmoeting van de “vredestichters”

Viktor Orbán en Donald Trump.

(Door: Rainer Ackermann – Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán was vrijdagavond gast van de Amerikaanse ex-president Donald Trump. De politici spraken een uur lang met elkaar in de Trump-residentie Mar-a-Lago in Palm Beach in Florida.

In de sociale media noemde Orbán het de ontmoeting van “vredestichters”. Zijn bijgevoegde verzoek was overduidelijk: “Make America great again, Mr. President!” Tot de Hongaarse delegatie behoorden minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó, Balázs Orbán, de politieke directeur van de minister-president, evenals de Hongaarse ambassadeur in de VS, Szabolcs Takács.

Vrede moet men willen

De gesprekken werden door Orbán becommentarieerd met de woorden: “We waren het er over eens dat er alleen maar vrede kan komen in het Midden-Oosten wanneer de politieke leiders van de wereld vrede willen.” Donald Trump was als president van de Verenigde Staten een man van de vrede, die respect bezat in de wereld en zodoende ook de voorwaarden voor de vrede creëerde. “Tijdens zijn presidentschap was er vrede in het Midden-Oosten en vrede in de Oekraïne. En ook nu zou er geen oorlog zijn wanneer hij president zou zijn.” Orbán merkte aanvullend op trots te zijn met Hongarije tot het kamp van die landen te behoren die aandringen op vrede.

Beter voor de wereld en voor Hongarije

Wat betreft de economische betrekkingen overtrof de bilaterale handel vorig jaar de $ 9 miljard, “maar we willen niet op dit punt blijven staan”. De minister-president toonde zich optimistisch dat met Trump als president ook de handel tussen Hongarije en de VS nieuw elan zou krijgen. Orbán constateerde dat de verkiezingsstrijd in de VS volop aan de gang is. Hij zou zich daar niet in willen mengen en de soevereine beslissing van de Amerikanen respecteren. “Wij Hongaren geven echter graag eerlijk toe dat het beter voor de wereld en daarin voor Hongarije zou zijn wanneer Donald Trump in zijn functie als president terugkeert.”

Er bestaan geen slimmere politici”

Donald Trump gaf de lof terug door te verklaren: “Er bestaat geen slimmere en betere politicus dan Viktor Orbán. Hij is gewoon fantastisch!” De minister-president van Hongarije zou zoals bekend uitstekend werk verrichten. “Hij verstrikt zichzelf niet in tegenstrijdigheden, want altijd als hij iets aankondigt, dan wordt dat ook zo.” Orbán zou zijn zoals een “boss”, een geweldige politicus, die niet alleen in Europa, maar in de hele wereld groot respect verdient. Hij zou het een eer vinden deze man als zijn gast te mogen verwelkomen, besloot Trump, die in de herfst Joe Biden als president van de VS wil opvolgen.

Laten we in de familie geloven!

Donderdagavond had de Hongaarse minister-president bij het begin van zijn reis naar de VS een voordracht bij de “Heritage Foundation” gehouden. Dit forum met een uitgelezen publiek draaide om de toekomst van de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en de Verenigde Staten. Bij deze gedachtewisseling waren de conservatieven het er over eens dat de wereld een politieke beweging nodig heeft die voor rechtvaardigheid, tradities en familie vecht. Orbán kreeg vragen over de successen en de uitdagingen van de conservatieve familiepolitiek en economische politiek van Hongarije, over de Oekraïne-oorlog, over zijn relatie met ex-president Donald Trump en over zijn persoonlijke politieke geloofsbekentenis.

De minister-president zei bij dit forum dat we in het instituut van de familie zouden moeten geloven, want voor de zwijgende meerderheid van de maatschappij zou de familie ook nu nog heel belangrijk zijn. Dat zou geen kwestie zijn tot welk politiek kamp men behoort, dat zou afkomstig zijn uit de ziel. Hongarije zou niet alleen de familie verdedigen, maar ook het grondbeginsel dat de vader een man en de moeder een vrouw is.

Bron:
budapester.hu
Door: Rainer Ackermann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie