EU besluit toetredingsonderhandelingen met Bosnië-Herzegovina

(Vertaling: E.J. Bron)

De EU heeft de start van toetredingsonderhandelingen met Bosnië-Herzegovina besloten. Dat deelde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, donderdagavond na gesprekken met de EU-staats- en regeringschefs mee.

De EU-top is het eens geworden over het opnemen van toetredingsonderhandelingen met de westelijke Balkanstaat Bosnië-Herzegovina. Dit maakte de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, donderdagavond op het platform X/Twitter bekend. De eerste zogenaamde toetredingsconferentie dient echter pas georganiseerd te worden wanneer Bosnië-Herzegovina alle tot nu toe niet vervulde hervormingsvoorschriften heeft omgezet. Daarbij gaat het o.a. om de rechtsstatelijkheid in het land en de “strijd tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit”.

Nu moet het harde werk voortgezet worden”, becommentarieerde Michel.

De EU had Bosnië-Herzegovina in principe al in 2003 een toetreding in het vooruitzicht gesteld, in 2016 diende het officieel een aanvraag in. De opname in de kring van de toetredingskandidaten volgde toen in 2022. Reden was ook de vrees dat het land met circa 3,2 miljoen inwoners zich zou kunnen gaan oriënteren op Rusland of China. Vooral landen zoals Oostenrijk hadden er op aangedrongen Bosnië-Herzegovina vooruitgang in het toetredingsproces in het vooruitzicht te stellen.

Hoe lang het tot de start van de toetredingsgesprekken duurt, is open. Theoretisch kan een toetreding kandidaat ook nooit lid worden. Ook bijvoorbeeld Turkije voerde in 1999 toetredingsgesprekken – en was waarschijnlijk nog nooit verder verwijderd van een opname in de EU dan nu.

De beslissing van de EU-staats- en regeringschefs over Bosnië-Herzegovina volgde op aanbeveling van de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. “Natuurlijk is er meer vooruitgang nodig om in onze unie opgenomen te worden. Maar het land laat zien dat het de toetredingscriteria kan vervullen en de inspanningen van zijn burgers ondersteunt om deel van onze familie te worden”, verklaarde zij onlangs in een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op EU besluit toetredingsonderhandelingen met Bosnië-Herzegovina

  1. J.v.d.Heijden zegt:

    Zo, het houdt niet op….

    Daar gaan straks weer wagonladingen belastinggeld, ONS GELD,

    naartoe.

    Geliked door 2 people

  2. bobzelf zegt:

    WAT LEUK DAN KAN DE ISLAM GELIJK OP ZIJN GEMAK BINNEN LOPEN 

    IK DENK IK ROEP HET MAAR EVEN .. 

    BPBPBPBPBPBPBPOOBOBOBOBOBOBOB

    Geliked door 4 people

  3. bobzelf zegt:

    EN EVEN VOOR UW USA VRIENDEN 

    DIE ALTIJD AL VEEL VRIENDEN HADDEN WHAHAHAHAHAHA 

    LEUK HE . DIE OPENBARINGEN VAN OME BOB 

    9/11 ??????????????????????????

    Like

  4. Marc zegt:

    ‘Deel van onze familie’, stelletje idioten daar in Brussel.

    Ik ben er voorstander van het beestje bij de naam te noemen: een anti-Russische en anti-Servische reactie door een ongekozen dictatuur, zowel die in Brussel als in nationale regeringscentra zoals Den Haag.

    Geliked door 1 persoon

    • karton zegt:

      @ Marc op 22-3-2024 om 11.26 u.

      Wát zeg je me nou : “Deel van onze familie” ?? Ik heb nog nóóit moslims of enig ander gespuis in m’n familie gehad, dus deze zooi behoort daar zeker óók niet bij, rot toch op met die onzin, dat EUSSR-zootje wordt iedere nóg gekker ! ’t Is al net als met “Het is óók onze oorlog !” Alleen gekken & dwazen roepen dergelijke onzin en die idiote Michel hoort bij dat zootje, nét zo’n smeerlap als Rutte, Verhofstadt, v.d. Leyen, Timmermans enz.

      “Deel van onze familie” ??          Hahahahahahihiha%$#@&*!

      Like

  5. scherpschutter1943 zegt:

    De EU met haar waterhoofdorganisatie van ongekozen maffiozo’s, is in principe en in de praktijk een criminele organisatie met corrupte bendeleden. Zo redenerend kan Bosnië-Herzegovina, direct worden ingelijfd in de EU.bende. Ze hoeven niets te veranderen want ze zijn al crimineel. Dat land brengt dan niet alleen moslims mee maar ook wagonladingen klandistiene wapens, voor een krats te koop, op de weekmarkt. We gaan het mee maken.

    Geliked door 3 people

  6. Sobieski zegt:

    Allereerst is dit te begrijpen als een provocatieve zet van de EU, met op de achtergrond de NATO en de Biden-administratie, om het onafhankelijke Orthodox-Christelijke Servie dwars te zitten en te isoleren, omdat dat laatstgenoemde land, dat relatief verder is met opvulling van de EU-criteria, geen uitnodiging van de EU ontvangen heeft tot lidmaatsschapsonderhandelingen. Hiermee wordt ook indirect een sneer naar Rusland uitgedeeld, dat historisch bevriend is met Servie.     Bovendien wordt hier een zeer gevaarlijk Trojaans paard binnengesleept. Meer dan de helft van de bevolking daar is moslim. De Saoedi’s en emirs uit de andere oliestaten hebben grote stukken land en onroerend goed opgekocht in Bosnie-Herzegowina, omdat er daar een prettiger, gematigder klimaat heerst dan in het Midden-Oosten, en omdat het Balkanland Bosnie-Herzegowina heeft wat de Arabische staten niet hebben: Zuiver drinkbaar zoetwater, weelderige frisgroene bossen en vruchtbare grond, en -ondanks de moslim-religie- toch een relatief ontspannen Europese volkscultuur waarin veel meer ‘mag’ dan in het Midden-Oosten, waar alles wat de islam verboden heeft stiekem gedaan moet worden.   Daarbij ligt het ook midden in de historische poort naar Europa, die de Turken ook al eeuwenlang probeerden te veroveren. Veel rijke families uit de Arabische staten hebben al een extra paspoort van dat land aangeschaft (gekocht, via de corruptie aldaar). Driemaal raden wat dat betekent als dat land lid van de EU en daarna Schengen wordt. Dan worden de poorten van het Midden-Oosten naar Europa wagenwijd opengezet, nog erger dan nu al het geval is.

    Geliked door 1 persoon

  7. dutchess43 zegt:

    Weer zo’n oost-europese opvretersbende erbij? Zijn we nog niet arm genoeg? Hebben we nog niet genoeg mossels?

    Wat is in ’s heren naam de toegevoegde waarde van al die oost-europese boeren? Hier worden de boeren weggepest!

    Geliked door 1 persoon

  8. kapitein iglo zegt:

    Bosnie Herzogovina is de plek voor IS fanatici…en het resultaat is straks een open deur voor prakkiserende extremistische moslims…er komen Bataclans aan voor onze wereld….geen festival meer veilig…niets meer heilig.

    Ik heb de kaarten geraadpleegd en wat ik lees is dat volgend weekeinde er iets goed verkeerds gaat vinden bij een festival/feest of in elk geval een verzameling van mensen… zoiets….maar goed, wat je leest is niet per se de waarheid…

    Like

  9. Tukker24 zegt:

    Weer een Banenenlandje erbij wat alleen maar problemen oplevert. Bovendien eerste mohammedanen land binnen de EU.

    Conclusie: tijd om uit dit monster genaamd eu ui te treden.

    Like

  10. 007lucia zegt:

    Oh boy het verkapte landje pik
    ri Rusland is begonnen, in ieder geval nu openlijk

    Like

Plaats een reactie