Machtswisseling in Senegal: Erft Rusland van Frankrijk?

(Vertaling: E.J. Bron)

Frankrijks positie in Afrika brokkelt verder af. Nu dreigt de oude koloniale macht, die nog steeds talrijke zwarte Afrikaanse landen door het zogenaamde “koloniale pact” aan zich ketent, nog een land kwijt te raken: Senegal. Daar won onlangs de als politiek onervaren geldende voormalige belastinginspecteur Bassirou Diomaye Diakhar Faye met een solide 54% verrassend de presidentsverkiezingen.

Al in de verkiezingscampagne had Faye zichzelf “kandidaat van de breuk” genoemd en daarmee de breuk met de voormalige koloniale macht Frankrijk aangeduid. Het behoorde tot zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes om te onderzoeken of de valuta CFA, die nog uit de koloniale tijd stamt en gekoppeld is aan de euro, afgeschaft moet worden. Ook over de visserijverdragen met de EU wil Faye opnieuw onderhandelen, evenals over contracten met Europese firma´s, die vanaf het derde kwartaal 2024 reusachtige nieuw ontdekte aardgasvoorraden voor de kust van Senegal willen exploiteren.

Prompt noemde de Franse krant “Le Monde” de verkiezing van Faye een “donderslag” en een “waarschuwing”. Een commentator uit Kenia schreef – met onverholen genoegdoening – van de “doodsteek voor de Francofonie”. Weliswaar is de nieuwe Senegalese president anders dan in de Sahel-landen, waarin zich in de afgelopen tijd meest generaals aan de macht putschten, op democratische wijze aan de regering gekomen, maar juist daaruit blijkt dat de afwijzing van de vroegere koloniale macht veel verder gaat dan ontevreden militairen.

Faye maakt geen geheim van zijn politieke mentor Ousmane Sonko, met wie hij samen in 2014 de partij “Pastef” had opgericht. Sonko had in 2021 verklaard dat het tijd zou zijn “dat Frankrijk de knie van onze hals haalt. Zeven eeuwen ellende door slavenhandel, kolonisering en neokolonialisme zijn genoeg.” Bij anti-Franse protesten vielen demonstranten o.a. Franse supermarkten aan.

Al met al spreekt er veel voor dat eens temeer Rusland de profiteur van de veranderde geopolitieke situatie zou kunnen zijn en Frankrijks positie zou kunnen overnemen, zoals onlangs in Niger en een handvol andere Sahel-landen. Deze dagen nog waarschuwde de bevelhebber van de commandogroep van de Duitse Bundeswehr, generaal Bernd Schütt, in een gesprek met het persbureau dpa voor een verder toenemende militaire invloed van Rusland in Afrika.

De hogere Russische intentie is volgens hem “het opvullen van veiligheidspolitiek relevante gaten”. Schütt zei: “Daarbij gaat het er niet om de situatie in één grote klap om te breken, maar gestaag in eigen voordeel te veranderen en westerse invloed terug te dringen. Daartoe gebruikt Rusland onmiddellijk en doelgericht het desbetreffende vacuüm.”

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Machtswisseling in Senegal: Erft Rusland van Frankrijk?

  1. mooinique zegt:

    Goed bezig daar! Konden wij dat ook maar hier doen met Frankrijk. Dat kut land sleept ons telkens mee de shitzooi in dankzij de EU.🤮🤮🤮

    Like

  2. Jules van Rooyen zegt:

    Tendentieus artikel, met “………. 7 eeuwen slavenhandel, kolonisering en neo- kolonialisme…..”, zegt al genoeg. Rusland is nooit geïnteresseerd geweest in Afrika. De coup is ongetwijfeld een CIA coup, zoals overal in de wereld gebeurt. Het zijn de Fransen geweest die een eind maakten, medio 19de eeuw, aan de slavenhandel, der zwarte stamhoofden. Zij waren het meest kwaadaardig, handelden onderling tussen de stammen, en onderhielden nauwe banden met Arabische stammen, die bij de “handel” betrokken waren. Slavenhandel is in eerste instantie zwarte handel. Laat u zich niks wijs maken, beste lezer. Overal in Afrika maakten Europese kolonisten een eind aan de slavenhandel. Daarentegen, Europese kolonisten in Afrika en Azië brachten moderne landbouw technieken en ontwikkelden de landbouw in alle koloniën. Als zij er niet geweest waren was het nog steeds misère, armoede en ziekte. Lees het boek “Congo” van een Vlaamse historicus. Als Frankrijk, Afrika links laat liggen, dan is het uit met de welvaart, vrede, ontwikkeling, onderwijs, ziekenzorg, beschaving en kerstening. Zij brachten ook het Christendom onder de aanvankelijk heidense stammen. Dankzij Europese kolonisten heeft het genadevolle en op Waarheid gebaseerde Christendom, de kern van de prachtigste en grootste beschaving ooit, de wereld in gebracht. Geen heiden kan daaraan tippen.

    Geliked door 1 persoon

  3. bobzelf zegt:

    NEE . LUL MRT VINGERS VAN DEUTSCHE BUNDESWEHR

    JE DENKT NOG IN V.O.C. TERMEN

    VAN DIE PLEURIS GRIFFO .BALKELLENDE 

    BINNEN ZONDER KLOPPEN . MENSEN DODEN EN DREIGEN 

    EN EEN LAND LEEGSTELEN ..

    HET MOET EEN GOED VERKOOPPRAATJE ZIJN .

    DUS WAT DOEN EN DEDEN DE RUSSEN EN ?? OOK DE CHINEZEN

    NIET BINNEN VALLEN MET 1500 /2000 LEGEREENHEDEN 

    MAAR ??  OP BEZOEK KOMEN EN VRAGEN ??

    WAT KAN IK VOOR JULLIE DOEN 

    WAAR KAN IK U MEE HELPEN ?

    NIEUWE SPOORWEGEN . GAAN WE DUS DOEN 

    DE HAVEN UITDIEPEN OF VERBREDEN OF UITBOUWEN 

    NATUURL;IJK 

    DUS VRIENDSCHAP KWEKEN . EN JE AFSPRAKEN NAKOMEN 

    DAT WERKT IN DE HELE WERELD .

    IK HEB 37 JAAR ME DE TOUWTYPHUS GEWERKT

    EN KLANTEN TOT MIJN VRIENDEN GEMAAKT . 

    PROBLEMEN OPGELOST. HELPEN MET DINGEN DIE VERKEERD GINGEN

    HET IS ZO SIMPEL MAAR VOOR DE FRANSE EN USA KLOOTZAKKEN 

    IS NOOIT IETS SIMPEL 

    GELIJK RESULTAAT WILLEN BOEKEN MET EEN MACHINEGEWEER 

    OP IEMANDS VOOR HOOFD. ALS JE HET OVER IQ. 11.7 WILT HEBBEN 

    VANDAAR DAT NU 2/3 VAN DE WERELD INCLUSIEF DE WEELDBEVOLKING 

    ZE UIT HEEFT GEKOTST 

    SLAVA RUSSIA SLAVA OOM VLADIMIER 

    YOU LOST ASHOLES

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie