Slowakije: Wanneer draait de EU de geldkraan dicht?

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

In Slowakije werd een nieuwe president gekozen en de winnaar is Peter Pellegrini (foto), die staat voor een onderhandelingsoplossing in de Oekraïne. De media schuimbekken van woede en het is de vraag wanneer de EU onder gebruikmaking van een of ander voorwendsel geld voor Slowakije blokkeert.

Vanuit de zienswijze van de westerse media en politici is er alleen sprake van democratie wanneer de mensen, die de koers van de trans-Atlantici ondersteunen, verkiezingen winnen. Wanneer mensen verkiezingen winnen die ook maar een beetje kritisch tegenover deze koers staan, dan wordt het volk er snel voor bestraft verkeerd gestemd te hebben. Dat beleven we bij het voorbeeld Hongarije, waarvan wegens politieke ongehoorzaamheid EU-gelden geblokkeerd werden en we hebben het meegemaakt bij Polen, waarvan de door Brussel geblokkeerde gelden onmiddellijk vrijgegeven werden, nadat daar de trans-Atlanticus Donald Tusk de verkiezing had gewonnen.

De volgende kandidaat, waarvan Brussel de gelden onder gebruikmaking van een of ander voorwendsel zou kunnen blokkeren, is Slowakije. Daar heeft enige tijd geleden Robert Fico de verkiezingen gewonnen, die de koers van het Westen bekritiseert en tegen wapenleveringen aan Kiev en voor onderhandelingen in de Oekraïne is. Nu heeft met Peter Pellegrini ook nog een vriend van Fico de presidentsverkiezingen gewonnen, wat een blokkade van EU-gelden waarschijnlijker maakt.

De reactie van de Duitse media was navenant hysterisch. “Der Spiegel” noemde Fico een “pro-Russische regeringschef”, wat volgens het begrip van de “Spiegel” een zware belediging is. De “Tagesschau” noemde Pellegrini een “populist” en het ZDF beweerde dat Slowakije na de verkiezing “gespleten als nooit tevoren” zou zijn, wat bijna al als de dreiging met een kleurenrevolutie geldt. En de opperhavik Norbert Röttgen (CDU) eiste zelfs dat Slowakije en Hongarije de EU zouden moeten verlaten.

Als contrast en om te laten zien hoe daarover in Rusland bericht wordt, heb ik een artikel van het Russische persbureau TASS over de verkiezing in Slowakije vertaald:

Slowakije heeft een voorstander van de vrede en een tegenstander van wapenleveringen aan de Oekraïne tot president gekozen

Peter Pellegrini, voorzitter van het Slowaakse parlement en de partij Hlas-SD, die zich voor een snelle bijlegging van het conflict in de Oekraïne en tegen wapenleveringen aan het land uitspreekt, heeft de Slowaakse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg 53,12% (1.409.255 burgers) van de stemmen.

Pellegrini won van zijn concurrent, de voormalige Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Ivan Korčok, die steunde op de liberale partijen van de parlementaire oppositie, met een duidelijke voorsprong (meer dan 165.000 stemmen). Korčok kreeg 1.243.709 stemmen, wat overeenkomt met een percentage van 46,87%.

De Slowaakse kiescommissie, die ook de activiteiten van de politieke partijen in Slowakije bewaakt, berichtte dat 2.671.279 van de 4,3 miljoen stemgerechtigde burgers van het land (met een bevolking van ongeveer 5,5 miljoen) aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen deelnamen. Dat betekent dat de opkomst bij 64,14% lag.

Pellegrini becommentarieerde de uitslag met de woorden: “Ik heb alleen daarom voor het Slowaakse presidentschap gekandideerd, omdat ik me door fatsoenlijke mensen, die eerlijk leven en werken, ondersteund voelde.” Hij bedankte zich in het bijzonder voor de ondersteuning van minister-president Robert Fico, met wie hij in belangrijke kwesties nagenoeg identieke standpunten vertegenwoordigt, en van Andrej Danko, de voorzitter van de Slowaakse Nationale Partij, die deel uitmaakt van de coalitie van het land. Voor zijn ambtsaanvaarding (15 juni) moet de gekozen president aftreden als voorzitter van de partij Hlas-SD, die eveneens tot de regering behoort. Volgens de Slowaakse grondwet is de president verplicht neutraal te zijn.

“De regeringscoalitie zal stabiel blijven. De opdracht van de regering, die enkele maanden geleden als resultaat van de wil van het volk (bij de parlementsverkiezingen in Slowakije in september 2023) werd gevormd, zal omgezet worden”, zei Pellegrini. Hij benadrukte ook dat hij altijd en overal de belangen van Slowakije en haar volk zou verdedigen.

“De Slowaakse regering kan er op vertrouwen dat zij, wanneer ze haar beginselprogramma omzet, dat ik als voorzitter van een van de partijen van de regeringscoalitie mede geschreven heb, niet bang hoeft te zijn dat er in het presidentiële paleis een oppositioneel-opportunistisch machtscentrum ontstaat, zoals dat in de afgelopen jaren het geval was, dat de regering ergert, onze staat in het buitenland belachelijk maakt en blij is met mislukkingen van de Slowaakse regering”, zei Peter Pellegrini.

De Oekraïne en Rusland

Bij zijn eerste ontmoeting met kiezers en journalisten na zijn overwinning zei de gekozen president dat hij alles zou doen wat in zijn macht zou liggen om te garanderen dat het land “altijd aan de kant van de vrede en niet van de oorlog staat”. “En daarvoor mag iedereen, om het even wie en hoe, met bekritiseren”, zei hij.

Pellegrini heeft zich steeds voor een onmiddellijke wapenstilstand, een vredesverdrag en de opname van vredesgesprekken over de Oekraïne uitgesproken. Hij zegt dat hij het niet zou toestaan dat Slowakije het conflict ingetrokken wordt, wijst het sturen van buitenlandse troepen af en spreekt zich uit tegen de “constante instandhouding van het conflict” door voor een derde jaar wapens aan de Oekraïne te leveren. Dit optreden ter ondersteuning van Kiev zou niet tot de verwachte resultaten leiden en alleen maar de dood van duizenden soldaten en burgers tot gevolg hebben, zei hij. Voor de situatie bestaat geen militaire oplossing, de levering van wapens in het conflictgebied kan, zoals Pellegrini opmerkt, tot een nog grotere catastrofe leiden. De gekozen president is ook van mening dat de Oekraïne niet kan toetreden tot de NAVO.

In november 2023 begroette hij weliswaar de beslissing van de regering van minister-president Fico om het besluit te blokkeren dat Slowakije de Oekraïne het 14e militaire hulppakket ter waarde van € 40,3 miljoen laat toekomen, ondersteunde echter het standpunt van de regering om commerciële wapen- en munitieleveringen aan Kiev niet te belemmeren. “Deze levering zou de depots van de Slowaakse strijdkrachten opnieuw leeg maken, wat tot een vermindering van ons defensievermogen zou leiden”, citeerde de Slowaakse televisie de politicus destijds. Volgens hem zou de Oekraïne alleen op staatskosten humanitaire ondersteuning en en hulp bij de wederopbouw na de oorlog moeten krijgen. De vorige Slowaakse regeringen hebben de Oekraïne van februari 2022 tot de herfst van 2023 wapens, munitie en ander militair materieel met een waarde van in totaal € 671 miljoen geschonken, aldus de televisie.

Pellegrini deelt het standpunt van de huidige Slowaakse regering met het oog op de noodzakelijkheid om de betrekkingen van Slowakije met Rusland, waarvan de intensiteit sinds het begin van de militaire operatie sterk is afgenomen, te herstellen. “Ik wil openlijk zeggen dat ik graag zou willen dat dit conflict (in de Oekraïne) zo snel mogelijk eindigt. We zullen wegen zoeken om ook met de Russische Federatie weer (actief) te communiceren, naar wegen om de betrekkingen te vernieuwen, natuurlijk als het conflict beëindigd is”, zei de politicus kort na zijn verkiezing tot president.

Pellegrini is van mening dat de sancties tegen Rusland grotendeels ineffectief waren en een negatief effect gehad hebben op de mensen in Slowakije. Hij wijst het uniforme optreden van de EU tegenover Rusland vanwege de situatie in de Oekraïne niet af, wijst er echte rop dat er rekening gehouden moet worden met de gevolgen van de sancties voor de economieën van de EU-landen. Volgens hem zou Slowakije rekening moeten houden met haar eigen nationale belangen wanneer ze een positie over dit thema vormt.

De buurlanden en de rol van de president

Direct na zijn verkiezing tot president verzekerde Pellegrini dat Slowakije “haar buitenlands-politieke oriëntering niet zal veranderen en een betrouwbaar lid van de EU en van de NAVO zal blijven”. De presidentsverkiezingen zouden geen referendum over de toekomstige koers van het land zijn, zei hij. Hij voegde er aan toe dat “de republiek een soevereine buitenlandse politiek zal volgen, die in de eerste plaats haar belangen en de belangen van haar burgers vertegenwoordigt”.

Op de vraag of hij zou vrezen dat Slowakije na de verkiezing “een tweede Hongarije” zou kunnen worden, antwoordde de gekozen president “absoluut niet”. “Slowakije zal altijd Slowakije zijn, Slowakije zal nooit Tsjechië, Polen, de VS of Hongarije zijn. Wij zullen altijd een onafhankelijk Slowakije met onze eigen ideeën en tradities zijn”, benadrukte hij.

Pellegrini kondigde aan dat zijn eerste buitenlandse bezoek als president naar Tsjechië zal zijn. Hij wil daarmee de langjarige Slowaaks-Tsjechische traditie voortzetten, volgens welke de staatschefs van beide landen na hun verkiezing hun eerste officiële reis naar het buurland ondernemen. De Tsjechische president Petr Pavel feliciteerde Pellegrini met zijn verkiezingsoverwinning en benadrukte de interesse van Praag in een versterking van de buitengewone wederzijdse betrekkingen met Bratislava.

Peter Pellegrini, die op 6 oktober 49 jaar oud wordt, zal Slowakije de komende vijf jaar leiden. De grondwet van de republiek voorziet in een herverkiezing van de president.

Ondertussen uitte minister-president Fico, die de gekozen president actief ondersteunt, op zijn Facebook-pagina in een commentaar over de verkiezingsuitslag zijn zorgen dat het Westen Slowakije ervoor zou kunnen bestraffen dat ze een politicus tot president heeft gekozen die een ander oplossingsbeginsel van de situatie in de Oekraïne vertegenwoordigt.

“We moeten ook rekening houden met de (mogelijke) bestraffing door het Westen, omdat wij Peter Pellegrini gekozen hebben en niet Ivan Korčok, die niet zou aarzelen om Slowaakse bataljons naar de Oekraïne te sturen”, aldus de minister-president. Hij herinnerde er aan dat na de overwinning van de door hem geleide partij “Smer” bij de parlementsverkiezingen in Slowakije in september 2023 in plaats van felicitaties van collega´s in de EU het lidmaatschap van de partij van de Europese Socialisten (vanwege het standpunt over de Oekraïne) werd opgeschort. “Het zou mij niet verbazen wanneer de Europese Commissie om zuiver politieke redenen en vanwege de uitslag van de presidentsverkiezingen de betaling aan ons van EU-gelden zou opschorten”, voegde Fico er aan toe.

Slowakije is een parlementaire republiek. De macht is de facto geconcentreerd bij de regering. De bevoegdheden van de president, die ook opperbevelhebber van de nationale strijdkrachten is, zijn door de grondwet beperkt. Hij heeft relatief bescheiden mogelijkheden bij het uitwerken van besluiten van de staatsleiding. Het werk van de president beperkt zich hoofdzakelijk tot het uitvoeren van protocollair vastgelegde representatieve taken. Hij vertegenwoordigt Slowakije bij buitenlandse bezoeken en bij de belangrijkste internationale evenementen. Ook heeft hij het recht om door Slowaakse rechtbanken veroordeelde personen amnestie te verlenen, wat in de praktijk in overleg met de uitvoerende organen van de republiek plaatsvindt.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Slowakije: Wanneer draait de EU de geldkraan dicht?

  1. Julia zegt:

    Ook deze man zal onder miljarden doorgaan net als Orban uiteindelijk koopt de EU alles met geld en geld is macht. De mens heeft niet het geld maar geld heeft de mens.

    Like

Plaats een reactie