Dramatische prognose van het IMF: Duitse economie glijdt af in de internationale vergelijking

De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck (Groenen).

(Vertaling: E.J. Bron)

Het IMF heeft het conjunctuurvooruitzicht voor Duitsland gehalveerd – in vergelijking met de krachtig groeiende wereldeconomie valt Duitsland steeds verder terug – ook in vergelijking met Groot-Brittannië.

Het IMF heeft in zijn World Economic Outlook de groeiverwachtingen voor de Duitse economie duidelijk naar beneden gecorrigeerd. Men verlaagde de prognose voor 2024 naar 0,2% groei – in januari ging men nog van 0,5% uit. Ook de prognoses van vooraanstaande Duitse economische instituten werden onlangs naar eenzelfde hoogte verlaagd.

Brisant is daarbij vooral het wegzinken in de internationale vergelijking. Terwijl Duitsland in 2023 in de recessie gleed en zich nu nauwelijks kan herstellen, groeien andere economieën in een versneld tempo. De voorspelde groei van de Verenigde Staten werd bijvoorbeeld naar 2,7% verhoogd, die van Spanje naar 1,9%. Zelfs voor het in het kader van de Brexit graag afgeschreven Verenigd Koninkrijk wordt 0,5% groei voorspeld – dus meer dan het dubbele van Duitsland.

De Duitse economie in in het jaar 2023 met 0,3% gekrompen – als enige land van de G7. De in Duitsland nog steeds hoge inflatie en stijgende rentes zijn vermoedelijk redenen voor het verlies. Op grond van het bovengemiddelde inflatiecijfer nam de koopkracht af, wat zich weerspiegelde in het terughoudende consumptiegedrag van de Duitse burgers.

Terwijl de wereldeconomie zich juist in 2024 in een opleving bevindt en de problemen van de corona-tijd definitief overwint, stagneert Duitsland en valt terug. Zelfs het kwakkelende Frankrijk overtreft Duitsland.

Volgens de “Industry Crisis Radar” van het instituut voor ondernemingsadvies Boston Consulting Group (BCG) gaat het op dit moment slechter met de Duitse economie dan tijdens de corona-pandemie of het begin van de Oekraïne-oorlog. Ondernemingen lijden daarbij volgens het nieuwe rapport vooral onder de hoge kostendruk door prijsstijgingen. Behalve de automobielbranche en de onroerend goed branche betreft dat vooral de chemische industrie. Deze zou in zo´n zware crisis zitten, dat volgens BCG het vertrek van ondernemingen zou dreigen.

De crisisstemming bevindt zich in de Duitse economie volgens BCG op een extreem hoog niveau. Derhalve zouden veel ondernemingen vanwege het hoge renteniveau, de “gedempte conjunctuurvooruitzichten” en de gestegen kosten moeten ombuigen. De BCG-expert en gepromoveerde chemicus Marcus Morawietz zou de ontwikkeling van de branche volgens de “Wirtschaftswoche” sinds 25 jaar observeren. “Zo´n diepgaande crisis” zou hij in al die tijd echter niet gezien hebben. Hij ziet “een structurele, bijna al tektonische ingrijpende verandering”. Volgens Morawietz is het gevaar groot dat chemieondernemingen vertrekken naar het voordeliger buitenland “of hun activiteiten in Duitsland verlagen.”

Bron:
apollo-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Dramatische prognose van het IMF: Duitse economie glijdt af in de internationale vergelijking

  1. Henk der Niederländer zegt:

    De vraag is of deze neergang te wijten is aan de onkunde van de stoplichtregering.

    Ik begin steeds meer te vermoeden dat er opzet in het spel is, omdat met name het WEF een grote crisis wil veroorzaken in Europa en wat is er dan beter als de Duitse economie naar de kloten gaat.

    Want neem van mij aan als Duitsland naar de kloten gaat, gaat het grootste deel van de Europesche economie mee.

    Een prachtig vooruitzicht voor de Marxcisten in Berlijn en Davos.

    Geliked door 2 people

  2. stradivotsi zegt:

    Mit den Grünen am Rudern, gerät somancher ins sudern

    Alaaf

    Geliked door 1 persoon

  3. mynameisknowbody zegt:

    Het overleven van menselijke vrijheid en gelijkheid in de wereld hangt af van het overleven van het Westen. Alleen in het Westen zijn vrijheid en gelijkheid als principes erkend en wetteljk vastgelegd.

    Het overleven van het Westen hangt vervolgens volledig af van het overleven van Europa. Noord- en Zuid-Amerika en Australie zijn geestelijk geheel afhankelijk van Europa, en o.a. Rusland, Israel en Japan hebben ook een sterk en ondersteunend Westen nodig om veilig te kunnen zijn t.o.v. hun niet-Westerse buren.

    Het overleven van Europa hangt vervolgens voor een groot gedeelte af van de vraag of Europa een sterke en dynamische economie kan blijven behouden.

    De Duitse economie is (tot op heden) de sterkste economie in Europa, en dus daarom, maar ook mede door de centrale ligging van Duitsland binnen Europa, de ruggegraat van de gehele Europese economie.

    De ruggegraat van de Duitse economie wordt gevormd door de Duitse auto- en chemische industrie.

    De Duitse auto-industrie en chemische industrie zijn beiden afhankelijk van goedkope fossiele delvingsproducten (olie en aardgas), als brandstof en als grondstof.

    Rusland is de meest betrouwbare leverant van deze producten.

    Handel en samenwerking tussen Europa en Rusland is dus mede daarom essentieel.

    Maar machthebbers die in Davos samenkomen willen echter alle resourcen voor zichzelf houden, en hebben dus weinig op met vrijheid en gelijkheid voor alle mensen.

    Trek dus je conclusies.

    Like

Plaats een reactie