IMF verlaagt conjunctuurprognose voor Europa: Duitslands zwakke groei belangrijkste reden

(Vertaling: E.J. Bron)

Europa bevindt zich in een permanente crisis en komt er maar moeilijk uit. Tot deze conclusie kwam de nieuwste conjunctuurprognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF voorspelt voor de eurozone dit jaar een groei van 1,4% – dat is niet echt een opleving.

In het bijzonder Europa werd hard door de wereldwijd slechte economische stemming getroffen. En dat zal ook niet zo snel veranderen. Volgens de Europa-directeur van het IMF, Alfred Kammer, is het echter niet voldoende om in te zetten op consolidering – veelmeer zou Europa zich beter moeten wapenen tegen toekomstige shocks, zei hij gisteren tegenover het “Handelsblatt”:

De hoop dat we weldra weer in normale tijden leven, is een illusie.”

De crisis in het Midden-Oosten zou daar het beste voorbeeld voor zijn. Vooral echter de Oekraïne-oorlog zou een “shock” voor de Europese economie geweest zijn – die aanhoudt tot op de dag van vandaag. Voor de industrielanden van Europa voorspelt het IMF voor het lopende jaar een economische groei van 0,8%, dat zijn 0,4% minder dan nog in oktober voorspeld. Volgens jaar zou de groei 1,6% bedragen. De lage potentiële groei zou de “achilleshiel van Europa” blijven. Daaronder verstaat men de groei van de economie bij de normale belasting van alle capaciteiten – dus zonder korte conjuncturele schommelingen. Tegelijkertijd benadrukt het IMF dat de centrale banken terughoudend zouden moeten optreden bij de versoepeling van de geldpolitiek. Renteverlagingen zouden noch te snel noch te langzaam gedaan moeten worden.

In het bijzonder Duitsland zou zijn huiswerk moeten doen, want de hele EU raakt verlamt wanneer het economisch slecht gaat met het grootste land: de arbeidsmarkt zou voldoende moeten afkoelen en tegelijkertijd zou de stijgende consumptie van de private investeringen aangezwengeld moeten worden, zei Kammer. Europa zou zijn groeipotentieel moeten verhogen. Het IMF waarschuwt er voor dat wanneer vooral in Duitsland de consumptie niet zou aantrekken, de slechte stemming zou aanhouden. Dat zou ook een negatief effect op de investeringen hebben.

Het IMF had in het begin van de week zijn wereldwijde conjunctuurprognose gepresenteerd en geen goed nieuws voor Duitsland gehad. Voor het lopende jaar stelde het IMF een economische groei van 0,2% in het vooruitzicht. In januari had het IMF nog een plus van 0,5% verwacht. Voor 2025 rekent het echter weer op een groei van de Duitse economie van 1,3%.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie