Amerikaanse wetenschappers: “De liberale democratieën bevinden zich wereldwijd in het defensief”

(Vertaling: E.J. Bron)

Een onder sociologen wijdverbreide theorie gaat er van uit dat bij stijgende welvaart in een samenleving de “liberale” waarde voorstellingen zoals tolerantie en “openheid” zouden toenemen. Maar Amerikaanse onderzoeken zouden deze sociologen wel eens uit de droom kunnen helpen – de overwinningstocht van westerse waarden door welvaart is mogelijk nauwelijks meer dan een sprookje.

Daarop duiden, zoals het Amerikaanse vaktijdschrift “Nature Communications” bericht, de resultaten van jarenlange peilingen onder ongeveer 400.000 mensen in 76 landen. Derhalve zouden die landen in de afgelopen 40 jaar weliswaar in het kader van globalisering, massamedia en de verbreiding van technologieën in veel aspecten op elkaar zijn gaan lijken, maar culturele waarden zouden daar niet automatisch toe behoren – juist de waarde voorstellingen voor tolerantie en openheid zouden zich op de verschillende continenten deels duidelijk uit elkaar hebben ontwikkeld. Binnen continenten zouden ze echter op elkaar lijken.

Een gangbare theorie zegt volgens de onderzoekers dat met toenemende modernisering en economische welvaart wereldwijd versterkt liberale, individualistische waarden, die persoonlijke rechten en vrijheden benadrukken, worden overgenomen. Maar dat klopt blijkbaar niet.

Het onderzoek duo Joshua Conrad Jackson en Danila Medvedev van de Universiteit van Chicago had data van het World Values Survey tussen 1981 en 2022 geanalyseerd. Derhalve bestaan er bijvoorbeeld grote verschillen bij de beoordeling hoe belangrijk het is om kinderen religieuze overtuigingen te leren en hen tot gehoorzaamheid op te voeden.

Ook op andere gebieden zouden westerse en andere landen zich duidelijk uit elkaar ontwikkelen: terwijl mensen in Australië en Pakistan bijvoorbeeld decennia geleden scheidingen nog als niet te rechtvaardigen beschouwden, hebben hun opvattingen zich sindsdien in tegenovergestelde richtingen ontwikkeld. Dit zou de conclusie aannemelijk maken dat de ontwikkeling van welvaart niet automatisch ook een gelijkschakeling van de waardesystemen met zich zou meebrengen.

De wetenschappers halen nog andere voorbeelden aan. Zo wordt aan de hoge bereidheid tot presteren van kinderen in Canada inmiddels minder, in Hongkong daarentegen duidelijk meer waarde gehecht.

Er zouden zich nieuwe splijtingslijnen tussen westers beïnvloede, zeer welgestelde Europese landen enerzijds en Aziatische en Afrikaanse landen anderzijds gevormd hebben.

En er zou nog een andere belangrijke ontwikkeling zijn: “De liberale democratieën van Europese signatuur bevinden zich wereldwijd in toenemende mate in het defensief; in delen neemt hun acceptatie ook in krachtig gevormde democratieën duidelijk af, bijvoorbeeld in Nederland, Frankrijk, de VS en Duitsland.”

Ook Constanze Beierlein van de Hogeschool Hamm-Lippstadt verklaart volgens het Amerikaanse vaktijdschrift dat wereldwijd te zien zou zijn dat democratieën als uitdrukking van “emancipatorische waarden” onder druk komen te staan en dat ook in Europa “autoritaire instellingen en partijen” groter zouden worden, in Duitsland bijvoorbeeld de AfD. “We hebben al meegemaakt dat Europese landen, zoals bijvoorbeeld Hongarije, zich dan politiek heroriënteren en ook contact met andere autoritaire regimes uitbreiden”, zegt de Duitse wetenschapster bezorgd.

Want wanneer waarden zoals nationale veiligheid en dominantie tegenover andere landen in het middelpunt van het politieke handelen zouden staan, dan zou dit ook directe effecten op Duitsland hebben, bijvoorbeeld wanneer het zou gaan om doelen zoals veiligstelling van de vrede, milieubescherming en mensenrechten.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Amerikaanse wetenschappers: “De liberale democratieën bevinden zich wereldwijd in het defensief”

  1. bobzelf zegt:

    HOPPA EN OP NAAR KIEV . MET OF ZONDER 57 MILJARD 

    HET GROF GESCHUT. “We zijn terug”, zeiden medewerkers van Wagner op een foto, terwijl er berichten zijn dat de mannen van de organisatie uit Afrika zijn teruggekeerd naar Belgorod.

    Er zijn berichten dat honderden kaders zijn teruggekeerd van missies in Afrika en dat zij de spits zullen afbijten van Russische eenheden.

    Ook wordt gemeld dat de training en rekrutering van 7.000 nieuwe kaders in Wit-Rusland is voltooid en dat ze geleidelijk naar Rusland worden gestuurd, ook in de regio Belgorod, om zich aan te sluiten bij de Oekraïense campagne.

    De nieuwe Wagner wordt rechtstreeks gecontroleerd door het Russische Ministerie van Defensie en zal nog zwaarder worden uitgerust met artillerie en pantsers dan de vorige vrijwilligerseenheid.

    NIET SLECHT GEREGELD TOCH ?? WHAHAHAHAHAHAH

    OOM VLIDIMIROVITCH

    Geliked door 3 people

  2. BosscheBol zegt:

    Ach zo. Het AfD en waarschijnlijk ook de PVV, het Vlaams blok en de Rassemblement national zijn autoritair? Tegenstanders van de liberale democratie? De Amerikaanse “wetenschappers” waar het in dit artikel over gaat, doen niets anders dan het prutje van de zittende macht nog maar weer eens opwarmen. Nu mét “wetenschappelijk” sausje. Dat meent niet weg dat het behoorlijk begint te stinken.

    Geliked door 2 people

  3. 007lucia zegt:

    Onzinnig verhaal hierboven… dat in het defensief                klopt alleen maar als je het hebt over de waarden en vrijheid voor het volk,     dat iedere dag zijn rechten weg geschoffeld ziet worden             door dic(k)tatoriale ongekozen instellingen..die een nieuwe wereldorde      willen invoeren en ons wille decimeren                    Als je het echter hebt over de heersende politiek (binnen die z.g. liberale democratieën) die in het defensief zitten,                    dan is het een puur lulverhaal en ik denk dat dat bedoeld wordt

    Geliked door 4 people

  4. Ravian zegt:

    “De liberale democratieën bevinden zich wereldwijd in het defensief”

    LOL, er is gewoon niets ‘liberaal’, en ook niets ‘democratisch’, aan de socialistische dictaturen die zichzelf wereldwijd de titel “liberale democratiën” aangemeten hebben.

    De burgers beginnen hen gewoon door te hebben, beginnen in de gate te krijgen wat die “liberale democratiën” werkelijk zijn, en zijn daar vervolgens niet van gediend…

    Geliked door 5 people

  5. boorzalf zegt:

    Ach, die wetenschappers verzinnen ook de gekste verhalen.

    Geliked door 1 persoon

  6. Sarcoff zegt:

    Met zulke wetenschapsters met hun woke sprookjes veeg ik mijn reet af.

    Geliked door 3 people

Plaats een reactie