Biden-regering plant blijkbaar sancties tegen Israëlische leger

(Door: Sebastian Thormann – Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl Israël zich na de terreuraanval van de 7e oktober middenin een oorlog bevindt met Hamas, plant de Amerikaanse regering van Joe Biden blijkbaar nu zelfs sancties tegen delen van het Israëlische leger. Dit is de nieuwste escalatie in een in toenemende mate kritische Biden-politiek tegenover de Israëlische regering.

Zoals de Amerikaanse nieuwssite “Axios” bericht, is het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington van plan om sancties tegen een IDF-eenheid op te leggen. Dat zou een extreme escalatie in de in toenemende mate kritische Biden-politiek tegenover de Israëlische regering en de eerste keer dat de VS een deel van het Israëlische leger sanctioneren.

Biden, die onder druk staat van vooral jonge en islamitische kiezers, die in Swing State zoals Michigan beslissend kunnen zijn, heeft al sinds enkele maanden zijn na de 7e oktober eerst duidelijk pro-Israëlische koers veranderd en probeert er bij de Israëlische regering van minister-president Benjamin Netanyahu op aan te dringen een wapenstilstand te sluiten met de terreurorganisatie Hamas. Israël wijst dit af, wanneer niet in ieder geval de Israëlische gijzelaars vrijkomen.

De sancties dienen zich volgens het bericht van “Axios” tegen het IDF-bataljon “Netzah Yehuda” te richten, dat grotendeels samengesteld is uit ultraorthodoxe Joden. Onder de ultraorthodoxen bevinden zich velen die de militaire dienst afwijzen en om religieuze redenen niet gebonden zijn aan de dienstplicht, een feit waarover in Israël ook steeds weer controversieel gediscussieerd wordt. “Netzah Yehuda” is nu het meldpunt voor al die ultraorthodoxe vrijwilligers, die toch willen dienen. Hun aandeel is sinds de 7e oktober toegenomen. Uitgerekend deze eenheid dient nu dus gesanctioneerd te worden.

Dit wordt gemotiveerd met vermeende schendingen van mensenrechten tegen Palestijnen op de “Westelijke Jordaanoever”, ook bekend als Judea en Samaria. Met dezelfde argumentatie had de Biden-regering al sancties tegen Israëlische “kolonisten” daar opgelegd – de EU volgde dit voorbeeld. De sanctiemaatregelen tegen “Netzah Yehuda” dienen nu waarschijnlijk eerst een verbod op de inzet van Amerikaanse militaire hulp zijn.

Dit alles toont eens temeer de gespleten Israël-politiek van Biden: enerzijds levert men wapens aan Israël, anderzijds zet men het land onder druk om te stoppen met de strijd tegen Hamas-terroristen en nu verbiedt men zelfs wapenleveringen aan bepaalde IDF-bataljons. “Netzah Yehuda” is op dit moment in de Golanhoogten in het noorden van Israël aan de grens met Syrië gestationeerd.

Aangezien de VS er nu blijkbaar mee beginnen delen van het Israëlische leger te sanctioneren, is het ook denkbaar dat de Europeanen zullen volgen. Per slot van rekening gelden de VS als nauwste bondgenoot van Israël, in de EU daarentegen zijn er vele fel Israël-kritische landen zoals Ierland en Spanje. Wellicht volgen er dus gelijksoortige EU-sancties tegen de IDF, dat zou westerse ondersteuning voor Israël in tijden van oorlog met Hamas en aanvallen uit Iran nog moeilijker maken.

Nu al gelden er in handelsbetrekkingen met de EU gecompliceerde regels, die bijvoorbeeld op de “Westelijke Jordaanoever” geproduceerde producten anders classificeren en waarvoor andere invoerrechten gelden dan voor producten uit de rest van Israël. Een gelijksoortig gecompliceerde, kunstmatige opdeling van hulp voor bepaalde delen van het Israëlische leger zou militaire ondersteuning nog omslachtiger maken.

Bron:
apollo-news.net
Door: Sebastian Thormann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Biden-regering plant blijkbaar sancties tegen Israëlische leger

  1. Olie bol zegt:

    Zelenski na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

    De Oekraïense president Zelenski spreekt van een kans op een overwinning” op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo’n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. “Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken”, aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

    Het pakket voorziet Oekraïne onder meer van wapens die het land dringend nodig heeft. De Senaat in Washington moet nog over de steun stemmen, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Zelenski roept de senatoren op het miljardenpakket snel goed te keuren. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week.

    De stemming in het Huis liep maanden vertraging op omdat Republikeinen zich tegen de steun voor Oekraïne keerden. De stemming vond uiteindelijk zaterdag plaats en kwam op een moment waarop Oekraïne langzaam terrein verliest. Zelenski ziet de goedkeuring als een krachtige boodschap aan Rusland. Washington staat achter Kiev en Oekraïne zal niet “een tweede Afghanistan” worden, aldus de president.

    nu moet ik even hart lachen nog meer levens gaan kapot en usa failliet.

    arme Trump die kan wat gaan herstellen

    Geliked door 4 people

Plaats een reactie