Slowakije: Illegale migratie uit de Oekraïne in het kader van de mobilisatie met 82% toegenomen

(Vertaling: E.J. Bron)

Steeds meer Oekraïners proberen nu hun land op illegale wijze te verlaten uit angst voor de mobilisatie. De regering in Kiev reageert met de uitbreiding van de grenstroepen.

Slowakije registreert sinds het begin van het jaar een stijging van de illegale migratie uit de Oekraïne met 82%. Dit zei Tibor Gašpar, de voorzitter van de commissie voor defensie en veiligheid van het Slowaakse parlement, bij een bijeenkomst van de parlementaire veiligheids- en defensiecommissies van de Visegrád-landen in Praag. Dit zou volgens hem zonder twijfel een reactie zijn op de onlangs door Kiev aangenomen wijziging van de wet betreffende de mobilisatie, berichten Slowaakse media vandaag.

“De stijging die we in de eerste vier maanden hebben geregistreerd, bedraagt 82%. In absolute cijfers is het niet zo veel. We hebben het over 300 migranten die geprobeerd hebben de Schengen-grens illegaal te overschrijden”, maakte Gašpar duidelijk, en hij voegde er aan toe dat er overwegingen bestaan om de Oekraïne bij de registratie en repatriëring van enkele van haar burgers naar het Oekraïense leger te helpen. Met het oog op de omvang van de mobilisatie zou het mogelijk zijn dat ook de buurlanden van de Oekraïne met deze categorie van de irreguliere migratie geconfronteerd zouden worden, voegde de politicus er aan toe.

Ondertussen probeert de Oekraïne met consulaire pressiemiddelen de zich in het buitenland bevindende Oekraïense mannen tot de terugkeer naar hun vaderland te bewegen door hen consulaire diensten zoals het aanvragen van een nieuw paspoort te weigeren. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba bevestigde vorige week dinsdag op de sociale media dat hij opdracht gegeven zou hebben tot de verandering van de politiek en daarmee mannen wil dwingen voor een mogelijke oproep voor de militaire dienst naar de Oekraïne terug te keren. Het zou onmogelijk zijn voor een staat, die zich bezighoudt met zijn overleven, om diensten te verlenen aan voortvluchtige mannen in de dienstplichtige leeftijd, schreef hij op X/Twitter.

In januari 2024 werden er volgens de databank van de EU-statistiekautoriteit Eurostat ongeveer 4,3 miljoen Oekraïners in de landen van de Europese Unie geteld, waaronder ongeveer 650.000 mannen in de dienstplichtige leeftijd. Bovenaan staan Duitsland met 1.286.000 Oekraïense vluchtelingen en Polen met 957.000 Oekraïners.

Polen heeft zich al bereid verklaard om de Oekraïne bij de repatriëring van de mannen in de dienstplichtige leeftijd te helpen, opdat deze hun geboorteland in de oorlog tegen Rusland kunnen ondersteunen, verklaarde de Poolse minister van Defensie Władysław Kosiniak-Kamysz vorige week woensdag. Het is echter te verwachten dat maar weinig Oekraïners vrijwillig zullen teruggaan naar de Oekraïne. Daarentegen is het mogelijk dat steeds meer mannen het staatsburgerschap van hun gastlanden zullen aanvragen of naar Rusland of andere GOS-landen zullen vertrekken.

Vorige week keurde het Oekraïense parlement in Kiev het wetsontwerp over de uitbreiding van de grensbewaking van de Oekraïne met 15.000 man naar een totaal van 75.000 “grensbewakers”. Veel deskundigen zien in de versterking van de grenstroepen de poging om de vlucht van de mannen voor de mobilisatie vooral aan de westelijke grens te stoppen.

Sinds het begin van de speciale militaire operatie werden er in de Oekraïne meer dan 11.000 gerechtelijke procedures wegens dienstweigering of schending van de militaire registratie ingeleid. Dat berichtten Oekraïense media onder verwijzing naar het kantoor van de procureur-generaal. De meeste dienstweigeraars zijn afkomstig uit de regio´s Transkarpatië, Nikolajev en Dnjepropetrovsk. De staatsgrensbewaking van de Oekraïne had daarvoor verklaard dat dagelijks tot tien Oekraïners proberen het land met vervalste documenten te verlaten om aan de mobilisatie te ontsnappen.

In de Oekraïense sociale media circuleren regelmatig video´s van “gedwongen mobilisaties” en conflicten tussen burgers en de met de rekrutering gelaste militairen in verschillende steden. Tegelijkertijd proberen mannen in de dienstplichtige leeftijd het land koste wat het kost te verlaten, waarbij ze vaak hun leven riskeren. Op 16 april ondertekende de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een wet ter verscherping van de mobilisatie, die het mobiliseren van nog eens honderdduizenden Oekraïners mogelijk maakt.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Slowakije: Illegale migratie uit de Oekraïne in het kader van de mobilisatie met 82% toegenomen

  1. Ravian zegt:

    Zo, dan kunnen al die Oekie mannen nu dus politiek asiel aanvragen…

    Of zouden ze te blank wezen om voor een echte vluchtelingen status in aanmerking te komen?

    De vraag stellen is hem beantwoorden…

    Geliked door 3 people

  2. ronjaspers zegt:

    En wat dachten jullie van die illegale islamitische invasie,van miljoenen soldaten van allah sinds 2015 naar europa.

    Geliked door 1 persoon

  3. rokkiringo zegt:

    de (burger)oorlog hier is nog een kwestie van tijd….

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie