Enorme verhoging van invoerrechten op Chinese elektrische auto´s: Hoe Joe Biden de doodsteek geeft aan de vrijhandel

(Door: Oliver Stock – Vertaling: E.J. Bron)

De wereld van de vrijhandel is voorbij. Heeft hij überhaupt ooit bestaan? Maak niet uit. Ondertussen is er alleen nog maar de wereld van “mijn land eerst”. Economisch beleid en concurrentie waren misschien gisteren, nu gaat het om industriepolitiek. Er wordt keihard gevochten. De hardste strijder op dit moment: de Amerikaanse president Joe Biden. Hij wil nu de invoerrechten op Chinese elektrische auto´s naar meer dan 100% verviervoudigen, zoals gemeld wordt door “Politico”.

De maatregel maakt deel uit van een groter pakket nieuwe invoerrechten, die ook in China geproduceerde batterijen, belangrijke mineralen, zonnepanelen evenals staal en aluminium betreffen. De stap past bij de inspanningen van de Amerikaanse regering om de binnenlandse productie van schone energieproducten en halfgeleiders aan te zwengelen. Met haar optreden verveelvoudigt de regering-Biden Trump´s invoerrechten tegenover China.

De Verenigde Staten belasten alle importen van personenauto´s met een standaard invoerrecht van 2,5%. Trump, de handelsstrijder, had als president een extra invoerrecht van 25% op Chinese voertuigen geheven. Alleen al daarom importeren de VS relatief weinig Chinese elektrische auto´s. Biden legt nu volgens “Politico” 102,5% op. China heeft omgekeerd met subsidies gereageerd om zijn auto´s toch nog voor een acceptabele prijs in de VS te kunnen verkopen en kondigt al “vergelding” tegenover meer Amerikaanse restricties aan. “Wij roepen de VS op om de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WRO) op te volgen, alle extra invoerrechten tegen China op te heffen en geen nieuwe op te leggen”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

De schadelijke werking van invoerrechten is in het kleinste economische leerboek voor beginners bewezen. Ze verhinderen innovaties, faire prijzen en concurrentie. Ze zetten een spiraal van maatregelen en tegenmaatregelen in werking, die de eigen industrie moeten beschermen, maar er uiteindelijk toe leiden dat alles verlamt en de klanten het nakijken hebben. Dat schuiven de Koude Oorlogsstrijders ons op dit moment op de hals.

Bron:
weltwoche.ch
Door: Oliver Stock

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Enorme verhoging van invoerrechten op Chinese elektrische auto´s: Hoe Joe Biden de doodsteek geeft aan de vrijhandel

  1. Ravian zegt:

    “Wij roepen de VS op om de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WRO) op te volgen, alle extra invoerrechten tegen China op te heffen en geen nieuwe op te leggen”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.”

    Dat ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking heeft dan behoorlijk boter op het hoofd, want de hele Chinese handelspolitiek is één grote lopende aanranding van de regels van de Wereldhandelsorganisatie, en dat komt dan nog bovenop de doorlopende schendingen van patenten en de voortdurende diefstal van intellectueel eigendom waar China in uitblinkt…

    Geliked door 1 persoon

  2. Tukker24 zegt:

    Het grootste gevaar is het gele gevaar.

    Geliked door 1 persoon

  3. Eric zegt:

    Biden doet eindelijk wat hij al lang had moeten doen en hij doet dat nu enkel met het oog op de verkiezingen. Tesla van Musk, die omwille van zijn standpunten inzake vrije meningsuiting door de Democraten van Obama en Biden wordt gehaat, heeft erg veel economische schade door deze nalatigheid van Biden opgelopen. Biden heeft de Chinese economie boven de Amerikaanse gesteld, daardoor is hij een supercrimineel die hopelijk voor de VS door Trump zal vervangen worden.

    Samen met de Islam is China het grootste gevaar in de wereld. Én natuurlijk zijn de linkse politici in de VS even gevaarlijk, zij steunen het krankzinnige wokisme, vernietigen Europa door het tegen Rusland op te zetten en vernietigen alles wat we nog aan natuur hebben, van de zeeën tot het zonlicht.

    Like

  4. Julia zegt:

    Ga zo door Rusland al tegen zich in het harnas gejaagd China kan er ook nog wel bij. Die demente idioot in de VS Biden genoemd slaat geheel door ook zal Europa deze waanzin weer volgen en zo raken wij meer en meer de ondergang in dankzij de VS.

    Like

Plaats een reactie