Onlusten in het Franse overzeese gebied houden aan: Parijs vliegt toeristen uit Nieuw-Caledonië uit

Vlag van Nieuw-Caledonië

(Vertaling: E.J. Bron)

Vanwege zware onlusten en protesten riep de voormalige koloniale macht Frankrijk meer dan een week geleden de noodtoestand in Nieuw-Caledonië uit. Nu werd begonnen met de evacuatie van Franse toeristen.

Na twee weken gewelddadige protesten in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië werden gisteren de eerste Franse toeristen uitgevlogen. Ze werden vanaf een vliegveld in de hoofdstad Nouméa aan boord van militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht. Van daaruit vliegen ze met commerciële vluchten terug naar Frankrijk.

“De maatregelen betreffende de repatriëring van buitenlanders en Franse toeristen worden voortgezet”, stond er in een verklaring van het Hoge Commissariaat van Nieuw-Caledonië, dat de Franse staat op de eilandengroep in de Zuidelijke Grote Oceaan vertegenwoordigt. Vanwege zware onlusten riep Frankrijk al meer dan een week geleden de noodtoestand in Nieuw-Caledonië uit.

De internationale luchthaven Nouméa-La Tontouta is sinds 14 mei gesloten en alle commerciële vluchten werden sindsdien geannuleerd. Australië en Nieuw-Zeeland waren begin vorige week al begonnen hun staatsburgers met militaire vliegtuigen uit te vliegen.

In de nacht naar zaterdag moesten in de hoofdstad Nouméa 35 mensen met een schip weggebracht worden, nadat een huis in het stadsdeel Kaméré in brand werd gestoken en er meer plunderingen plaatsvonden. Bij gewelddadige protesten tegen een hervorming van het kiesrecht waren vorige week minstens zes mensen om het leven gekomen. Bovendien kwam het tot plunderingen en brandaanslagen op auto´s.

De demonstranten vrezen dat door de in het verre Parijs besloten hervorming van het kiesrecht de invloed van de oorspronkelijke Kanaken, die 40% van de 270.000 bewoners van het eiland uitmaken, afneemt. De hervorming dient het voor Fransen mogelijk te maken om aan de provinciale verkiezingen in Nieuw-Caledonië deel te nemen wanneer ze daar minstens tien jaar gewoond hebben.

Met het oog op de protesten, die tot nu toe zeven doden eisten, reisde de Franse president Emmanuel Macron donderdag al naar het ongeveer 17.000 kilometer van het Franse vasteland verwijderde overzeese gebied. Tijdens zijn korte bezoek riep hij op tot “bezonnenheid” en toonde zich met het oog op de hervorming van het kiesrecht tot compromissen bereid. Hij zou zich ertoe verplicht hebben “de hervorming niet door te drukken”, bond de Franse staatschef in.

Na een ontmoeting met Macron herhaalde de grootste onafhankelijkheidsbeweging FLNKS haar eis naar een intrekking van de hervorming. Dit zou “een voorwaarde voor de beëindiging van de crisis zijn”, zei men gisteren in een verklaring.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Onlusten in het Franse overzeese gebied houden aan: Parijs vliegt toeristen uit Nieuw-Caledonië uit

  1. Ton Ruygrok zegt:

    Want doen die schijnheilige Fransen daar op een Kanaken eiland…
    Rusland de les lezen en zelf nog lekker oer ouderwets kolonisatie bedrijven….
    Iets met een splinter en een balk… zó hypocriet ..
    Ton

    Geliked door 2 people

  2. Herbert zegt:

    Vreemd dat Franse inlanders nog niet mochten stemmen, maar eh : HOUEN ZO !

    Like

  3. Ravian zegt:

    Nieuw Caledonië is een onderdeel van Frankrijk dat ongetwijfeld aan het Franse staatsinfuus hangt, en dat dus door de Franse belastingbetalers gefinancierd wordt, zoals dat bijna altijd het geval is met dit soort overzeese eilandengroepen (als ik het mis heb dan hoor ik her wel).

    De autochtone en allochtone Fransen die er wonen zijn geheid ondernemers, arbeiders, en gepensioneerden, die geld in de lokale economie pompen (een kwart van de bevolking zijn Fransen die er geboren zijn, en er vaak al generaties lang wonen).

    En het zou mij niet verbazen als die het merendeel van het geld in de economie pompten (als ik het mis heb dan hoor ik het wel).

    Vervolgens vraag ik mij dan af waarom deze mensen geen lokaal stemrecht zouden mogen hebben,

    Het zijn tenslotte geen parasieten, zoals het merendeel van wat hier in Nederland niet autochtoon is, maar mensen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de lokale welvaart.

    En het zijn tevens de mensen die de ziekenhuizen bemensen, en andere faciliteiten die het verschil maken tussen een moderne samenleving zijn en in de (palm)bomen hangen.

    Dit riekt naar wat we in onze eigen overzeese gebiedsdelen zien.

    Een hoop ‘inboorlingen’ die vinden dat Nederland geen enkele zeggenschap heeft in zake hoe zij de tent runnen (op hun luie reet), maar dit wel op kosten van de Nederlandse belastingbetaler menen te moeten kunnen doen.

    Met andere woorden; ze willen een eindeloze tropische vakantie, voorzien van alle moderne Westerse gemakken, op kosten van de belastingbetalers in het moederland.

    Zoals gezegd; als ik het mis heb dan hoor ik het wel…

    Like

Plaats een reactie