Het vuile spel van het islamisten vriendelijke Katar

Geld, wapens, mediamacht: Katar gooit alles in de strijd om de politieke verhoudingen in de Arabische regio mede vorm te geven. De islamisten zijn er blij mee.

In Katar probeert men op dit moment weer moreel over te komen. “De toestanden in Syrië zijn pijnlijk en onacceptabel”, zei sjeik Hamad Bin Jassim al-Thani, de minister-president van het Golfemiraat, dat tot de rijkste landen ter wereld behoort.

Het 52-jarige lid van de heersersfamilie in Katar reageerde daarmee op de “mislukte observatiemissie” van de Arabische Liga.

“Niets van dat alles is gebeurd”

De Syrische president Baschar al-Assad zou hebben beloofd troepen uit de steden terug te trekken, politieke gevangenen vrij te laten en demonstraties van de oppositie toe te staan. “Maar niets van dat alles is gebeurd”, zei Al-Thani.

“Wanneer er niet onmiddellijk een einde komt aan het moorden, zijn waarnemers in Syrië zinloos. We doen dan alleen maar mee aan datgene dat daar gebeurt en dat willen we zeer zeker niet”. Om duidelijk te maken hoe serieus hij deze zaak neemt, voegde de minister-president er nog aan toe: “Wanneer er mensen sterven, is er geen tijd te verliezen.”

Statements, die op drastische beslissingen van de Arabische Liga duiden. Net zoals in het geval van Libië, toen het instellen van een vliegverbodzone werd aangeraden, zou de uit 22 leden bestaande internationale organisatie van Arabische landen nu bij de VN gelijksoortige maatregelen kunnen eisen.

Grootste stimulator van de Arabische revoluties?

Het net 11.606 km² grote Katar bezit het voorzitterschap van de Syrië-commissie van de Arabische Liga en heeft veel invloed. Sinds het begin van de “Arabische lente” in december 2010 in Tunesië maakte het olie-emiraat aanspraak op een leidende rol binnen de internationale statengemeenschap. Katar presenteerde zichzelf als grootste stimulator van de Arabische revoluties.

Niet in de laatste plaats met behulp van het medianetwerk Al-Jazeera, dat eigendom is van de Koninklijke familie van Katar, drongen de eerste beelden uit Tunesië over het politiegeweld daar het westerse bewustzijn binnen.

In het begin ging het daarbij om video´s van mobiele telefoons, zoals deze later uit Libië en nu ook uit Syrië op alle nieuwszenders te zien zijn. Al-Jazeera leverde beelden van het verzet tegen het destijds heersende regime, nog voordat het tot massademonstraties in Tunesische steden was gekomen. De zender uit Katar droeg zodoende in beslissende mate bij aan de val van Ben Ali.

Vrijheid en democratie bestaan niet in Katar

Een betrokkenheid, die van de pers thuis niet gewenst is. De regering censureert het internet op pornografisch materiaal en op politiek gevoelige inhoud. “De meeste kranten zijn in het bezit van leden van de Koninklijke familie”, zegt de organisatie Journalisten zonder grenzen.

“Zelfcensuur is wijdverbreid” en “politieke en financiële druk” bepalen de inhoudelijke koers van de pers. Vrijheid en democratie, zoals ze door Al-Jazeera tijdens de “Arabische lente” werden bejubeld, bestaan niet in Katar. Verkiezingen bestaan alleen op locaal niveau. De emir Hamad Bin Khalifa al-Thani bepaalt persoonlijk wie de minister-president wordt en de leden van het kabinet.

Als een van de eerste kampen richtte het olie-emiraat kampen in Tunesië voor Libische vluchtelingen op, die vanwege de burgeroorlog de grens over waren gevlucht. Luxe onderkomens in vergelijking met die van de VN-vluchtelingenorganisatie: met internet, tenten met televisies en een vijfsterren catering. “Alle tenten zijn speciaal gemaakte woestijntenten en werden rechtstreeks vanuit Katar ingevlogen”, zei Mohammed Kubaisi, de campagneleider. Trots gaf hij een rondleiding over de speciaal aangelegde asfaltwegen van het kamp naar de speelplaats, die door ontelbare kinderen in beslag was genomen.

“Voor het eten hebben we een cateringbedrijf ingehuurd, dat anders alleen aan dure hotels levert”, benadrukte Kubaisi. “De drie maaltijden kosten ons elf dollar per dag per persoon”.

“Publiek geheim”

Inzet voor de menselijkheid, ondersteuning van de Arabische broeders en zusters die voor de vrijheid vechten – ook al kost het miljoenen. Dat is het beeld, dat Katar in het kader van de “Arabische lente” over zichzelf promootte. Maar de inzet van de oliesjeiks van de Golf is niet zo belangeloos zoals het lijkt en heeft ook schaduwkanten.

“In Tunesië is het een publiek geheim, dat Katar de verkiezingscampagne van de Ennahda-partij financierde”, zegt Moufida Abassi, een tv-journaliste, die jarenlang voor de Tunesische televisie werkte. “Hoe kan het anders, dat een volledig nieuwe organisatie vanuit het niets in iedere stad partijbureaus kan inrichten en dure geschenken aan de kiezers kan uitdelen.”

En opstandig voegt ze er aan toe: “En niet te vergeten, dat deze islamistische partij op Al-Jazeera veel meer zendtijd kreeg dan andere partijen.” Ennahda kwam in oktober als grote winnaar uit de eerste vrije parlementsverkiezingen in Tunesië tevoorschijn.

Pantserafweerraketten tegen Gaddafi betaald

In Libië financierde Katar het verzet tegen Muammar al-Gaddafi. Het leverde medicijnen, ambulances en satelliettelefoons. Echter ook geweren, munitie en pantserafweerraketten, wat een overtreding was van het door de VN opgelegde wapenembargo.

De emir van Katar, Hamad Bin Khalifa al-Thani, had dat heel openlijk toegegeven. De inzet van eigen gevechtsvliegtuigen in het kader van de luchtaanvallen van de NAVO tegen stellingen van het Libische leger was blijkbaar niet genoeg.

In de hoofdstad Doha richtte men het rebellenkanaal Libya TV en een moderne televisiestudio op, organiseerde internationale conferenties, waarin de internationale statengemeenschap ertoe werd opgeroepen tot financiële steun aan de Libische Nationale Overgangsraad.

Deelname aan gevechten tegen het Syrische leger

In Libië zou een serie van de nu bekend geworden figuren niet alleen nauw contact tot Katar onderhouden, maar ook op de loonlijst van de emir staan. Een van hen schijnt Abdelhakim Belhadsch te zijn, de militaire commandant van de hoofdstad Tripolis en voormalig leider van de dicht bij Al-Qaida staande Libische islamistische strijdgroep (LIFG).

Wapenleveranties uit Katar aan zijn militie afgelopen oktober zorgden in Libië voor wrevel. “wie ons huis binnen wil, moet in het vervolg aan de voordeur kloppen”, had de voormalige Minister van Olie en Financiën Ali Tharhuni gewaarschuwd – en zich daarmee uitgesproken tegen alle illegale wapenleveranties.

Daarbij blijft de invloed geenszins beperkt tot Libië. Zoals goed geïnformeerde bronnen melden, zouden de mannen van Belhadsch ook deelnemen aan gevechten tegen het Syrische leger – gefinancierd en uitgerust door Katar.

Een bondgenoot van Iran

Dat zou niemand verbazen. Syrië is een heftige criticus van de rijke Golfstaten en een bondgenoot van Iran, wiens regionale dominantie niet wordt geaccepteerd in Katar. De val van het regime van Assad zou meer dan goed uitkomen. En om zeker te zijn van welwillende politieke omstandigheden voor de toekomst, ondersteunt het Emiraat bij twijfel ook islamistische groeperingen. Een model, dat zijn waarde al heeft bewezen.

In Tunesië won de Ennahda-partij de verkiezingen, in Egypte de Moslimbroederschap, die ook financiële hulp kreeg van Katar.

Katar wordt al jarenlang tot die landen gerekend, waaruit islamistische terreurgroepen zoals Al-Qaida, Hamas of de Taliban gefinancierd worden. In een door Wikileaks gepubliceerd memorandum toonde de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zich bezorgd over deze verbinding.

Geen wonder, dat de Afghaanse Taliban nu in de hoofdstad Doha en niet zoals gepland in Turkije een nieuw contactbureau heeft geopend. Islamisten voelen zich veilig in Katar.

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article13806145/Das-falsche-Spiel-des-islamistenfreundlichen-Katar.html

Auteur: Alfred Hackensberger

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld, Islam, Moslims. Bookmark de permalink .

5 reacties op Het vuile spel van het islamisten vriendelijke Katar

  1. G.Deckzeijl zegt:

    Waarom is een berucht boek uit het verleden in die landen tot op heden een verkoopsucces?
    http://tinyurl.com/74agdgz

    Like

  2. seculiere zegt:

    waarom hebben die soldaten een rok aan?

    Like

  3. louis-portugal zegt:

    Ik sta er telkens weer van te kijken hoe die lui manipuleren en vooral onder hun eigen “soortgenoten”..
    Een gemeenschappelijke vijand kan wel een tijdje handig zijn maar op een gegeven ogenblik gaan de door hunzelf opgefokte moslims hun geld bij die lui zelf halen.

    Like

  4. Columnist zegt:

    Je zou Iran bijna aardig gaan vinden.

    Like

  5. vederso zegt:

    60 minutes over Qatar en Al Jazeera.

    Like

Plaats een reactie