Een jaar voor de Olympische Spelen: Toen Londen in brand stond

Terwijl de stad aan Olympiakoorts lijdt, is het precies een jaar geleden sinds de onlusten in Londen. In de nacht van 7 augustus 2011 veroorzaakte de dood van de door de politie doodgeschoten kleine crimineel Mark Duggan een golf van geweld en anarchie. Er werd een schade aangericht ter waarde van ongeveer 500 miljoen Britse Ponden (ongeveer 630 miljoen euro) en er kwamen minstens 5 mensen om het leven.

De politie wist zich in het begin totaal geen raad met de situatie, maar kon de rellen, die intussen ook naar andere Engelse steden waren overgeslagen, op 11 augustus stoppen. Dat kwam, omdat het aantal politieagenten van 3000 naar 16.000 was verhoogd. Daarna werd het Riots Communities en Victory Panel opgericht, een commissie, die de oorzaken en de gevolgen van de rellen moest onderzoeken. Volgens het eindrapport van de commissie namen er 13.000 tot 15.000 mensen actief deel aan de rellen, tot nu toe werden er 4000 gearresteerd. Een vierde deel van de relschoppers was jonger dan 18 jaar.

Armoedige wijken voor de Olympische Spelen gerenoveerd

In de glans van de Olympische Spelen merk je daar nu relatief weinig van. Armoedige wijken, zoals Newham, zijn volledig opgeknapt. Daar vind je nu het grootste stedelijke winkelcentrum van Europa, talrijke parken en sportterreinen. De grotendeels verarmde bevolking van de enkele jaren geleden nog volledig verwaarloosde wijk zal hiervan eerder minder profiteren.

Behalve het Riots Communities en Victory Panel heeft oko een onderzoek van de London School of Economics (LSE) en het dagblad The Guardian de redenen voor de escalatie onderzocht. De resultaten van beide onderzoeken doen vermoeden, dat de oorzaken voor de escalatie van het geweld nog steeds aanwezig zijn. Vooral zwarte relschoppers vonden het optreden van de Londense politie tegen hen discriminerend en vernederend, dit was naast sociale en economische onrechtvaardigheid en puur opportunisme een belangrijke reden.

Minder budget bij de politie ondanks aanhoudend gevaar

Een nieuwe uitbraak van geweld is helemaal niet onwaarschijnlijk. De economische en sociale situatie is op grond van de economische crisis in vergelijking met vorig jaar niet verbeterd, maar erger geworden. Er zijn meer werklozen, de reële lonen liggen lager en de armen worden armer. Ook bij de politie worden, ondanks waarschuwingen van de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken en het Panel, geen verbeteringen doorgevoerd. In plaats daarvan werd het budget 20% gekort en werden er tienduizenden arbeidsplaatsen afgebouwd. Vier van de vijf gearresteerden waren van mening, dat het weer tot onlusten zou komen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/009618-Ein-Jahr-vor-Olympia-Als-London-Flammen-stand

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Criminaliteit, Groot-Brittannië, Multiculti. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een jaar voor de Olympische Spelen: Toen Londen in brand stond

  1. marijke zegt:

    Natuurlijk gaat het weer gebeuren Maar niet alleen in Engeland..

    Like

Plaats een reactie