Libië – Moslimbroeders willen in de regering

De gevechten in Libië duren nog steeds onverminderd voort. Bani Walid, Sirte en Sabha zijn nog altijd vast in handen van Gaddafi-getrouwen. In Tripolis zit er nauwelijks vooruitgang in de vorming van een overgangsregering, omdat binnen de rebellen meerdere groepen elkaar bestrijden.

De strijders van de overgangsraad hadden sinds de 10e september – na afloop van hun ultimatum en vruchteloze onderhandelingen over de capitulatie van de stad – meerdere keren geprobeerd om de stad Bani Walid te bestormen.

Zondag werd de stad opnieuw bestormd. Er werd meegedeeld, dat het de rebellen zelfs gelukt zou zijn om tot in het stadscentrum op te rukken. Na aanzienlijke verliezen moesten ze zich echter weer terugtrekken. Reuters meldde, dat het daarbij tot chaotische scènes onder de rebellen was gekomen. “We reden gewoon de stad Bani Walid binnen, want men had ons verteld, dat daar al vertegenwoordigers van de overgangsraad zouden zijn bij wie we ons zouden moeten aansluiten. Maar er was niemand. We moesten onder zwaar vuur van de Gaddafi-krachten terugtrekken”, citeert Reuters Sabri Salem, een naar de oppositie overgelopen voormalige piloot van de Libische luchtmacht.

Bovendien zouden er in Bani Walid 17 Fransen en Britten gevangen zijn genomen. Een woordvoerder van Gaddafi zei zondag in een uitzending van de Syrische zender Arrai TV dat de meesten van hen Fransen zouden zijn, twee Engelsen en een persoon uit Katar. “Het zijn technische experts, onder wie militaire adviseurs”, zei de woordvoerder van Gaddafi. De gevangenen werden later voor de televisie getoond. Vertegenwoordigers van de NAVO, Frankrijk en Groot-Brittannië hadden zaterdag een bericht van Arrai TV ontkend, volgens welke enkele NAVO-soldaten door Gaddafi-getrouwen gevangen zouden zijn genomen.

Afgezien van Bani Walid bevinden zich ook de steden Sirte en Sabha in handen van de Gaddafi-krachten. Volgens informatie van de overgangsraad leidt Gaddafi´s zoon Saif al-Islam de verdediging van de stad. Volgens eerdere berichten kunnen Gaddafi´s zoons Saadi en Mutasim zich ook in Sabha bevinden.

Gaddafi´s woordvoerder Moussa Ibrahim meldde, dat tijdens een aanval van de NAVO op Gaddafi´s geboortestad Sirte de afgelopen nacht meer dan 350 mensen om het leven zouden zijn gekomen. Deze informatie is niet te controleren. Volgens een woordvoerder van de NAVO gaat het om insinuaties.

Intussen zit er geen schot meer in de vorming van een nieuwe Libische regering, omdat verschillende groeperingen nu al eisen stellen. Zo wil Dschalil, de leider van de overgangsraad, in de eerste officiële overgangsregering zowel minister-president als minister van buitenlandse zaken worden.

De inwoners van de stad Misrata willen de eerste minister-president. Deze eis wordt ermee gemotiveerd, dat de regio rondom Misrata bijzonder veel strijders voor de strijd tegen Gaddafi zou hebben geleverd.

(Foto: Sarkozy, Cameron en de leider van de Libische overgangsraad Mustafa Abdul Dschalil)

Ook de Moslimbroeders willen een belangrijke rol in de nieuwe regering spelen. De woordvoerder van de islamistische beweging zei tegen de krant “Libya al-Yom”, dat zich tot n u toe niemand van de overgangsraad of de uitvoerende raad officieel tot de Moslimbroeders zou hebben gewend, hoewel deze net zo goed deel van de maatschappij zouden uitmaken als andere groeperingen. De woordvoerder Suleiman Abdul Kader verklaarde, dat regeringsleden zouden worden uitgekozen naar hun vaardigheden. In de overgangsraad, die door Mustafa Abdul Dschalil wordt geleid, zouden echter de verschillende regio´s van het land vertegenwoordigd zijn.

VIDEO: nieuw offensief van aanhangers van Gaddafi:

Bron:

http://tinyurl.com/3wz2hh2

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie