Kopten vluchten uit Egypte

Sinds de val van Hosni Moebarak vinden er in Egypte steeds vaker rellen tegen Egyptische Kopten plaats. Veel kopten voelen zich bedreigd – en verlaten het land.

Tamer Refaat Salama heeft zijn koffers al gepakt. De komende dagen zal hij zijn visum krijgen, dan gaat de reis eindelijk beginnen. Hij wil emigreren naar Amerika – daarvan droomt de Koptische christen al heel lang. Het is een droom van gelijkberechtiging, van religievrijheid. “In Egypte voel ik me als Kopt gediscrimineerd”, zegt hij, “vooral op de werkplek.”

Tamer is niet de enige christen, die Egypte de rug toekeert. Volgens de Egyptische mensenrechtenorganisatie “Egyptian Union for Human Rights” hebben sinds de val van Moebarak ongeveer 100.000 Kopten het land verlaten. Net zoals de 29-jarige Tamer zijn de meesten van hen jong en goed opgeleid, zien geen kansen in hun vaderland, voelen zich bedreigd door radicale moslims en het leger. Ze zijn bang voor de toekomst.

Discriminatie van Kopten

Kopten worden in Egypte al sinds de putsch van Nasser in het begin van de jaren-50 systematisch gediscrimineerd: ze mogen maar heel weinig kerken bouwen en kunnen in feite geen topfuncties in de staat bekleden. Er gaat nauwelijks een jaar voorbij zonder gewelddadige aanvallen op de godsdienstgemeenschap. Er leven ongeveer 8 miljoen Kopten in Egypte, ze vormen ongeveer 10% van de totale Egyptische bevolking.

Sinds de val van Moebarak nemen de aanvallen toe. Ze zijn radicaler en bloederiger geworden: begin maart stond er aan de stadsrand van Cairo een kerk in brand, die werden gevolgd door straatgevechten, waarbij 13 mensen om het leven kwamen. Twee maanden later gingen de volgende beide kerken in vlammen op. Urenlange gevechten tussen christenen en moslims kostten aan 15 mensen het leven. Begin oktober vernietigden Salafisten een kerk in het zuiden van Egypte. Daarop protesteerden Kopten en moslims gezamenlijk in Cairo, maar de demonstratie eindigde op 9 oktober in het grootste bloedbad sinds het einde van de revolutie. Er stierven 24 mensen. Met de organisatie “Egyptian Union for Human Rights” maakt Naguib Gabriel zich o.a. sterk voor de rechten van de Kopten. De toekomst van de christenen in Egypte ziet en donker uit: “Voor de revolutie werden christenen alleen maar indirect gediscrimineerd, sinds de revolutie vallen Salafisten en Moslimbroeders de christenen openlijk en rechtstreeks aan.”

Schuldigen worden niet gestraft

Het zijn radicale moslims, die christenen en kerken aanvallen – en ze worden geduld door de militaire raad, wellicht zelfs aangemoedigd en opgestookt. Want de schuldigen worden niet ter verantwoording geroepen. De militaire rechtbank heeft tot nu toe niemand voor de rechtbank gesleept, terwijl activisten en bloggers nog steeds bijna dagelijks met snelrecht verhoord en gearresteerd worden. De daders hebben de vrije hand, ze worden niet bestraft. Dat moedigt de radicale moslims aan.

Video´s bewijzen, dat het leger bij talloze voorvallen dadeloos toekeek. Het greep niet in, toen er christenen werden gelyncht. Op die bloedige oktoberzondag werd de zich ter plaatse bevindende legereenheid zelfs de initiatiefnemer, schoot op ongewapende christenen of reed over ze heen met zijn pantservoertuigen.

Van de rellen, het geweld en de chaos profiteren de militaire raad en de oude garde. Want veel Egyptenaren verlangen naar veiligheid, stabiliteit en een sterke hand – alleen zo kan de militaire raad aan de macht blijven.

Betrokkenheid voor vrijheid en gelijkberechtiging

Maar niet alle Kopten willen Egypte verlaten. Beshoy Fayez blijft. Hij wil het land veranderen. “Ik blijf hier om het probleem op te lossen. Ook al hebben we verschillende religies: We zijn allemaal Egyptenaren”, zegt hij.

Beshoy Fayez zet zich in voor een Egypte zonder vooroordelen en zonder discriminatie. Hij gaar de straat op om te informeren, hij vecht voor zijn rechten als Kopt, voor vrijheid in Egypte.

Vele anderen echter hebben de moed al verloren. Veiligheid en religievrijheid – die hoopt de Kopt Tamer nu in de VS te vinden. “Daar bestaan ook orthodoxe kerken, een religieus leven zoals in Egypte”, zegt hij, “maar daar hebben we al onze rechten.”

Nog slechts een visum en een paar duizend kilometer is Tamer van zijn droom – een leven in vrijheid – verwijderd. Voor de mensen in Egypte echter is het een veel langere weg. Dat Tamer ooit terugkomt, kan hij zich heel goed voorstellen. Maar alleen dan, zegt hij, als Egypte echt vrij is, als hij hier zonder angst kan leven.

Bron:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15481975,00.html

Auteur: Viktoria Kleber

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kopten vluchten uit Egypte

  1. Pingback: Weg met de democratie: de “Arabische Lente” wordt een islamistische winter « ejbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s