Assad-regime treedt hard tegen demonstranten op

In Syrië is geen einde van het geweld in zicht: tegen de afspraak met de Arabische Liga in zijn veiligheidstroepen weer hard tegen demonstranten opgetreden. Mensenrechtenactivisten melden doden en gewonden. De VS raadden activisten af om zich over te geven aan het regime.

Ondanks het aangekondigde einde van het geweld tegen demonstranten in Syrië hebben veiligheidstroepen volgens informatie van mensenrechtenactivisten opnieuw talrijke mensen gedood. Bij demonstraties in het hele land zijn minstens 17 mensen om het leven gekomen. Andere activisten ter plaatse spraken van meer dan 19 doden en tientallen gewonden. De oppositie heeft opnieuw tot demonstraties tegen Assad opgeroepen, onder het motto “Allahu Akbar”.

In Hama werden volgens overeenkomstige berichten meerdere mensen gedood, toen veiligheidstroepen op in een menigte van enkele duizenden demonstranten schoten. Andere doden zouden zijn gevallen in het Homs in Centraal-Syrië en in de regio rondom Damascus. Volgens informatie van het in Londen gevestigde Syrische observatiepunt voor mensenrechten zouden er bovendien een burger en een gedeserteerde soldaat zijn doodgeschoten, toen ze zouden hebben geprobeerd de grens over te steken naar Jordanië.

De Syrische regering van president Baschar al-Assad was het er afgelopen woensdag met de Arabische Liga in Cairo over eens geworden om een einde te maken aan iedere vorm van geweld in het conflict tussen het regime en de protestbeweging. Activisten berichtten echter van nieuwe aanvallen op de burgerbevolking en ook van meerdere doden.

Frankrijk beschuldigt Syrië er nu van met het voortdurende gewelddadige optreden zijn belofte aan de Arabische Liga te breken. Het aanhoudende neerslaan van protesten zou de internationale gemeenschap nu doen twijfelen aan de oprechtheid van de toezegging van de Syrische leiding, werd er door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs gezegd. De VN-mensenrechtenraad kondigde aan een onderzoek in te stellen naar het geweld in het land, ongeacht het feit of waarnemers het land zouden worden binnengelaten of niet.

´s Morgens had het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken nog een sms verstuurd, waarin tegenstanders van de regering werd beloofd dat ze niet vervolgd zouden worden als ze hun wapens zouden inleveren. De toezegging is geldig tot zaterdag a.s.: wie zijn wapens zou afgeven bij het dichtstbijzijnde politiebureau, zou “onmiddellijk vrij” zijn, berichtten de staatstelevisie en het nieuwsbureau Sana onder verwijzing naar het ministerie van Binnenlandse Zaken in Damascus.

De VS raadden mensen echter af om zich over te geven. “Ik zou het op dit moment niemand aanraden om zich over te geven aan de autoriteiten van het regime”, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondanks de toezegging van zijn regering betreffende het plan van de Arabische Liga, zou Assad tot nu toe niet aan de verwachtingen hebben voldaan. Ze zou daarom sceptisch tegenover de aangeboden amnestie staan. De Syrische leiding zou al meerdere malen zo´n belofte hebben gedaan.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,796020,00.html

Auteur: usp/Reuters/AFP

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islam. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie