Duitsland: Imamopleiding in Tübingen

Wie moet aan 700.000 islamitische leerlingen in Duitsland lesgeven, wie moet prediken in de moskeeën? Imams en godsdienstleraren Made in Germany – daar zet de Duitse Minister van Onderwijs, Annette Schavan, in. Ze heeft aan de universiteit van Tübingen het eerste landelijke Centrum voor islamitische theologie geopend.

Weliswaar studeren hier al sinds het begin van het wintersemester ruim dertig studenten, maar nu vond de officiële opening van het Centrum voor islamitische theologie plaats. Het is in Duitsland de eerste in zijn soort.

Minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) noemde dit “een mijlpaal voor de integratie”. Het zou belangrijk zijn, dat er op Duitse universiteiten een wetenschappelijke discussie met de islamitische religie zou bestaan, zei ze. “Over geloof moet nagedacht worden. Religie heeft oplossing en opheldering nodig”. Geloof zonder te denken, zou spoedig de verkeerde kant uit kunnen leiden, zei de minister. Bovendien zou het centrum ook “de grootste kans bieden om ook de dialoog met de christelijke religies te stimuleren”.

Critici vrezen, dat er door de invloed van conservatieve islamitische verenigingen een onkritische islamitische theologie op Duitse hogescholen gevestigd zou kunnen worden. Schavan zei: “We willen met de grote ervaring, die we op Duitse universiteiten met de theologie hebben, ook een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de islamitische theologie.”

De woordvoerder van de Coördinatieraad van de moslims in Duitsland, Bekir Alboga, eiste, dat als volgende stap de moslims nu ook juridisch als religiegemeenschap worden erkend. “In Duitsland heerst een zeer negatief beeld over de islam en moslims”, zei hij. Dat zou er ook een gevolg van zijn, dat men juridische erkenning aan de moslims zou weigeren.

Gezocht: 2000 leraren voor 700.000 islamitische scholieren

Tübingen is het eerste van vier universitaire centra voor islamitische theologie. Dit jaar nog worden de centra in Münster/Osnabrück, Frankfurt/Gießen en Erlangen/Nürnberg geopend. Aan de centra dienen o.a. imams en leraren voor islamitisch godsdienstonderwijs te worden opgeleid. De komende jaren zullen er voor ongeveer 700.000 islamitische scholieren tot 2000 leraren nodig zijn. In totaal leven er naar schatting 4 miljoen moslims in Duitsland.

De voorgeschiedenis: het ten dele heftige integratiedebat had ook de islam in de schijnwerpers geplaatst. Op initiatief van de Wetenschapsraad en mede uitgekozen door vertegenwoordigers van islamitische verenigingen in Duitsland, besloot Schavan uiteindelijk in het voorjaar van 2011 waar centra voor islamitische theologie moeten komen.

Het stond echter al langer vast, dat Duitse imams, dus godsdienstgeleerde gemeentevoorzitters, ook in Duitsland opgeleid dienen te worden. De Wetenschapsraad had in het begin van het jaar 2010 de stoot gegeven betreffende de opleiding aan Duitse universiteiten en had aan de regering een adviescommissie met vertegenwoordigers van de grote islamitische verengingen aangeraden, die dient mee te beslissen over de inhoud van de nieuwe studierichting.

De universiteit van Münster, die in de toekomst in samenwerking met Osnabrück imams zal opleiden, heeft ook al negatieve ervaringen met de islamitische verenigingen opgedaan. In het debat rondom de opleiding van islamleraren in Nordrhein-Westfalen hadden de verenigingen zich opgesteld tegenover de islamgeleerde en voormalige Duitse bekeerling Sven Kalisch.

Kalisch had in een voordracht het historische bestaan van de profeet Mohammed betwijfeld en werd daarna scherp aangevallen. Als gevolg daarvan konden er aan de leerstoel van Kalisch in Münster geen islamleraren worden opgeleid. De professor kreeg na bedreigingen uit islamitische kringen politiebescherming. Intussen heeft Kalisch zich van de islam afgekeerd.

Op dit moment spreken veel van de bijna 2000 imams, die in Duitsland prediken, nauwelijks Duits. Ze blijven vaak maar enkele jaren in het land om daarna terug te keren naar hun geboorteland, bijvoorbeeld naar Turkije.

Bron:

http://www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,809325,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

4 reacties op Duitsland: Imamopleiding in Tübingen

 1. rowi2011 zegt:

  Zolang eij Islam als geloof blijven zien/benaderen, zolang geven wij hen macht te groeien!!

  Neem overigens aan dat de dame op de foto geen imam-opleiding volgt!!

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Islam annex islam-onderwijs een mijlpaal voor de integratie? Een gotspe van een zwaarder kaliber is naar mijn smaak niet mogelijk. A.Schavan is voor mij niet meer dan de zoveelste nuttige idioot. http://tinyurl.com/3k6a3qn

  Like

 3. Pingback: Sven Kalisch: Fundamentalisten interpreteren de islam goed | E.J. Bron

 4. louis-portugal zegt:

  G.D. Helemaal mee eens. Die moslims zitten helemaal niet te wachten op zo´n opleiding en zeker niet als daar ook nog over de uitleg van de islam gefilosofeerd wordt.
  Ze kunnen beter die duitse politici een beetje islamoplieding geven en laten ze de nederlanders ook meenemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s