Machtwoord: Tijd voor Amerika te stoppen met de Turkse obstructie te verontschuldigen

Een week geleden waren 28 NAVO-leiders in Chicago bijeen voor de eerste NAVO-top in de Verenigde Staten sinds 9/11. Terwijl de wereldwijde aandacht gericht was op de op handen zijnde terugtrekking uit Afghanistan, toonde de top ook onderliggende spanningen, met name de campagne van de nieuwe Franse president om de belofte van zijn voorganger te “her-evalueren, namelijk diens beslissing om Frankrijk te re-integreren in de militaire commandostructuur van de NAVO evenals de versnelde terugtrekking van Franse troepen uit Afghanistan.

Ondertussen blokkeerde Turkije, het enige NAVO-lid in het Midden-Oosten en met het op één na grootste leger, de Israëlische aanwezigheid op de top, ondanks de aanwezigheid van 13 andere niet-NAVO partners – een escalatie in de al zes jaar durende ruzie met de Joodse staat.

Oorspronkelijk was het een bilateraal geschil, nu heeft Ankara de NAVO erin verstrikt en daarmee ook de VS, door het blokkeren van twee van Amerika’s meest belangrijke allianties. Helaas heeft de regering Obama het Turkse gedrag verdedigd in plaats van het te veroordelen. Het beloonde Turkije met de verkoop van enkele van de meest geavanceerde wapensystemen uit het VS-arsenaal.

De afgelopen drie jaar heeft Turkije geleidelijk z’n strategische relatie met Israël beëindigd. Naar aanleiding van de Operatie “Cast Lead” bestempelde de Turkse premier Erdoğan Israël als een “terroristische staat,” beschuldigde de Israëlische president ervan “te weten hoe te moorden” en annuleerde Israëlische deelname aan militaire oefeningen op Turks grondgebied, die voor het eerst plaatsvonden sinds 2001. Als gevolg daarvan trokken de VS zich ook terug uit de oefeningen en in de tussenliggende jaren heeft Turkije in plaats daarvan militaire oefeningen gehouden met Syrië en China.

Na het Mavi Marmara incident, waar Israëlische marinecommando’s aan boord van een Turks schip uit zelfverdediging negen Turkse burgers doodden, (zie Goldstone) veranderden de betrekkingen van zuur naar smerig, wat leidde tot de uitwijzing van de ambassadeur van Israël en het verbreken van de diplomatieke banden. Onlangs heeft Turkije gedreigd om de commerciële samenwerking tussen Israël en Cyprus in de ontwikkeling van grote gasvelden in de oostelijke Middellandse Zee tegen te werken en deze week beschuldigden Turkse officieren van justitie Israëlische militaire leiders van moord naar aanleiding van het Mavi Marmara incident.

De Turkse vijandigheid tegenover Israël begint nu de Amerikaanse militaire planning te belemmeren. De AKP-regering heeft verklaard dat zij weigert om data te delen met Israël, die worden verkregen met NAVO-bediende X-band radar, eigendom van de VS en gestationeerd op Turks grondgebied. Zojuist door de NAVO operationeel verklaard, verzekert Turkije aan Iran dat het niet zal toestaan dat de installatie tegen dit land gebruikt wordt. Slechts een paar maanden geleden verhinderde Turkije de deelname van Israël aan Operatie “Active Endeavor”, een NAVO antiterrorisme, maritieme patrouille in de Middellandse Zee, die de eerste, werkelijk actieve deelname van Israël aan een NAVO-missie zou hebben gemarkeerd. Deze strategie escaleerde toen Turkije z’n veto uitsprak over de Israëlische deelname aan de Chicago-top.

Hoewel de Turkse regering hier vierkant iets te verwijten valt, heeft de Amerikaanse berusting tot aan de verontschuldigende houding de Turkse positie versterkt. President Obama heeft een warme relatie met premier Erdoğan en schonk z’n eerste bezoek aan het Midden-Oosten aan Turkije in april 2009.

Washington rechtvaardigde gedwee de Israëlische non-participatie, onder vermelding dat zij niet eerder deelnam aan een eerdere NAVO-top noch een “belangrijke bijdrage” aan NAVO-missies levert. Een “Catch-22” situatie bij uitstek. Toen een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hierover werd lastiggevallen, gaf zij er de voorkeur aan de vooruitgang in het Israël-Palestina proces te bespreken, een teken van diep ongemak in de regering over deze kwestie.

Twee andere partners in de “Mediterrane Dialoog,” Marokko en Jordanië, maar ook Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, werden naar Chicago uitgenodigd. Hun gecombineerde bijdrage aan NAVO-missies bestaat uit 135 militairen, nauwelijks “groot” te noemen. Twee maanden geleden beëindigde de Amerikaanse luchtmacht z’n al langdurend moratorium op gezamenlijke oefeningen en nam deel aan “Anatolian Eagle 2012,” een bilaterale oefening in Turkije. Tien jaar na de weigering (van Turkije) om de VS toe te staan om Irak binnen te vallen vanaf zijn grondgebied, least Turkije nu Predator Drones van de VS, die naar verluidt de verkenning verzorgden voor de Turkse luchtaanval op 34 Koerdische burgers eind december, in een poging PKK-rebellen langs de Iraakse grens op te sporen. Bovendien heeft de VS ermee ingestemd om aan Ankara 100 F-35 gevechtsvliegtuigen van de volgende generatie, Predator drones en gevechtshelikopters te leveren.

Turkije heeft gebroken met haar eens nauwe militaire relatie met Israël en heeft de Israëlische samenwerking met de NAVO geblokkeerd. Daarvoor wordt het door de VS beloond met een aantal van de meest geavanceerde radarsystemen die er zijn. In plaats van door te gaan met het in staat stellen van Turkije de NAVO-Israëlische samenwerking te blokkeren, moet Washington duidelijk maken dat de recente uitbreiding van de militaire samenwerking en de verkoop van geavanceerde wapens aan Turkije afhankelijk is van de Turkse beëindiging van de tegenwerking van Israël c.q. het anti-Israëlbeleid. Terwijl de regering het gevoel kan hebben de Turkse medewerking nodig te hebben bij een ontelbaar aantal kwesties in het Midden-Oosten, moedigt haar zwijgen slechts de Turkse onverzettelijkheid aan.

Bron:

http://www.jinsa.org/fellowship-program/gabriel-scheinmann/power-veto

Auteur: Gabriel Max Scheinmann

Vertaald uit het Engels door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël, NAVO, Obama, Turkije, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

13 reacties op Machtwoord: Tijd voor Amerika te stoppen met de Turkse obstructie te verontschuldigen

 1. Linsky zegt:

  Nou, ik ben natuurlijk geen oorlogsstrateeg, maar met alles wat er gebeurd de laatste jaren en de wijze waarop Israel steeds veder geïsoleerd word en in de steek gelaten, blijkt mi. toch duidelijk maar één bedoeling, tactiek uit; namelijk Israel ‘dwingen’ tot eigenmachtige acties!
  Als we dan ook dit nog lezen, zegt dat toch genoeg zo, zou ik zeggen:
  ———————-
  Obama blokkeert Frans-Saudische aanval op paleis Syrische president Assad
  Oud NAVO commandant KFOR: Aanval op Syrië is oorlog met Iran en steekt Midden Oosten in brand
  Hoog boven
  de straten van Damascus rijst de berg Qassioun, waarop president Assad een paleis heeft gebouwd dat Frankrijk en Saudi Arabië het liefst meteen willen platbombarderen.
  De Amerikaanse president Barack Obama heeft een plan van Frankrijk en Saudi Arabië om het paleis van de Syrische president Bashar Assad bij Damascus plat te bombarderen geblokkeerd.

  De Fransen en Arabieren wilden op deze manier in één keer Assad, zijn familie en alle andere leiders van de regering uitschakelen. De voormalige NAVO commandant van de KFOR troepen in Kosovo waarschuwt dat als dit toch gebeurt er oorlog met Iran zal uitbreken en het hele Midden Oosten in brand zal vliegen…verder;
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=660001&r=1&tbl_archief=&

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Ik hoop dat Romney die Mobama volkomen wegveegd.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Het is zo duidelijk als wat dat OBAMA een MUZELMAN is. Hij gaat een alliantie aan met extreme aanhangers van de ISLAM. Ik hoop dat hij bij de komende verkiezingen in de USA, volledig verpletterd wordt, en er een Republikein orde op zaken gaat stellen.

  Like

 4. M.A.L. Sion zegt:

  Dan is het nu tijd dat Nederland demonstratief, min of meer provocerend, de banden met Israël verder aanhaalt. Een extra handelsdelegatie erheen en Israël uitnodigen om een tegenbezoek af te komen leggen met eveneens een handelsdelegatie. Wellicht ook goed om gedeeltelijk de crisis te bestrijden. De marine kan mogelijk een oefening houden in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en Israël vragen daar ook aan deel te nemen. Daarentegen geen cent meer voor Westbank-palestijnen en voor Gaza. Aan Israël aanbieden om Nederlandse Marine-vaartuigen te laten assisteren bij de blokkade vanaf Zeezijde van het GAZA-grondgebied. GAZA wordt in ruim voldoende mate bevoorraad vanaf de landzijde. Vakantiehouden en huizen kopen in Turkije sterk afraden.

  Like

 5. Martien Pennings zegt:

  Kijk, kom maar een om zo’n analyse in de collaborerende systeem-media!
  Goeie keus en goed vertaald, Vederso!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @M.A.L. Sion, dat zal niet gebeuren. De kunduz kliek zal dat tegen houden, en vergeet U niet, dat van Agt nog steeds zijn paladijnen in het CDA heeft, die zullen blijven ageren tegen Israel. En van MP Rutte, dat “gesmolten pakje boter”, hoeft U helemaal niets meer van te verwachten, samen met Kunduz heeft deze figuur ons uitgeleverd aan het Politburo in Brussel!

  Like

 7. frank de vries zegt:

  Ook ik heb direct mijn twijfels over Obama uitgesproken toen hij kort na zijn inauguratie wel naar Egypte ging handjes schudden maar niet naar Israel.
  Hij heeft in de jaren erna zich nooit in de wereld geprofileerd als de wereldleider van het (tot dan toe) machtigste land, die de internationale politierol kon blijven uitstralen.
  In tegendeel!
  Zijn pro Islamitsiche houding door zijn familiewortels in Kenia bleken onmiskenbaar en steeds openlijker beleden. (Klassiek volgens de Koran: Wie moslim is verlate zijn geloof nooit!)

  Ik heb hem ook wel verweten, dat hij zich (ook) heeft verkocht aan de olie-landen (en dus hun dictaturen) om zich alleen maar van een ongestoorde olieaanvoer te verzekeren (wat natuurlijk nooit zeker te stellen is!) .
  Obama is dus de meest zwakke westerse wereldleider gebleken en daarvan profiteren alle niet-met – de VS- symphatiserende naties van. De Islam zag zijn expansieve kans schoon met deze president.
  Met de gevaarlijke expansie en wereldwijde aanslagen der Islam tot gevolg. Zelfs de gruwelijke aanslag van 9-11, heeft van hem geen bijzondere aandacht meer gekregen.
  Ik vrees, dat ook de miljoenen moslims in de VS zeker op hem zullen stemmen.

  Net als nu voor het eerst in Amerika meer kinderen uit Midden- en ZuidAmerikaanse ouders zijn geboren dan uit blanke Amerikanen, zullen ook (WEER) de moslims hun productiviteit op dat gebied opvoeren!

  Het trieste is, dat een kwart eeuw terug in de relatief hoog ontwikkelde westerse wereld eindelijk werd ingezien, dat een reductie van geboorten de Aarde nog zou kunnen redden, maar daar en tegen Katholieke en Moslim Staten hun kans schoon zagen om hierdoor juist veel meer kinderen te gaan produceren, om daarmee die vele rijke westerse landen democratisch te kunnen gaan overnemen!
  Dat staat ons en Europa ook te wachten!

  Realiserend, dat juist de meest arme en onontwikkelde landen nooit anders dan aan een (te) grote kinderschare hebben bijgedragen (achterlijke cultuur met eigen kinderen als oude dagsvoorziening voor de ouders!) en dat NU nog steeds doen, staan alle westerse landen een hopeloze taak te wachten om deze horden aan onontwikkelde, werkeloze en mentaal gefrustreerde jonge mensen te weren, omdat zij hier met te symplistische en opportunistische gemakzuchtige verwachtingen komen en daardoor pas na enige tijd merken dat het aan hun “beloofde geld op straat” niet te kunnen oprapen.

  Hierdoor (we ervaren het dagelijks en toenemende mate in ons land en in Europa) neemt de criminaliteit door hen snel toe en zijn de tot nu toe argeloze- en open westerse samenlevingen en naieve burgers te klos, omdat tevens onze (oude) wetten daarop niet ingericht zijn (en worden niet snel genoeg aangepast door laffe en puur eigenbelang najagende ministers en Justitie, die het woord “geschokt” en “een minuutje stilte” t.b.v. de slachtoffers goedkoper en politiek veiliger vinden, dan zich voor hun autochtone kiezers in te spannen!

  Dit heeft ordinair ook al geleid tot een duidelijke keuze voor de Islam en dus voor het anti-semitischme. Islam(-olie) is in en het democratische Israel en de Joden zijn uit!
  Hitler lacht in zijn vuisje met zoveel NSB-ers in Nederland. Zijn levenswerk zal ook via onze kelen “Halal” worden afgemaakt!

  Like

 8. vederso zegt:

  @ Martien. Ik vind het ook een informatieve analyse. Maar hier is uitdrukkelijk dank aan Ya’akov Siepman op z’n plaats. Hier, voor deze kwaliteit, kan hij mij wakker maken.

  Like

 9. Peter selie zegt:

  Heb geen illusies zijn beiden met hetzelfde sop overgoten, de een is niet beter dan de ander!

  Like

 10. lucky9 zegt:

  Obama is een moslim!
  Obama buigt als een knipmes voor een middeleeuwse woestijn-despoot.
  Obama moet weg of de beschaving gaat naar de vernietiging.

  Like

 11. Linsky zegt:

  De Amerikaanse tv-zender Fox News heeft een schokkend filmpje uitgezonden waarin zogezegd wordt teruggekeken op het bewind van de Amerikaanse president Barack Obama. In plaats van een objectieve analyse kregen de kijkers iets te zien wat regelrecht uit het kamp van de Republikeinse tegenstanders van de president leek te komen.

  Fox News Video – Obama “Then and Now”

  Like

 12. Leto 2 zegt:

  Jongens toch, Obama is ook maar een stroman.
  Brzezinski is de drijvende kracht achter de Keniaan.
  En nog een ander legertje “onzichtbaren”.
  De president van de USA is nooit de winnaar van de verkiezingen maar het resultaat van een gedegen staaltje machtsmisbruik, corruptie, bedrog en manipulatie.
  En hier te lande is het niet veel anders.

  Like

 13. Mehmet zegt:

  Erdogan, de Turkse minister president is een stroman van de CIA. De Turkse oppositie tegen Erdogam is een stroman van de Mossad…

  Zowel de regering als de oppositie is Turkije bestaat uit stromannen die westerse landen dienen.
  De verborgen baas achter de schermen in Turkije is de Fetallah Gulen beweging. De man Fetullah Gulen leeft in Amerika onder toezicht en bescherming van CIA / Amerika. Fetullah Gulen heeft lang geleden en meerdere keren gezegd dat samenwerken met Israel goed is. Fetullah Gulen heeft over de gehele Turkse wereld die moslim is hogescholen neergezet met CIA Geld…in de afgelopen 30 jaar….we praten over minimaal enkele 100.000.000.000 ‘den aan Dollars die als subsidie hebben gediend om een gelovige Islamitische massa te creeren in de Turkse wereld en deze geesten te hersen spoelen naar de Islamitische waarden en normen in de zin zoals de Fetullah Gulen beweging bedoeld.

  Mensen, wees niet blind,,,,kijk nu naar Erdogan…. Hij steund met elke daad die hij doet Israel, Eurp[a en Amerika omdat hij hun stroman is. Iran….schrok van Turkije…toen zij inzag dat het de kant van het westen koos….Syrie zit tot aan zijn nek in de problemen door de Turkse steun vaan de rebellen die Assad willen omovererpen…

  wees niet blind…er is meer achter de schermen als jij zien kan op tv.

  En Obama….is van A tot Z gemaakt door Joodse mensen in Amerika….als men van hem vraagt te springen is zijn vraag hoe hoog.

  De Ruzie tussen Turkije en Israel was bedoeld om de arabische wereld af te leiden.

  Deze verborgen samenwerking van Turkije met het westen die soms meer openlijk is is een goede zaak want zie de Turkse economie groeit als Kool.

  Mehmet (Turk)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s