Planeconomie mislukt: de foute prognoses van de trojka

(Click op afbeelding voor groter beeld)

De Griekse economische groei werd door de vertegenwoordigers van de ECB, het IMF en de EU tijdens de hele schuldencrisis te hoog ingeschat. In plaats van een realistische inschatting over de toestand en de ontwikkeling van de Griekse economie te leveren, dienden de prognoses van de trojka veelmeer om de markten tot rust te brengen.

Sinds 2008 zijn de economische prognoses van de trojka voor Griekenland niet uitgekomen. De vooruitzichten moesten steeds opnieuw naar onderen worden bijgesteld. Zo werd voor het jaar 2010 nog een groei van 2,5% voorspeld. Het werkelijke percentage bedroeg –4,5%, zoals Zerohedge bericht.

Zo ging het ook de jaren daarna verder. Schijnbaar dienen de prognoses van de trojka er alleen maar voor om de markten tot rust te brengen en de sfeer erin te houden. Voor 2011 werden de prognoses minstens 0,5% naar beneden bijgesteld. Het reële percentage lag toen bij ongeveer –7%. Economische prognoses worden regelmatig naar beneden bijgesteld. Dat de situatie echter zo foutief beoordeeld werd, is alleen met de motivering van de Griekse onkunde om te bezuinigen niet meer te verklaren.

De programma´s om de economische politiek centralistisch te willen vormgeven, zijn vroeger of later tot mislukken gedoemd. De professor in de economie Dani Rodrik van de universiteit van Harvard zei al in augustus dat de prognoses van de trojka uiterlijk in 2011 realistischer zouden hebben moeten zijn. In werkelijkheid gingen de programma´s uit van de veronderstelling “dat er een magische en enorme stijging van productiviteit zou plaatsvinden, veroorzaakt door zowel de bezuinigingen als door de liberalisering van bepaalde beroepsgroepen en de arbeidsmarkthervorming, die nooit in de praktijk werden omgezet”, zei Rodrik (meer hier).

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/11/15/planwirtschaft-gescheitert-die-falsch-prognosen-der-troika/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Planeconomie mislukt: de foute prognoses van de trojka

 1. Trias Politica zegt:

  Deze lijn doortrekkend is het binnen een paar jaar gedaan met de bakermat der democratie. Wie naar het Griekse straatbeeld kijkt hoeft geen econoom te zijn, die weet genoeg.

  Like

 2. Henk der Niederländer zegt:

  Blijkt dus dat de Troika gewoon een stuk gereedschap is geweest die een en ander in regel hadden moeten brengen maar die zich hebben gedragen naar wat ze zijn Hobbyisten dus zoals er te veel rondlopen in de EU.
  Ik zou zeggen Trias geef een uitleg Ik heb vertrouwen in je mening.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Griekenland is niet de eerste economie die door socialisten en hun plan economische hersenspinsels naar de knoppen geholpen werd en naar alle schijn helaas ook niet de laatste. Wereldwijd vanaf de opkomst van de bolsjewieken begin vorige eeuw zijn inmiddels rond de 50 voorheen redelijk tot goed economisch bloeiende landen tot op het bot kaalgevreten door de socialistische parasitaire duivels. Geloof maar als het er op aan komt zullen ze over lijken gaan. Ideologisch verblind als ze zijn zullen ze zonder mededogen heel Europa mee in de afgrond trekken als hun tijd gekomen is. De mensen die nu in opstand komen in Griekenland, Spanje en straks ook in Portugal staat het water aan de lippen en dan te bedenken dat deze EU boevenbende de nobelprijs heeft gekregen voor de vrede. Het rode geteisem heeft de gehele Europese samenleving van onderaf tot in de top volledig gecorrumpeerd. Dit kan niet anders eindigen dan in een economische ramp die vergelijkbaar zal zijn met de schade veroorzaakt als in WOII. In Brussel wil de “”niet gekozen kliek”” niet erkennen met welk een rampspoed zij bezig zijn en het allerergste is dat ze het overgrote deel van media gekaapt hebben zodat ze tot op het allerlaatste moment nog opinies kunnen manipuleren totdat de werkelijkheid hen en Europa als een lawine overrolt.

  Like

 4. toetssteen zegt:

  Je verwacht het niet hè! Wat een farce, welk een komedie!
  Ik geloof niet meer in zoveel amateurisme, dit is opzet.

  Like

 5. toetssteen zegt:

  guusvelraeds
  Ik weet dat deze lui zeer kortzichtig zijn, maar als de hele boel in elkaar dondert, hebben ook zij niets meer! Ergens moet bij deze gekken ook het besef indalen dat hun feesten en beesten tijd, verleden tijd zal zijn als de productie stil valt. Hebben ze een paar virtuele miljarden, en dan? Aan een dood paard kunt u nog wat sleuren, maar trekken aan de last doet ie niet meer.

  Like

 6. Martha N zegt:

  Martha N zegt:

  De Trojka en de waarheid..?
  Is dit een verrassing dan? Wie denkt dat deze mensen de waarheid spreken, denkt verkeerd.
  Natuurlijk hebben ze dit gedaan!
  Maar er is nog hoop, ze kunnen altijd nog zeggen: Excuses mensen, sorry hoor, foutje, we hebben het even verkeerd ingeschat, nogmaals sorry…

  Zoals mijnheer Afshin Ellian al schreef in zijn laatste artikel in de Elsevier:
  Stop ook het nivelleren etc. en over de excuses van Mark Rutte:
  “Mijn vertrouwen in Mark Rutte is door zijn OPRECHTE houding gegroeid!”

  Juist, wij zien het helemaal verkeerd. De Trojka maakt fouten (in feite is het liegen en wereldbedrog), Rutte maakt fouten (het was kiezersbedrog op poten gezet met Sammie) zeg je toch gewoon: Sorry, foutje, excuses en dan ben je overal vanaf!

  Laten we vertrouwen houden!

  HA en nu maar hartelijk lachen..!

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  @Martha N 08.42. uur, een foutje beste Martha. Neen, dit is allemaal met opzet gebeurd, in 1992 hebben MITTERAND en KOHL bewust hun plan EU en EURO gelanceerd. En alle politici van links tot rechts gingen daarin mee, het is gewoon geregisseerd hoor. Verder stem ik volledig in met het betoog van @ GuusVelraeds!

  Like

 8. Martha N zegt:

  Martha N zegt:

  Tom Hendrix, dit was nu juist wat ik bedoelde te zeggen!

  Natuurlijk hebben ze dit bewust gedaan.
  Ze liegen altijd!
  En verder haalde ik de woorden van Afshin Ellian aan: Mijn vertrouwen in Mark Rutte is door zijn OPRECHTE houding gegroeid!

  De oprechte houding is: Hij heeft toegegeven dat hij het mis had, excuses, sorry hoor… en dan is alles weer goed! Het vertrouwen van de heer Ellian in hem is daardoor gegroeid.

  Nu het mijne is verder weg dan ooit, als ik ze al ooit vertrouwde.

  Like

 9. louis-portugal zegt:

  En het is nog veel slechter dan zij denken en zeggen.

  Like

 10. Jan zegt:

  Socialisme is marxisme en aangezien de EU socialistisch is is de EU niets anders dan een geldverbrandingsmachine

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s