Tien dagen horror – de Russische zwelgpartij

Screenshot_6

Met Oud en Nieuw begint het jaarlijkse exces: tien dagen ligt alles plat in Rusland. Economen waarschuwen voor miljardenverliezen, een drastische stijging van misdaden en duizenden alcoholdoden.

Het grootste land ter wereld staat stil. Alleen het hoogst noodzakelijke gebeurt in de tien dagen na Oud en Nieuw in Rusland. Kantoren zijn gesloten. Er verschijnen geen kranten, fabrieken stoppen met de productie. Honderden treinwagons staan verlaten in de wijdten van het reusachtige rijk. Terwijl de economie miljarden verliest, drinken duizenden zich dood.

Alleen de brandweer en de politie verkeren in alarmtoestand – want uit ervaring neemt het aantal branden en misdaden enorm toe. “Tien dagen horror” noemt de hoogste arts in dienst Gennadi Onitsjenko een extra lange vakantie.

Steeds opnieuw eisen wetenschappers en sociologen enkele van de vrije dagen naar een ander seizoen te verplaatsen – of zelfs af te schaffen. Bij een felle vrieskou van meer dan min 30 graden Celsius is er vooral in afgelegen dorpen weinig voor de mensen te doen.

Honderden miljoenen flessen wodka

“Na drie tot vier dagen is het geld op. Dan beginnen de problemen”, waarschuwt de Moskouse psycholoog Sergej Kloetsjnikov. In deze periode registreren de autoriteiten duidelijk meer vechtpartijen en huiselijk geweld.

“Alles eindigt in een zwelgpartij en een onmeetbare consumptie van alcohol, die voor een ongezonde situatie in ieder gezin zorgt”, bekritiseert Onitsjenko. Honderden miljoenen flessen wodka, sekt en bier vernietigen het volk van meer dan 140 miljoen inwoners in die periode – een “tomeloze drankzucht”, beklaagt de krant “Izvestia”.

Desondanks durft geen enkele politicus impopulaire maatregelen zoals een afschaffing van de feestdagenwaanzin te ondersteunen. En in 2013 wenken voor de Russen niet alleen 10 vrije dagen aan één stuk in het begin van het jaar.

Dankzij gunstige brugdagen dreigt er voor het land ook tussen de Dag van de Arbeid 1 mei en de Dag van de Overwinning op Nazi-Duitsland 9 mei opnieuw een collectieve dronkenschap. Ongeveer een biljoen roebel (25 miljard euro) zou het feesten het BNP kosten, schatten economische deskundigen.

De Russische elite valt Zwitserland binnen

“Een land dat in de wereldwijde BNP-vergelijking nog lager dan de 50e plaats staat, kan zich zulke vakanties niet permitteren”, zegt de analist Igor Nikolajev in de regeringskrant “Rossijskaja Gazeta”.

Naast de alcoholproducenten profiteert hoogstens nog de toerismebranche. De financieel steeds rijkere middenklasse vlucht zo snel mogelijk naar Turkije of Thailand.

De rijke elite valt op dit moment deftige Alpendorpen zoals Courchevel of Davos binnen, die met Oud en Nieuw regelmatig in Klein-Moskou veranderen. Het Kremlin zou de lange wintervakantie alleen maar hebben ingevoerd, opdat enkele honderden machtigen zich fijn zouden kunnen vermaken, spotten veel Russen.

Inderdaad bestaan de vele vrije dagen na Oud en nieuw pas na de ineenstorting van het communisme en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van de invloed van de orthodoxe kerk. Sindsdien zijn niet alleen 1 en 2 januari officiële feestdagen, maar ook het orthodoxe kerstfeest op 7 januari.

“De grootste vijand van de Russen is hijzelf”

Het raakte snel ingeburgerd om de weinige dagen daar tussenin vrij te geven – wat de staat al spoedig legaliseerde. Omdat in 2013 twee vrije dagen ( 5 en 6 januari) in een weekend vallen, duren de feestdagen tot 8 januari.

De eerste werkdag is dus 9 januari – echter alleen maar officieel, want niet weinig Russen vieren zelfs door tot de 14e januari, wanneer het “oude nieuwe jaar” ook eindigt volgens de ooit gebruikelijke Juliaanse kalender.

Ziekmeldingen na het excessieve feesten zijn geen zeldzaamheid. “De grootste vijand van de Russen is hijzelf”, klaagt Onitsjenko.

Bron:

http://www.welt.de/vermischtes/weltgeschehen/article112291783/Zehn-Tage-Horror-Der-russische-Voellerei-Exzess.html

Auteur: Benedikt von Imhoff

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Rusland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s